Tilbake i Norge etter å ha sittet fast i Spania

2 weeks ago 24



27. august 2020 ble den norske statsborgeren Adam Gashi pågrepet av politiet i Norge, etter en arrestordre fra spanske myndigheter.

Han satt varetektsfengslet i Norge i seks uker. Deretter ble han overlevert til Spania der han var etterlyst for drapsforsøk etter en skuddveksling i kystbyen Benidorm 4. juli 2018.

Utsendelsen til Spania skjedde etter den nye arrestordreloven, som er en gjensidig avtale mellom Norge og EU. Før dette utleverte ikke Norge egne statsborgere til andre land enn de nordiske.

I Spania satt Gashi først i varetekt i elleve måneder. Etter at han ble løslatt ble han fratatt passet og pålagt å oppholde seg i landet til saken var ferdig etterforsket.

Gashi har hele tiden hevdet at han og de to vennene han var sammen med den kvelden, er uskyldige.

– Vi var på feil sted til feil tidspunkt, sa Gashi da NRK besøkte ham i Spania for to år siden.

Likevel har han nå fått en tilståelsesdom i Spania. Hvordan gikk det til?

Gjengslagsmål i ferieby

Det oppsto full panikk da en russisk statsborger plutselig avfyrte flere skudd med en pistol i en turistgate med palmer og utesteder i Benidorm.

Rett før var russeren og en mann med tysk og kasakhstansk statsborgerskap blitt omringet av en gjeng marokkanere som blant annet angrep med en knust flaske.

En marokkaner og en britisk turist ble truffet av skuddene.

Gashi og vennene hans sto utenfor utestedet der bråket startet. De skal tidligere på dagen ha tilbudt seg å tolke i konflikten.

Adam Gashi

ÅSTEDET: Adam Gashi utenfor utestedet i Benidorm der bråket startet på kvelden 4. juli 2018.

Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK

Tilsto i retten

Da saken til slutt kom for retten, etter mer enn fem år, var den opprinnelige siktelsen mot Gashi på drapsforsøk og tilknytning til en kriminell organisasjon, borte.

Faksimile

FAKSIMILE: Fra rettssaken i Alicante 16. november 2023. Adam Gashi er mannen med hvit genser og olabukse.

16. november i fjor brukte en domstol i Alicante under et kvarter på å behandle saken.

På forhånd var det gjort en avtale mellom påtalemyndigheten og forsvarerne. Avtalen ble stadfestet i dommen:

  • Påtalemyndigheten gikk bort fra at hensikten med skytingen var å drepe. I dommen står det at det ble skutt i bakken, og at ofrene ble truffet av rikosjetter.
  • Den russiske hovedmannen fikk en dom på to år og tre måneders fengsel, men slapp å sone mot å bli utvist fra Spania. I tillegg måtte han betale en erstatning til de fornærmede.
  • Adam Gashi og en annen norsk statsborger tilsto ifølge avtalen medvirkning til personskade, og fikk en dom på ett års fengsel, som de slipper å sone dersom de ikke dømmes for nye kriminelle handlinger de neste to årene. De to fikk også en liten bot på 120 euro (1.378 kr) hver.

Mener de ble presset

Adam Gashi sier til NRK at han følte seg presset til å tilstå deltakelse i retten. Dersom han ikke hadde gjort det hadde han risikert å måtte vente flere år til på en ordentlig rettssak.

Jeg hadde ikke noe valg. Vi måtte si ja for å bli ferdige på dagen. Hvis vi skulle vente enda lengre på å bli totalt frikjent, ville det ta kanskje tre eller fire år til, sier Gashi.

Det ville også gått ut over avtalen som de andre involverte hadde gjort.

Tidligere har Gashi sagt at han vil klage saken inn for Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg når den er ferdig behandlet i Spania.

Det blir vanskelig nå som han har tilstått.

Også den andre norske statsborgeren i saken sier han følte seg presset til å tilstå for å få saken ut av verden. Han ble også pågrepet i Norge høsten 2020, men ble ikke overlevert til Spania.

Han dro til Alicante og deltok i rettsaken i november i fjor.

Arrestordreloven

For Adam Gashi har arrestordreloven betydd seks uker i varetekt i Norge, elleve måneders varetekt i Spania og over tre års tvunget opphold i Spania, på grunn av en sak som endte med ingen soning og 120 euro i bot.

NRK har tidligere omtalt flere saker der norske statsborgere mener de ikke har fått en rettferdig behandling etter arrestordreloven.

Avtalen binder Norge til å overlevere også egne borgere til medlemsland i EU.

Den innebærer at landene anerkjenner hverandres rettssystemer som sitt eget.

Derfor skal ikke påtalemyndigheten eller domstolene i Norge vurdere bevisene før noen blir overlevert.

Stortinget vedtok enstemmig i desember 2011 at Norge skulle bli med på avtalen med EU som altså gjør det enklere og raskere å overlevere personer som skal ha begått straffbare forhold. Så tok det åtte år før avtalen trådte i kraft.

Ber Norge undersøke saken

Adam Gashi ber den norske stat kreve svar fra spanske myndigheter om hva som skjedde i saken.

Jeg håper at norske myndigheter tør å spørre etter dokumenter fra Spania og undersøker dem. For de kommer til å se at vi har blitt feilbehandlet og jeg tror at det har vært et justismord mot oss, sier Gashi.

Han mener dette er viktig for å unngå at andre norske statborgere opplever det samme.

Jeg synes det er synd at norske borgere skal sendes ut før de har lagt fram ordentlige bevis.

Håpet er at rettferdigheten vinner. For oss og for andre.

Hei!

Har du noen tanker om denne saken, opplevd noe lignende eller har andre tips knyttet til overlevering av norske statsborgere til andre EU-land? Send meg gjerne en e-post!

Om du vil lese andre saker vi har skrevet om dette, kan du trykke her.

Publisert 29.04.2024, kl. 19.39

Read Entire Article