Tsikanouskaya til VG: – Lukasjenko leter alltid etter fiender

2 weeks ago 14



Foto: Anthony Anex / AP / NTB

Opposisjonslederen beskriver Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko som Vladimir Putins dukke.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
mandag 29. april kl. 23:25

Kortversjonen

  • Sviatlana Tsikhanouskaya, Belarus' opposisjonsleder, kaller president Lukasjenko for Putins dukke under et møte i NUPI i Oslo mandag.
  • Hun mener Lukasjenko leter etter eksterne og indre fiender for å rettferdiggjøre undertrykkelsen av folket
  • Hun sår tvil om påstandene om at atomvåpen er på plass på belarusisk territorium.

– Han vet samtidig at Putin ikke vil bytte ham ut, sier Sviatlana Tsikhanouskaya (41) på et møte i NUPI (Norsk Utenrikspolitisk Institutt) i Oslo mandag.

På VGs spørsmål om president Lukasjenkos merkelige uttalelser sist uke, der han truer med atomkrig og mener at Belarus kan bli angrepet av NATO, svarer hun lett hoderystende:

– Han leter alltid etter eksterne fiender, indre fiender. På den måten vil han rettferdiggjøre undertrykkelsen av folk, sier hun.

– Han vil være viktig i verden. Han vil vise at han er en spiller i dette gamet, men Lukasjenko er bare bla-bla-bla, konstaterer hun til smil rundt bordet.

Lukasjenko kom med stikk til Putin tidligere i april - se video:

– Det er som gutten i eventyret som ropte «ulv, ulv», fortsetter tobarnsmoren om Lukasjenkos påstander om angrep fra Litauen og andre NATO-land.

Tirsdag morgen skal opposisjonslederen, som brått måtte steppe inn da ektemannen ble satt i fengsel av Lukasjenko før valget i 2020, møte både statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide.

Foto: Peter Mydske/Stortinget

Hun er ikke ferdig med å svare på VGs spørsmål. Dette opptar henne:

– Putin nedlater seg ikke til å si så dumme ting som det Lukasjenko sier. Noen gang må vi reagere på den slags «bullshit», unnskyld nonsens, fortsetter den sterke kvinnen.

– Lukasjenko vil vise at han er Belarus’ helt, og at han forsvarer Belarus.

Han uttalte sist uke at det allerede er «et titall» atomstridshoder på plass på belarusisk territorium.

Professor Pavel Baev ved PRIO følger opp VGs spørsmål ved å spørre om det virkelig er bevis for at atomvåpen er flyttet over fra Russland til Belarus:

– Vi har ikke beviser. Dette er jo ikke atomvåpen som du putter i en koffert. Men for å si det sånn: Om atomvåpnene hadde vært på plass i Belarus, så tror jeg Lukasjenko hadde ropt om det på alle hushjørner. Og kanskje han vil dra dit for å vise at de virkelig er der. Jeg vet ikke. Men disse atomvåpnene er en trussel både for vårt land og vår uavhengighet, mener Tsikhanouskaya og understreker at atomvåpnene, om de er på plass, er under Moskvas kontroll.

Belarusisk spesialpoliti slo hardt til mot demonstranter etter valget i 2020. Sviatlana Tsikhanouskaya hevder hun fikk 80 prosent av stemmene, mens regimets valgkommisjon konkluderte med 80 prosent til Lukasjenko. Foto: AP / NTB

Etter planen skal det være presidentvalg i Belarus neste år. Opposisjonslederen vet ikke hva det kommer til å bli, hun er imidlertid klar på at ordet «valg» i dette tilfellet skrives med anførselstegn.

– Mye vil nok avhengige av situasjonen i Ukraina. Mange eksperter tror at Lukasjenko ikke vil holde valg nå fordi han er redd for sitt folk. Jeg vet ikke.

Juksevalget i 2020 gjorde at folk tok til gatene i hovedstaden Minsk og andre byer i protest.

– Jeg vet ikke hva som skjer neste gang. Jeg vil ikke sende folk på gatene bare for at folk i verden skal se dem. Jeg vil ikke ofre folk, sier Tsikhanouskaya.

Tsikhanouskaya demonstrerer med et bilde av sin fengslede mann utenfor Belarus’ ambassade i Vilnius på kvinnedagen 8. mars. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB

– Jeg må føle det samme som skjedde i Russland da Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin satte marsj mot Moskva og tusenvis av folk sto klare med en gang. Vi må føle at det er riktig.

Ifølge opposisjonen har 1,5 millioner belarusere forlatt landet de siste årene. Tsikhanouskaya ser ikke det som noe problem:

– Det er de mest aktive som bor utenlands. De kan bli Belarus’ stemme. Det er ikke noe problem. De vil alle tilbake til Belarus. De vil være med på å endre landet.

Tsikhanouskaya selv må bo i nabolandet Litauen.

– Mine barn har ikke sett sin far på fire år. Jeg vet ikke en gang om han er i live, sier hun om sin fengslede mann.

Read Entire Article