Russejenter fikk hjelp ved overgrepsmottak under landstreff

2 weeks ago 15



Foto: Terje Pedersen / NTB

Tre jenter fikk hjelp etter landstreffet på Fredriksten festning i Halden. Til helgen venter Norges største russetreff.

  • Bilde av Isak Løve Pilskog Loe
torsdag 2. mai kl. 10:41

– Ingen av de tre jentene som kom hit er hjemmehørende i Østfold. De fikk hjelp hit av Røde Kors som var til stede på landstreffet i Halden.

Det sier leder ved overgrepsmottaket i Østfold, Ann Helen Lomsdalen, til VG. Hun forteller at mottaket har et godt samarbeid med Røde Kors.

Leder ved overgrepsmottaket i Østfold Ann Helen Lomsdalen Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

Russetiden har så vidt begynt. Busser ruller, pils knekkes og landstreffene fylles til randen med elever som skal feire at 13 år med ordinær skolegang snart er over.

Før festen er i gang for fullt, bør russen ha gjort seg opp en mening om hva de vil være med på, er oppfordringen fra Lomsdalen:

– Vi mennesker blir fort vant til ting. I russetiden finnes det eksempelvis mange russeknuter med seksuelt innhold som skaper et forventningspress blant gutter og jenter. Går du og vasser i det, virker det til slutt ikke skummelt.

Samarbeid! Det er mantraet til mottakslederen.

– Bytt for eksempel på hvem som skal være mest nykter. Ta vare på hverandre.

– Jeg pleier å fleipe med at «dere må huske at det kommer et liv etter russetiden også». Dette gjelder jo selvfølgelig ikke ofrene.

– Tragisk å sende dem tilbake

I 2023 hadde overgrepsmottaket ingen tilfeller knyttet til landstreffet i Halden. Men fjoråret var unntaket.

– Årene før har vi opplevd at det kommer ofre fra festivalen. Dessverre, sier Lomsdal.

Av dem som kommer til mottaket, er det flere som husker lite til ingenting av hendelsen.

– Av og til våkner de i et ukjent telt. Av og til uten klær på. Men så har de en følelse av at noe har skjedd. Det er jo dette vi kaller sovevoldtekt.

Når de kommer til mottaket jobbes det iherdig for å ivareta ofrene. Men ofte er de ikke hjemmehørende i Østfold, noe som medfører en ekstra utfordring, opplyser mottakslederen.

– Det er tragisk å sende jenter tilbake til åstedet.

Til helgen er det landstreff i Stavanger. Bildet er fra fjorårets feiring. Foto: Bastian Lunde Hvitmyhr / VG

Politiet med ekstra ressurser før helgens landstreff

Fredag 3. mai går landets største russetreff av stabelen i Kongeparken utenfor Stavanger, med plass til 15.000 russ fra hele landet.

For å sikre arrangementet, samarbeider både politi og frivillige med arrangøren.

– Det er et godt samarbeid som favner bredt. Frivillige som bistår med alt fra renhold til Røde Kors som bistår med hjelpemannskap.

Det sier Magnus Jåtun, politistasjonssjef i Sandnes. Politiet setter også inn ekstra ressurser til helgen.

Magnus Jåtun<-Magnus Jåtun

Politistasjonssjef i Sandnes

Mens noen skal ha ansvar for trafikksikkerhet og tilstedeværelse ved landstreffet, skal andre ha et fokus på blant annet overgrepssaker.

– Vi setter inn et lite lag som inkluderer blant annet etterforskere og en påtalejurist. Det skal gjøre det enklere å opprette straffesaker ved behov.

Samtidig påpeker han at det i denne typen saker alltid oppstår en forsinkelse fra når overgrepet skjer, til saken havner hos politiet.

– Det skyldes blant annet at russen er spredt utover. Utover festivalområdet, er de på hoteller, teltplass og i bussene.

– En annen grunn til at det ofte oppstår en forsinkelse, er at det ofrene ofte anmelder først når de kommer hjem til hjemstedet sitt.

I fjor rykket politiet ut til 28 oppdrag på landstreffet, hvor én av sakene ble etterforsket som voldtekt eller voldtektsforsøk etter at en kvinne selv tok kontakt med hjelpemannskapene.

I 2019 ble det gjort 85 oppdrag knyttet til arrangementet, hvor to av dem skal ha vært forsøk på voldtekt.

Read Entire Article