Verdens største valg

3 weeks ago 23Hele 968 millioner kan avgi stemme i India.

  • Bilde av Thomas Andreassen
tirsdag 23. april kl. 12:59

Indiske valglokaler har åpnet for et seks uker langt maraton i demokrati, en gigantisk øvelse i verdens mest folkerike land.

Forrige uke åpnet de første valglokalene i India, blant annet i byen Haridwar i delstaten Uttarakhand nord i landet, melder nyhetsbyrået AFPs journalister på stedet.

Foto: Anushree Fadnavis / Reuters
Foto: Yirmiyan Arthur / AP
Foto: HIMANSHU SHARMA / AFP

Valget skal gå over seks uker og er delt inn i ulike faser. Det var den første fasen som startet fredag. Siste fase avsluttes 1. juni, skriver NTB.

Statsminister Narendra Modi er ventet å vinne sin tredje periode på en plattform av vekst, velferd og hinidunasjonalisme. Modi representerer partiet Bharatiya Janata Party (BJP). Mot seg har han en allianse av et par dusin partier som lover større statlige bidrag til den enkelte og mer målrettet kamp for sosial likhet.

Foto: Altaf Qadri / AP
Foto: DIBYANGSHU SARKAR / AFP
Foto: Channi Anand / AP

Modi oppfordrer sine landsmenn til å bruke stemmeretten og til å møte opp i stort antall. Hver eneste stemme teller, sier han, og ber spesielt unge og førstegangsvelgere til å dra til valglokalene.

Første fase av valget omfatter 166 millioner velgere i 102 kretser i 21 delstater og territorier, fra Tamil Nadu i sør til Arunachal Pradesh i Himalaya mot grensen til Kina, ifølge NTB.

Foto: Manish Swarup / AP
Foto: Manish Swarup / AP
Foto: Manish Swarup / AP

Flere meningsmålinger viser at Modi vil få et klart flertall i valget, til tross for økende bekymring om arbeidsledighet, inflasjon og forholdene innen landbruket på bygdene.

Modi ligger an til å vinne rundt 370 av de 543 plassene i nasjonalforsamlingen, opp fra 303 i 2019. Med to tredels flertall innen rekkevidde kan Modis parti innføre omfattende endringer i grunnloven.

Read Entire Article