Russ rullet i ulovlig russebuss fra Sverige: – En brannfelle på hjul

1 week ago 15



En svenskregistrert russebuss ble avskiltet under rulling natt til torsdag etter at politiet fant flere feil og mangler.

Russebussen hadde ifølge politiet flere mangler. Derfor ble den avskiltet på stedet. Nå skal Statens vegvesen ha en full gjennomgang av den. Foto: Dan P. Neegaard

Publisert: 25.04.2024 19:20

Natt til torsdag utførte politiet i Oslo kontroll av en russebuss på E18 på Høvik.

Under kontrollen ble det avdekket at bussen er svenskregistrert, opplyser operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter i Oslo politidistrikt.

Det var 22 personer om bord i bussen da den ble stanset av politiet.

– Det er uklarheter rundt leieforholdet, som gjør at lovligheten rundt bruken av bussen i Norge må undersøkes videre, opplyser politiet.

Den svenske russebussen hadde også flere feil og mangler. Politiet opplyser at det er opprettet anmeldelse for en rekke av forholdene som er avdekket.

Russebussen er nå avskiltet. Bussjåføren, som er svensk statsborger, fikk førerkortet sitt beslaglagt.

Ingen russebusser med sidestilte seter, slik som disse, blir godkjent i Norge i dag. Derfor leier stadig flere russ buss fra blant annet Sverige. Foto: Dan P. Neegaard

Politiet: Mangler nødutganger

Statens vegvesen skal nå ha en full teknisk gjennomgang av bussen, som er registrert for 63 personer63 personer28 sitteplasser, 35 ståplasser.

Audun Storvik er politioverbetjent i trafikkorpset i Oslo politidistrikt. Han sier at bussen hadde flere mangler som førte til avskilting og anmeldelse:

  • Bussen hadde påskrudd bensinaggregat. Det er brannfarlig og derfor ikke tillatt.
  • Den hadde totalt seks nødutganger. Kravet er minst ni nødutganger i form av seks vinduer og tre takluker.
  • Utstyr som skal kontrollere kjøre- og hviletid for sjåføren, manglet. Dette utstyret er nødvendig for å kontrollere at sjåføren har tatt de lovpålagte pausene.
  • Bussen oppfylte ikke kravene til leie av russebuss fra Sverige til Norge.

– Påskrudd bensinaggregat og mangel på nødutganger er en dårlig kombinasjon. Bussen fremsto nærmest som en brannfelle på hjul, sier Storvik.

Han sier at saken nå er under etterforskning. Hva som skjer videre, er avhengig av funnene i kontrollen.

Audun Storvik er en av Oslo-politiets eksperter på tungbiler. Her sjekker han en annen russebuss i 2018. Foto: Rolf Øhman

Stadig flere utenlandske russebusser

Politiet har de siste årene registrert at stadig flere utenlandske busser blir brukt som russebusser i Norge. Dette kommer av at reglene for registrering av busser er mer liberale i flere land.

– I Sverige kan man få russebusser med godkjente ståplasser. I Norge er ikke det lov med ståplasser. Bussen som ble avskiltet i natt, har for eksempel 35 godkjente ståplasser. I tillegg er det heller ikke lov med sidestilte seter i nyere russebusser i Norge. I mange land er det lov, sier Storvik.

– Hvorfor er det ikke lov med ståplasser i Norge?

– Ved en kraftig oppbremsing kan det føre til at personer som står, dyttes kraftig fremover. Det kan risikere alvorlige skader, sier Storvik.

Politiet har også oppdaget at flere av de utenlandske bussene tidligere har vært norskregistrerte. Hva som skjer med den aktuelle bussen og firmaet som leier den ut, vil bli bestemt etter at Statens vegvesen har kontrollert den.

Mener bussene er godkjente

Den svenske bussen kommer fra selskapet Rent4, som leier ut til russebusselskapet Sidestilt.

– Bussene vi har, er lovlig godkjente etter relevante gjeldende regler, sier busseier Dag Vemund Ljung-Haanäs i Rent4, som også jobber i Sidestilt.

Aftenposten har konfrontert ham med manglene politiet har avdekket.

– Så lenge politiet ikke vil gi oss mer informasjon om saken, er det vanskelig for oss å uttale oss om den, forteller han.

Det er en russegruppe fra Asker som har leid bussen. Aftenposten har prøvd å kontakte gruppen, men har ikke fått kontakt med dem.

Read Entire Article