Tidligere Zara-ansatt: – Jeg har sett flere gråte på jobb

2 weeks ago 15



– Jeg har sett flere gråte på jobb. Det er jo ikke bra. Jeg har også grått et par ganger etter jobb selv. Det skal absolutt ikke være sånn, sier «Anne», som jobbet på en av Zaras butikker i Oslo i flere år.

Anne er en av flere nåværende eller tidligere ansatte som forteller om kritikkverdige forhold hos kleskjeden. Ingen av dem omtales med sine faktiske navn. 

Også «Diana» forteller at hun har opplevd at ansatte har grått på jobb.

– Flere ganger. Jeg har også fått meldinger fra andre ansatte som har sagt at de sitter og gråter før de skal på jobb, at de har angst for å komme på jobb. Jeg har vært en av dem, sier Diana.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
POPULÆR KJEDE: Zara eies av spanske Inditex, som har butikker over hele verden og i fjor gikk med 63 milliarder kroner i overskudd. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Zara eies av det spanske selskapet Inditex. Deres Norden-sjef Eirik Steen sier at ansatte hos dem alltid skal føle seg respektert og hørt (hele svaret fra Zara ligger nederst i denne artikkelen). 

– Våre ansattes trivsel og sikkerhet er av største betydning for oss og vår høyeste prioritet. Hvis en ansatt er bekymret for arbeidsforholdene, oppfordrer vi dem til å ta opp disse slik at vi kan iverksette passende tiltak, sier Steen til TV 2.

TV 2 har snakket med ansatte ved flere Zara-butikker i Norge. Ingen av dem vi har snakket med, vet hva de andre kildene har sagt. Likevel forteller de om de samme problemene.

Intervjuene ble gjort etter at Aftonbladet gravde fram skrekkhistorier fra Zaras butikker i Sverige, som vi gjenfortalte i en artikkel her i TV 2:

Sjefer som tar tiden på ansatte når de går på do, lageransatte som får pannelamper i stedet for taklys og må stå hele arbeidsdager innenfor 50 ganger 50 centimeter og ansatte som ikke ble trodd da de kom med legemelding.

Derfor er kildene anonyme

Alle eks-ansatte hos Zara som TV 2 siterer i denne artikkelen, uttaler seg under pseudonymer.

Alle kildene er unge mennesker i starten av arbeidslivet. De ønsker ikke at denne artikkelen skal gjøre det vanskelig for dem å få jobb senere i yrkeslivet.

Aftonbladet skriver at ansatte i Sverige frykter trusler. TV 2 kan verken bekrefte eller avkrefte at dette stemmer. Ingen av kildene TV 2 har snakket med her i Norge, har gitt uttrykk for dette.

Etter en samlet vurdering, har TV 2 valgt å tilby anonymitet.

Underbemannet

– Det var min første ordentlige jobb, så jeg visste ikke hvordan det var andre steder. Nå vet jeg det, og nå ser jeg at Zara utnytter sine ansatte. Det var veldig stressende. Vi var ofte underbemannet og vi skulle fullføre tusen oppgaver på én dag, noe som er umulig, sier «Bente», som jobbet i Zara i tre år.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
DELT INN I SONER: De ansatte på gulvet hos Zara-butikkene får tildelt hver sin sone de har ansvaret for gjennom arbeidsdagen. Der skal de helst holde seg. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

De andre kildene TV 2 har snakket med, sier alle helt uoppfordret det samme – at arbeidspresset er høyt og at sjefene ikke alltid viser forståelse for hvor mye jobb de pålegger de ansatte.

– Jeg følte meg litt som en robot. Alt skulle gå kjapt. Hvis vi hadde tatt unna mange kunder i kassen i fem timer, var det likevel ikke lov til å snakke med kolleger eller ta en liten pause, sier Diana.

Hos Zara er butikkene delt inn i usynlige soner og hver ansatt på gulvet har ansvar for sin sone. Den må de holde seg til. De som for eksempel jobber på gulvet, får ikke lov til å gå til kassen og ekspedere kunder. 

– Og hvis folk ringer inn syke, så blir det plutselig at du må jobbe for to eller tre av kollegaene dine, forklarer Anne.

Eirik Steen hos Inditex Norden er uenig i at Zara-butikkene er underbemannet.

– Våre butikker drives profesjonelt. Vi tar imidlertid alltid eventuelle bekymringer om arbeidsforholdene på alvor og ønsker ansatte velkommen til å ta opp eventuelle bekymringer de måtte ha med oss, slik at vi kan gjennomgå dem og iverksette relevante tiltak, sier Steen.

Ble syke av å jobbe der

Bente husker med gru en dag det var sykdom og bare to ansatte som skulle ha ansvar for totalt fem kasser.

– Det ble kjempelange køer. Da skreik en kunde, som kanskje var nummer ti i køen, «Hvorfor er det så mange på gulvet?». Jeg ble helt stresset og jobbet så kjapt jeg klarte, men det fikk meg til å føle meg veldig dårlig, sier Bente.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
UNISON I KRITIKKEN: Alle TV 2 har snakket med, forteller uoppfordret om de samme utfordringene hos Zara. Arbeidstilsynets rapport i 2019 underbygger også påstandene deres. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Diana har også en episode hun aldri glemmer, fra sin første periode som ansatt i Zara.

– Jeg hadde ikke fått opplæring. Det skjedde noe jeg trengte hjelp med, men jeg fikk ikke lov til å forlate sonen jeg var i og walkietalkien fungerte ikke. Da en endelig kom, fikk jeg kjeft og ble fortalt at jeg var ubrukelig og at jeg ikke burde jobbe der.

– Etter det løy jeg om at jeg hadde vondt i magen. Da jeg kom ut av butikken, begynte jeg å gråte.

Både Anne, Bente og Diana ble syke av å jobbe på Zara. De forteller om høyt arbeidspress, repeterende arbeidsoppgaver, kravene til skotøy og psykiske utfordringer knyttet til generelt miljø, forholdet til sjefene og stadig feil på lønn.

– Det var mange som ble syke. Hadde de forsøkt å gjøre noe med det som ikke var greit, ville kanskje ikke fraværet ha vært så stort, tror Diana.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
FLERE HUNDRE ANSATTE: Det var 343 ansatte hos Zara da selskapet leverte regnskapet for 2023. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Zara-ansatte er i utgangspunktet pålagt å gå med hvite, platte Zara-sko med mindre de kan legge frem legeerklæring på at de må slippe. Bente fikk ryggplager før hun skaffet legeerklæring, mens Anne blåste i det.

– Jeg nektet å gå med de skoene. Jeg slapp, men jeg tror det var fordi jeg hadde jobbet der ganske lenge og gjorde litt som jeg ville, sier Anne.

Feil på lønn

Feil med lønnsutbetalingene er et annet tema som blir tatt opp av alle TV 2 snakker med. De tror en del av årsaken ligger i at vaktplanene føres på papir.

– Når man «stempler seg inn», var det bare et ark på en korktavle, hvor du skriver når du kommer og går. Noen ganger forsvant de. Noen ganger var det ikke riktig, sier Christine.

Diana forteller at slike lønnsfeil er ekstra frustrerende hvis man har en leder som ikke er god i norsk eller ikke skjønner lønnsslippen selv.

– De snakket hele tiden om at det er veldig dyrt å få et skikkelig lønnssystem, men med så mye penger som Zara har og så stor organisasjonen er, skal ikke det være så ekstremt vanskelig. Jeg synes det er veldig rart, sier Christine.

Zara har totalt 343 ansatte i Norge, fordelt på fem butikker. Kleskjeden eies av det spanske selskapet Inditex, som også eier kjeder som Pull & Bear og Massimo Dutti. 

Selskapet hadde i fjor en omsetning på 465 milliarder norske kroner (35,9 milliarder euro) og endte med et overskudd på 63 milliarder kroner (5,4 milliarder euro.

 Christian Christensen
TILSYNSRAPPORT: Allerede for fem år siden fikk Arbeidstilsynet høre fra ansatte hos Zara at det ofte var feil med lønnsutbetalingene. Foto: Christian Christensen

Flere av problemene som TV 2s kilder tar opp, har ansatte i Zara for lengst tatt opp med butikkledelsen. Arbeidstilsynet ga kleskjeden pålegg om å etablere systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid både i 2016 og 2019.

I tilsynsrapporten fra 2019 ble det påpekt at Zara har høy andel kortvarig sykefravær og at dette gir mange endringer på kort varsel i vaktplanene.

De ansatte i Zara tok allerede den gang opp at det var «store utfordringer knyttet til lønnssystemet» og at dette førte til at feilutbetalinger «skjer regelmessig». Ledelsen sa seg enig, men kunne ikke vise til planer om å utbedre dette.

– Arbeidstilsynet har de siste ti årene gjennomført sju tilsyn med Zara Norge AS på flere lokasjoner. Det er gjennomført ulike typer tilsyn basert på risiko og hendelser. I tilsynene har vi ikke avdekket forhold som i Sverige, sier seksjonsleder Secilie Høybakken Kui i Arbeidstilsynet til TV 2.

– Ble tatt på største alvor

Eirik Steen sier at Zara har jobbet hardt for å både oppfylle kravene og forbedre seg ytterligere med utgangspunkt i tilbakemeldingene fra sine ansatte.

– Da vi mottok tilsynsrapporten fra Arbeidstilsynet i 2019, tok vi bekymringene på største alvor og saken ble avsluttet, skriver Steen i en epost til TV 2.

– Siden den gang har vi i løpet av de fire årene jobbet hardt for ikke bare å fortsette å oppfylle kravene som er satt, men for å forbedre og utvikle oss ytterligere basert på de regelmessige tilbakemeldingene vi får fra våre ansatte og deres tillitsvalgte i arbeidsmiljøsaker, på områder som opplæring, ergonomi og sunt samarbeid i butikkene våre.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
GOD BELIGGENHET: Zara har to butikker i Oslo. Den ene ser vi her, på Karl Johan. Den andre ligger i Bogstadveien. De øvrige butikkene deres ligger i Sandvika, Kristiansand og Stavanger. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Steen understreker at Inditex tar påstandene som fremmes i denne artikkelen, svært alvorlig.

– Våre ansattes trivsel og helse er av største betydning for oss og vår høyeste prioritet. I henhold til Arbeidsmiljøloven har vi i dag en arbeidsorganisasjon som inkluderer verneombud i våre butikker, et hovedverneombud som koordinerer verneombudets virksomhet og behandler saker som angår alle ansatte, og vårt arbeidsmiljøutvalg, som ansatte kan henvende seg til i arbeidsmiljøspørsmål.

Steen er uenig i påstanden om at vaktplanen og lønnssystemet deres fører til uvanlige mange feil på ansattes lønnsutbetalinger.

Når det gjelder kravene til fottøy, svarer Norden-sjefen dette:

– Fottøy er en del av uniformen som vi anser som spesielt viktig for våre ansattes trivsel. Skoene våre er produsert for å garantere ergonomisk ytelse og for å være tilstrekkelige for lengre perioder med å stå og gå, for å minimere tilknyttede posturale risikoer. Vi er imidlertid alltid villige til å gjøre unntak for den enkelte ansatte hvis det anses nødvendig.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
SUKSESS-KJEDE: Zara er blitt en internasjonal suksess med sine rimelige klær. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Forsvarlig miljø

Partner Mari Verling i advokatfirmaet Kvale er spesialist på arbeidsrett. Hun poengterer at alle ansatte har krav på et forsvarlig arbeidsmiljø.

– Jeg kjenner ikke forholdene internt i Zara, men på generelt grunnlag er det ikke tvil om at arbeidsgiver plikter å sørge for at ansatte har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Både det fysiske og det psykososiale arbeidsmiljøet skal være forsvarlig, sier Verling til TV 2. 

Hun legger til at en kleskjede har lov til å legge føringer for ansattes bekledning på jobb og at det høres ut som en grei løsning at de slipper å gå med Zaras sko hvis de skaffer legeerklæring.

– Dersom mange ansatte er misfornøyde med skotøyet, kan det likevel være grunn til å legge opp til mer fleksibilitet eller bytte til en bedre sko, legger hun til.

Verling poengterer også at ansatte har krav på tre ukers ferie mellom 1. juni og 30. september.

– Etter arbeidsmiljøloven er det i utgangspunktet forbudt å behandle deltidsansatte eller midlertidige ansatte dårligere enn andre ansatte, sier Verling.

Read Entire Article