Stoltenberg: Ukrainerne går ikke tomme for mot, men for ammunisjon

1 month ago 20



Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kommer torsdag med en ny appell til medlemslandene om å yte mer støtte til Ukraina. Og han bekreftet at Norge er på listen over land som når to-prosentmålet i 2024.

  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
torsdag 14. mars kl. 12:28

– Ukrainerne går ikke tomme for mot. Men de går tomme for ammunisjon, sa Nato-sjefen da han la fram alliansens årsberetning for 2023 i Brussel.

Nato-landene står for 99 prosent av dem militære støtten til Ukraina. Men i det siste har det politiske flertallet i USAs nasjonalforsamling ikke klart å bli enige om en ny støttepakke.

Det bekymrer Stoltenberg:

– Nå må vi vise politisk vilje til å gjøre mer. sa Stoltenberg

– Alle må grave dypere i lommene. Dette er et kritisk øyeblikk. og det vil være et historisk feilgrep å la Putin seire, la han til.

To tredeler i mål

På pressekonferansen i Nato-hovedkvarteret, bekreftet Stoltenberg at Norge nå har meldt inn et nytt mål om å nå alliansens mål om to prosent av BNP allerede i 2024.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varslet dette i Stortinget bare halvannen time før Stoltenbergs pressemøte i Brussel.

- I år vil to tredeler av medlemslandene nå dette målet, sa Stoltenberg.

I februar var 18 land på denne listen. Siden har Sverige blitt medlem og bekreftet at de vil passere to-prosent målet i år. Ifølge VGs opplysninger har Frankrike også meldt seg inn i to-prosent klubben.

Og nå Norge:

– Jeg venter at antallet land over to prosent vil vokse videre fram mot vårt toppmøte i Washington i juli, sa Stoltenberg.

– Og i dag har Norge annonsert at de vil nå to prosent i år. Det er et nytt eksempel på hvor medlemslandene satser mer på forsvar, sa han, og varslet at en oppdatert liste vil komme i juli.

Read Entire Article