Var frustrert over dyr øl – startet pilsguide på nett

2 weeks ago 23



For den dyreste utepilsen i Oslo, kan du kjøpe tre halvlitere på det billigste stedet – og fortsatt ha penger igjen.

 Torjus Sagenes / TV 2
PILSFUGLER: Tony Norgaard og Gard Ruud omtaler seg som «pilsfugler» - og ved hjelp av andre likesinnede forsøker de å holde oversikt over ølprisene i Oslo og andre steder i landet. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Publisert 04.05.2024 13:20

Oslo har vært i Syden-stemning de siste dagene. Parker og uteserveringer er fulle av folk. De største utelivsaktørene melder om stor pågang.

For mange kan sjokket bli stort når de står i baren og ser prisene. Det vil Tony Norgaard og Gard Ruud gjøre noe med.

De to ivrige øldrikkerne har startet pilsguiden.no, som skal gi deg full oversikt over ølprisene i Oslo og andre norske byer. Siden startet opp i september.

– Vi har alltid vært opptatt av barer, sier Norgaard til TV 2 – selvfølgelig over et glass pils på Café Sara i Oslo sentrum.

 Torjus Sagenes / TV 2
GLAD I ØL: Kompisene er glad i øl og synes det er gøy å utforske nye utesteder. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

– Vi trapper litt opp nå med Tom Waits-løpet, som reppa pilsguiden i en post for et par uker siden, sier Ruud.

Vil hjelpe folk

Tom Waits-løpet er et etappeløp fra pub til pub, og går av stabelen lørdag. På det meste har pilsguiden.no hatt 1000 daglige brukere.

– Vi merker jo prisøkningen, og tror veldig mange andre gjør det, og. Spesielt her i Oslo. Barene er jo stuene våre. Vi har parken og barene, og så har vi trange rom, sier Norgaard.

– Så det er en slags idealisme i det her og. Hvis vi kan hjelpe en person med ikke å bli lurt, så er det en fin ting, legger han til.

Så hvor får man den billigste pilsen? Ifølge siden er det på Valentino Pizzeria og Gastropub. Der koster halvliteren 59 kroner. Andre steder – som Old Irish Pub – har happy hour med enda billigere priser. 

Der får du en halvliter til 49 kroner mellom klokken 20 og 23.

 Torjus Sagenes / TV 2
UTEPILS: Oslo er en by som kan flå deg for utepilsen, hvis du ikke finner rett steder, sier pilsentusiastene. Særlig ned mot vannet eller opp på takterrasser blir det dyrt. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

I motsatt ende av skalaen er The Thief Rooftop Bar. Der må man ut med 168 kroner for en halv liter øl, omregnet fra 0,4 liter. Les mer om hvordan luksushotellet forsvarer prisen lenger ned i saken. 

Stappfullt overalt

Pils-aktørene i Oslo sier det har vært en lang og tung vinter – og at økonomien er presset.

De er derfor ekstra glade for at sommeren er i gang. Mat & Drikke Gruppen, som blant annet driver Lekter'n og Louise Restaurant, sier pågangen er stor.

 Terje Pedersen / NTB
SOMMERKLASSIKER: Lekter'n på Aker Brygge er en klassiker for mange som besøker Oslo på sommeren. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er stappfullt av folk. Vi merker ikke noe til at folk tenker på renten akkurat i dag, sier administrerende direktør Joppe Gjelseth til TV 2.

Lekter´n ble fullbooket til 17. mai i løpet av få minutter.

– Det er fantastisk. Nå har folk virkelig behov for å komme seg ut og nyte sola, ta en kald øl og kjenne på livet.

Like mange folk – litt færre salg

Utelivskjeden Noho Norway driver en rekke steder i Oslo. Administrerende direktør Karl-Henning Svendsen sier det har vært fullt kok på uteserveringene denne uka.

– Det er like mange mennesker, men litt mindre handel. Det er en konsekvens av dyrtid, tenker jeg, sier Svendsen til TV 2.

 Naina Helén Jåma / NTB
POPULÆRT: Køen utenfor utestedet Youngs da Norge gjenåpnet etter pandemien. Foto: Naina Helén Jåma / NTB

I likhet med konkurrentene på Aker Brygge, har Nohos steder vært forsiktige med å øke prisene i år.

– Vi kan ikke dytte hele den store prisveksten over på kundene. Marginene våre har gått ned. Det er tøft for alle i bransjen. Alt er dyrere, sier Svendsen.

Den mye omtalte priskrigen på øl - der steder som Los Tacos, Old Irish Pub og Tunco lokker med billig pils i happy hour - mener han er medieskapt og noe de ikke merker.

– Pris er viktig, men vi har et samfunnsansvar og skal kunne betale tarifflønninger. Da kan vi ikke være med på alt sånt, sier Svendsen.

Ber om tips fra pils-fugler

Norgaard og Ruud i pilsguiden bedyrer at de ikke har noen koblinger til aktørene de omtaler. Foreløpig har de bare utgifter, men kanskje blir det annonser snart. 

Ellers jobber de med å spre konseptet. De har med barer fra andre steder i landet, men trenger hjelp til å få rapportert inn prisene.

– Vi gjør det manuelt. Vi har en del pils-fugler ute i det ganske land som sender oss priser, sier Norgaard.

 Torjus Sagenes / TV 2
FERSKT: Ølet skal være ferskt fra kran, ikke fra flaske. Da kan man heller gå på Rema, sier pilsguttene. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

– Vi regner bevisst om fra 0,4 for å bekjempe shrinkflation. Det var noe som irriterte meg, at de andre listene ikke regnet om fra 0,4. Det er jo en forskjell, sier Norgaard.

Pilsguttene er klare på at selv om pris er viktig, betyr ikke det alt.

1 kroner ble snakkis

– Vi vil at folk skal kunne finne et nivå som er akseptabelt for dem, sier Norgaard.

 Torjus Sagenes / TV 2
PRISBEVISST: Pris er viktig, men det viktigste er stemningen, sier Tony Norgaard - som ikke ser for seg å gå på The Thief Rooftop Bar eller andre fancy steder med det første. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

De forteller at pris likevel er noe det snakkes mye om. For eksempel ble det en snakkis i vennegjengen da Café Sara satte opp prisen fra 98 til 99 kroner for halvliteren.

– Hva er Oslos best bevarte pils-hemmelighet?

– Ingenting er hemmelig på pilsguiden.no. Men jeg er glad i Luna. Det ligger i City-passasjen, så det er dårlig med sol. Men det er fortsatt blant de billigere pilsene du får i Oslo, og veldig hyggelige ansatte, sier Ruud.

Dette sier Oslos dyreste

Ute på Tjuvholmen, på toppen av Petter Stordalens prestisjeprosjekt The Thief, er Oslos dyreste øl, ifølge oversikten til «pils-fuglene».

– The Thief er ranket som et av Europas beste luksushoteller og er helt klart i et høyt prissegment sammenlignet med andre steder i hovedstaden, sier hotellsjef Robert Holan til TV 2.

 Thomas Brun / NTB
TOPPER LISTA: The Thief-hotellet har Oslos dyreste øl. Foto: Thomas Brun / NTB

– Å operere i en slik kategori er utvilsomt kostbart og får derfor også utslag på prisnivået. Når det er sagt, er det viktig for oss at alle som ønsker å besøke The Thief og nyte en ettermiddag på takterrassen vår, skal føle seg velkomne.

Han sier pågangen er høy på takterrassen.

– Det virker som om folk til tross for renteøkninger og økte kostnader velger å investere i seg selv og være sosiale, sier Holan.

Read Entire Article