Saudisk kvinneaktivist dømt til 11 års fengsel

2 weeks ago 13



VESTLIG KLEDD: Manahel al-Otaibi, her avbildet i 2019. Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP / NTB

Manahel al-Otaibi (29) ble arrestert for å støtte kvinners rettigheter på sosiale medier.

  • Bilde av Ole Løkkevik
onsdag 1. mai kl. 10:43

Hun fikk i all hemmelighet den strenge straffen i de saudiske terrordomstolene, skriver The Guardian.

Al-Otaibi, som er fitness-instruktør og blogger, har siden november 2022 sittet fengslet i påvente av en rettssak.

Saudiske myndigheter bekrefter overfor FNs høykommissær for menneskerettigheter at 29-åringen ble dømt 9. januar for hva det saudiske regimet kaller «terrorhandlinger».

Amnesty International skriver at anklagene utelukkende er knyttet til hennes valg av klær og støtte til kvinners rettigheter på sosiale medier.

Al-Otaibi har blant annet gått rundt på offentlige steder uten det tradisjonelle plagget abaya (se bilde i toppen av saken).

Hun har også tatt til orde for å avskaffe landets undertrykkende vergesystem.

– Med denne dommen har saudiske myndigheter avslørt hulheten i sine mye omtalte reformer for kvinnerettigheter de siste årene, og vist sin iskalde beslutning om å kneble fredelige meninger, sier Bissan Fakih fra Amnesty i en uttalelse.

Myndighetene i Saudi-Arabia har jobbet hardt for å fremstå mer liberale, blant annet ved å tillate at kvinner får kjøre bil, men kritikere har ikke vært overbevist. Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters

Familien til al-Otaibi har ikke hatt kontakt med henne på flere måneder, men ifølge Amnesty fikk hun kontakt for første gang tidligere i april.

Hun skal ha fortalt at hun ble holdt i isolasjon i fengselet, og at hun hadde brukket beinet etter å ha blitt brutalt slått i varetekt – uten tilgang til medisinsk hjelp.

Amnesty og den menneskerettsorganisasjonen ALQST krever at hun løslates umiddelbart.

Saudi-Arabia har lenge vært kritisert for brudd på menneskerettighetene. Landet styres av et monarki i tråd med en ultrakonservativ tolkning av islam.

På Verdens økonomiske forums liste over likestilling er Saudi-Arabia på nummer 132 av 146.

Read Entire Article