Bhatti skrev brev til norske myndigheter i fengsel: – Jeg ble torturert

2 weeks ago 15



Terrorsiktede Arfan Bhatti krever innsyn i politiets saksopplysninger i bytte med avhør i politiet, ifølge forsvareren.

 Håkon Mosvold Larsen
TERRORSIKTET: Arfan Bhatti er kalt inn som vitne i til rettsaken etter Pride-skytingen i 2022, og er selv tiltalt for medvirkning til grov terror, som har en strafferamme på 30 år. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Publisert 04.05.2024 13:29 Sist oppdatert 1 minutter siden

Terrorsiktede Arfan Bhatti (46) landet på Gardermoen fredag kveld, samme dag som det ble kjent at han ville bli utlevert fra Pakistan til Norge.

Lørdag ble 46-åringen varetektsfengslet i fire uker. Han møtte ikke opp fysisk i fengslingsmøtet selv. 

– Han har motsatt seg varetektsfengsling, og mener at det ikke er skjellig grunn til mistanke i denne saken, og at det ikke er behov for varetektsfengsling, sier hans forsvarer John Christian Elden til TV 2.

Bhatti har blitt innkalt som vitne i den pågående rettssaken mot Zaniar Matapour tirsdag og onsdag.

– Hva kommer han til å gjøre i retten?

– Han kommer ikke til å avgi noen forklaring på tirsdag, sier Elden.

– Har brutt loven

TV 2 har fått tilgang til et brev Arfan Bhatti skrev til norske myndigheter fra pakistansk fengsel, med tittelen: «Årsak til hvorfor jeg ikke ønsker å gi avhør». 

I brevet skriver 46-åringen at han er kjent med at det har blitt brukt en rekke tvangsmidler mot ham de siste 19 årene – blant annet undercoveragenter, overvåking og avlytting. 

– Jeg kan med sikkerhet si at norske myndigheter har brutt loven i behandlingen av meg i denne saken, så vel som ved tidligere anledninger. 

Bhatti mener dessuten at den internasjonale etterlysningen av ham i 2022 satte både han og familien i livsfare. 

 Frode Sunde / TV 2
ANKOM FREDAG: Arfan Bhatti landet på Gardermoen fredag kveld i dette flyet, og befinner seg nå i Kongsvinger fengsel. Foto: Frode Sunde / TV 2

Brevet er også omtalt av NRK. 

Til slutt anklager han Norge for å blande politikk inn i den pakistanske rettsbehandlingen av ham, som 46-åringen beskriver på følgende måte: 

– Jeg ble torturert og hadde opplevelser som jeg ikke vil beskrive, så ikke sollys på flere måneder, hevder Bhatti i brevet. 

TV 2 har vært i kontakt med både Justisdepartementet og politiet for å få svar på kritikken, men har foreløpig ikke fått svar. 

– Svarte på alle spørsmål 

Forsvareren John Christian Elden presiserer at brevet ble skrevet før februar i år, og at Bhatti da gjennomførte et avhør med norsk politi i pakistansk fengsel. 

– Han svarte på alle spørsmål som var der, og de har ikke ytret ønske om ytterligere avhør av ham, sier han til TV 2.

Elden regner likevel med at politiet ønsker nye avhør nå som Bhatti er i Norge. 

– Han har sagt at han er villig til å forklare seg til politiet når han får fullt innsyn i saksopplysninger og dokumenter, sier forsvareren. 

 Jonas Been Henriksen / TV 2
FORSVARER: John Christian Elden representerer terrorsiktede Arfan Bhatti. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Bhatti ønsker dessuten innsyn i PSTs behandling av ham. 

EOS-utvalget har tidligere kritisert PST for «enkelte feil i overvåkingen» av Bhatti. 46-åringen selv er ikke kjent med hva disse feilene er, ifølge Elden. 

 – Han vet at de har gjort det, men ikke hvorfor eller hvordan de har gjort det, og det har han forlangte innsyn, sier han. 

Fikk beskjed kvelden før

Elden sier Bhattis utlevering kom uventet.

– Det siste han hørte var at han skulle få beskjed innen 28. mai om han skulle utleveres eller ikke, før han ble hentet av politiet i går og fraktet til en militær flyplass.

– Når fikk han beskjed?

– Han fikk beskjed kvelden før han mer eller mindre ble arrestert i cellen av politiet, sier forsvareren.

Read Entire Article