Støre vil ha Vestre som helseminister – leter etter erstatteren

2 weeks ago 12



Kilder til TV 2:

Statsminister Jonas Gahr Støre vil utnevne Ap-nestleder Jan Christian Vestre til ny helse- og omsorgsminister i statsråd på fredag. Vestre har sagt ja og Støre leter nå etter en ny næringsminister, forteller kilder til TV 2.

 TOM HANSEN / INNOVASJON NORGE
KRONPRINSENE: Norges kronprins, Haakon, og Arbeiderpartiets kronprins, Jan Christian Vestre, her sammen med trønder og digitaliseringsminister Karianne Tung på besøk i San Francisco i USA mandag. Foto: TOM HANSEN / INNOVASJON NORGE

Publisert 16.04.2024 19:49 Sist oppdatert nå

Ifølge TV 2s kilder vil Støre nå ha Vestre som ny helse- og omsorgsminister, og Ap-nestlederen skal ha takket ja til jobben, forteller kilder til TV 2.

Dermed vil Vestre følge i fotsporene til Støre, som selv ble utnevnt som helseminister av daværende statsminister Jens Stoltenberg i 2012 – også da ett år før et viktig stortingsvalg.

Men statsministeren sliter i arbeidet med å finne en ny næringsminister, blir TV 2 fortalt.

Planen er imidlertid fortsatt å foreta endringene i regjeringen førstkommende fredag, får TV 2 opplyst.

Både stortingsrepresentant Marianne Sivertsen Næss fra Finnmark og fiskeriminister Cecilie Myrseth er kandidater som blir trukket frem og vurdert, ifølge kildene.

Skulle Myrseth gå fra dagens statsrådspost, må Støre finne en ny fiskeriminister. Også da kan Næss være en aktuell kandidat, forteller kildene.

Verken Vestre, Myrseth eller Næss vil kommentere saken.

Støre: Begynner å få en klar idé

Også parlamentarisk leder Rigmor Aasrud har blitt diskutert, men ifølge TV 2s kilder skal dette ikke bli vurdert som aktuelt. Årsaken er den store mengden med misfornøyde eksstatsråder som nå befinner seg i stortingsgruppen, senest med avtroppende helseminister Ingvild Kjerkol, og behovet for en sterk leder i stortingsgruppen som ikke er blitt uvenn med Støre, forteller TV 2s kilder.

Tirsdag traff TV 2 statsminister Støre etter et møte han hadde hatt med tillitsvalgte i byggenæringen. Han forteller at kabalen er i ferd med å lande.

– Vet du nå hvem som blir ny helse- og omsorgsminister?

– He he. Det er tirsdag i dag, men jeg har en ganske god idé om hva jeg tror er riktig å gjøre. Men jeg kommer ikke til å ha noe nytt å si om det før det er klart.

– Men du har en klar idé?

– Jeg begynner å få en klar idé, ja, sier Støre.

Takket nei sist

Allerede i fjor høst forsøkte Støre, etter det TV 2 erfarer, å gjøre Vestre til helse- og omsorgsminister. 

Det var i forbindelse med den store regjeringsrokaden i oktober, da Støre sparket Anniken Huitfeldt (Ap) som utenriksminister. 

Støre ønsket da å forfremme sine nye nestledere, Tonje Brenna og Vestre, til tyngre departementer. 

Brenna gikk da fra Kunnskapsdepartementet og ble arbeids- og inkluderingsminister. Men Vestre takket nei og ville ikke forlate jobben som næringsminister til fordel for å gå inn i et «velferdsdepartement». 

Nå skal han være overtalt til å overta etter Ingvild Kjerkol som toppsjef i Helse- og omsorgsdepartementet. 

Dette blir en av de aller viktigste statsrådspostene for Arbeiderpartiet frem mot stortingsvalget neste høst. 

Avviste ikke ny ministerpost

Da TV 2 møtte han fredag avviste ikke Vestre at han kunne være aktuell. 

– Du pekes på som mulig arvtager. Vil du bli helseminister?

– Det har jeg ikke noen kommentar til. Jeg er næringsminister og er veldig glad for den muligheten og elsker jobben min, sa Vestre.

– Også er det statsministeren som bestemmer sammensetningen i regjeringen, så det må du nesten spørre ham om, fortsatte han.

– Har du blitt spurt?

– Jeg har ikke noen kommentar utover det jeg har sagt.

– Sier du ja hvis du blir spurt?

– Jeg har ikke noen kommentar til det. Jeg er næringsminister så lenge sjefen bestemmer det, sa Vestre til TV 2.

Fredag morgen ble Ingvild Kjerkol (Ap) sparket som helse- og omsorgsminister av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). 

 Christian Roth Christensen/TV 2
SPARKET: Fredag morgen fikk Ingvild Kjerkol sparken som helseminister, etter at hun ble tatt for fusk i sin masteroppgave. Foto: Christian Roth Christensen/TV 2

– Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister, sa Støre under pressekonferansen. 

TV 2 og flere andre medier meldte torsdag at Ingvild Kjerkol får strøket sin masteroppgave på grunn av fusk.

Nå jobber Støre og hans nære medarbeidere på Statsministerens kontor (SMK) med å lande en ny regjeringskabal, etter Kjerkols avgang.

I begynnelsen av denne uken er Ap-kronprinsen på offisielt besøk til San Francisco i USA sammen med Norges kronprins Haakon, og er ikke tilbake i Norge før onsdag morgen. 

Read Entire Article