Solgt for 700.000 kroner: – Kineserne er gærne

1 week ago 17



Verdt sin vekt i porselen? Det synes en kineser som nå er den heldige eieren av disse to plantefatene. Foto: Blomqvist

Hvor mye ville du betalt for to kinesiske plantefat med koboltblå underglasur og tranemotiv?

tirsdag 23. april kl. 22:40

– Kineserne er gærne, utbryter daglig leder ved Knut Forsberg auksjonshuset til VG.

Egentlig var de kinesiske plantefatene verdivurdert til mellom 10.000 og 15.000 kroner, men så ble det budkrig.

Det første budet kom inn klokken 12.29 og var på snaue 8000 kroner.

Nesten 10 timer senere klokken 20.19 kom siste bud på 700.000 kroner – altså for 87 ganger mer.

– De liker ikke å tape. De byr for å vinne, sier Forsberg.

Bla for å se flere bilder:

– Sprette champagnen

Det er jubelstemning hos Blomqvist:

– I morgen må vi antagelig sprette champagnen, sier Knut Myrer til VG.

Han er auksjonshusets seniorekspert på asiatiske gjenstander og kunst.

– Når det gjelder kinesisk porselen, så er ingenting ordinært lenger. Vi vet aldri hvor haren hopper, det er stadige overraskelser.

I forkant av auksjonen har folk ringt fra Kina og kinesere har reist Stockholm og København for å se på antikvitetene. Myrer forteller at han og kollegene har «jobbet som ørner».

GLAD I GAMLE TING: Ekspert Knut Myrer, her med en tekanne fra tidlig 1700-tall som opprinnelig tilhørte familien til August den Sterke av Sachsen. Foto: Blomqvist

– Vi gir oss ende over, men vi holder oss rolige til pengene står på konto, sier han.

De fleste kjøperne av kinesisk porselen er nettopp kinesere – i Kina.

– Det er ofte slik at når vi får disse fantasiprisene, så vet vi ikke om de betaler.

Myrer sikter til at selv om noen har vunnet en budkrig, så kan det jo hende de angrer seg – eller bare la inn budet for moro skyld.

– Det er vanskelig å reise til Kina og hale pengene ut av dem.

I alt syv personer var interessert i de kinesiske plantefatene. Da prisen passerte 220.000 kroner like etter klokken 20.00 tirsdag kveld, var det bare to av dem igjen.

Du lurer kanskje på:

Hva er egentlig et plantefat?

– Hvis du tenker deg en herskapsbolig i Kina på 1700-tallet, eller et keiserpalass, om du vil, så hadde de ofte små danderte planter i flotte fat, sier ekspert Knut Myrer.

Det kunne minne om bonsaitrær, forteller han.

– Det kan se veldig stilig ut hvis du har en nydelig krukke eller plantefat.

Hvor kommer plantefatene fra?

Fatene er fra en samling ervervet av et ektepar som jobbet ved den norske ambassaden i Beijing mellom 1967 og 1969 opplyser auksjonshuset. De var del av den asiatiske auksjonen som blir avsluttet tirsdag.

Er det noe spesielt med disse plantefatene?

– Ja, slår Myrer fast.

De har nemlig et såkalt Yongzheng-keisermerke på undersiden, som kan tyde på at de er laget på 1700-tallet. Men Blomqvist har vurdert plantefatene til tidlig 1900-tall.

De har Doucai-dekor i koboltblå underglasur og emaljefarger i jernrødt og grønt. Dekoren fremstiller landskapsmotiver med traner.

Har de tålt tidens tann?

Blomqvist skriver at den ene har en glasursprekk i det ene hjørnet ned til bunnen på innsiden. Den andre har en tørkesprekk i bunnen. Bunnen har sunket noe under brenningen. Står noe ustøtt. Det er ellers aldersrelatert bruksslitasje.

– Ingen grenser

Forsberg forteller at det er størst interesse rundt objekter som i utgangspunktet var ment for det kinesiske markedet, og ikke porselen som har blitt laget for å eksporteres til Vesten.

– Vi sliter med at det er en del kinesere som byr, og de har ingen grenser. Det er noe alle auksjonshus i verden erfarer. Det er ikke alltid de gjør opp, forteller Forsberg.

I dette tilfellet er de tre øverste budgiverne kinesiske, men samtlige har registrert seg hos auksjonshuset i fjor. Så Forsberg er optimistisk med tanke på at de skal få betalt.

Knut Forsberg<-Knut Forsberg

Daglig leder, Blomqvist

Vær så god, neste

Dersom vinneren ikke gjør opp for seg, vil den bli tilbudt til den nest høyeste budgiveren.

– Men vi har hatt salg i lignende størrelsesorden før: Der prisen har startet på noen tusen kroner, og gått opp til over 400.000 kroner, der kunden har gjort opp for seg. Jeg håper dette er en av våre gode kunder, sier han.

I 2021 ønsket 14 ulike budgivere å kjøpe et sett med ti små kinesiske skåler. Prisen steg fra 3000 kroner til 400.000 kroner, skrev Finansavisen da.

Hva tenker du?Hvor mye ville du betalt for to kinesiske plantefat?aJeg kunne til nøds byttet inn to rosemalte tallerkener jeg fikk av tanta mi til jul.bJeg betaler kun i naturalia.c700.000 kroner, men ikke mer!dI denne dyrtiden?!
Read Entire Article