Russ verdt å heie på

2 weeks ago 9



AFTENBLADET MENER: Det er all grunn til å heie på russ som selv tar tak i utfordringene med utenforskap og inkludering.

Russen må selv være inkludert og involvert i å bekjempe utenforskap. Foto: Magnus Kolstad

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Aftenbladet skrev torsdag om russejentene Silje Husebø Jåttå (18), Marielle Tysse (18), Regina Dybevik (19) og Marte Melstveit (20) som selv har tatt tak for å få russetiden til å bli bedre.

De sier alle at de har gruet seg til russetiden og har kjent på utenforskap og ekskludering i forbindelse med russefeiringen.

Derfor skrev de en melding på en facebookgruppe med over 30.000 medlemmer for årets og neste års russekull, der de søkte andre som var alene og som ønsket noen å være med.

En meningsmåling for Blå Kors, utført av Ipsos, viste at én av fire mellom 16 og 19 år opplever eller har opplevd usikkerhet om hvorvidt de får bli med i en russegruppe eller ikke. 16 prosent oppga at de har opplevd å bli stående utenfor i russetiden. Og én av fire sa at de ikke vet hvordan de kan inkludere venner og/eller klassekamerater som står utenfor.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) kalte blant annet russefeiringen et «ekskluderingsmaskineri» i et møte med elever ved Sandnes videregående skole i mars.

Regjeringen og fylkeskommunene jobber derfor med konkrete tiltak som skal sørge for en mer inkluderende russetid. Dette er vel og bra, og det er sikkert tiltak der som kan fungere. Som at lærere og foreldre snakker om inkludering allerede fra barneskolen av.

Men alt vil ikke ordne seg bare de voksne setter seg ned og bestemmer kjørereglene. Da kan fort effekten bli den motsatte. Moraltaler fra lærere og andre voksne kan gjøre vondt verre og føre til en større følelse av utenforskap. Det kom fram i en annen rapport om russetiden fra Blå Kors.

Jentene Aftenbladet har snakket med sier at de heller vil bli utestengt som en gjeng enn å bli utestengt alene. På et halvt år vokste jentegjengen i Sandnes fra to til åtte medlemmer. Nå gruer de seg ikke lenger til russetiden.

Også andre steder i både Rogaland og resten av landet har elevene selv tatt grep for å inkludere alle i russefeiringen og sørge for mer inkludering.

Det at de unge selv snakker om disse tingene, og at de tar grep selv for å sørge for inkludering og endringer i russetiden, er svært positivt. Det er viktig å heie fram disse initiativene.

Bare dersom de unge dette angår er med på at russetiden må bli annerledes enn det den har utviklet seg til, er det mulig å få til endringer.

Publisert:

Publisert: 2. mai 2024 21:00

Read Entire Article