Vil danne regionalt kraftforum

1 month ago 26



Nyhetssenter Nordland

Grafikk: NRK
  • 11. mars 2024 kl. 14:50

    Vil danne regionalt kraftforum

    Fylkesråd for næring Bjørn Larsen vil ta initiativ til et regionalt kraftforum i Nordland, der blant annet Statnett og de regionale nettselskapene deltar.

    Dette kom fram under et dialogmøte i Mosjøen 8. mars, arrangert av Linea og Statnett for å få innspill til og informere om fremtidig utvikling av hovedstrømsnettet på Helgeland.

    – Bakgrunnen for å etablere en slik ny møteplass, er behovet for å diskutere kraftsaker i en tidlig fase. Da kan man unngå konflikter og effektivisere prosessene rundt planlegging og utbygging av kraft og strømnett. Og ikke minst gi muligheten til større samordning mellom energiplanlegging og regionale og kommunale planprosesser, sier Larsen.

    Larsen mener at i et slikt forum er både Statnett og de regionale nettselskapene nøkkelaktører, men at det ikke skal være en konkurrerende arena til møteplasser og fora som Statnett og de regionale nettselskapene allerede har.

    –Vi jobber nå med å etablere dette forumet, for øvrig i et nært samarbeid med Rogaland fylkeskommune som allerede har etablert et slikt organ.

    Bjørn Larsen minnet ellers alle møtedeltakerne om Nordlands rolle som en av de viktigste eksport- og industriregionene i Norge, med Helgeland som et tyngdepunkt.

    – Skal vi videreutvikle industri-Nordland, er det en forutsetning at vi har god kapasitet i nettanlegg knyttet til industriparker og områder som er regulert til industriutvikling basert på kraft. Vi må utnytte den fornybare kraften vi har på best mulig måte.

    Fylkesråd for næring i Nordland, Bjørn Larsen smiler inn i kamera om bord i et fly.

    Foto: Maria Johannessen / NRK
  • 11. mars 2024 kl. 12:37

    Stenger Bodøtunnelen under øvelse

    Statens vegvesen og Salten brann gjennomfører en brannøvelse i Bodøtunnelen tirsdag 12. mars.
    Begge tunnelløp blir stengt for all trafikk mellom kl. 10.00 og 13.00.

    Mens øvelsen pågår, vil man kunne se røyk i området rundt tunnelen. Dette er ufarlig teaterrøyk som brukes for at øvelsen skal være mest mulig realistisk.

    Målet med øvelsen er å teste utstyr, prosedyrer og samarbeid i tilfelle hendelser i tunnelen. Tunnelsikkerhetsforskriften stiller krav om at det skal gjennomføres beredskapsøvelser.

    Informasjon om stenging av Bodøtunnelen og andre hendelser på vegnettet, finner du på trafikkmeldinger på 175.no eller ved å bruke appen Vegvesen Trafikk.

  • 11. mars 2024 kl. 10:40

    NHO Nordland: Myndighetene må hjelpe byggenæringen

    – Situasjonen er svært krevende, og vi er redd for å miste viktig kompetanse. Nå bør myndighetene se på hvordan de kan hjelpe den kriserammede byggebransjen, sier Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland.

    I en tid hvor byggenæringen i Nordland, og Norge for øvrig, opplever en dramatisk nedgang, ber lederen for det største bedriftsfellesskapet i fylket om tiltak for å snu den negative trenden.

    – Med en nedgang på 32 prosent i boligsalget fra 2022 til 2023, står vi overfor en krise større enn under finanskrisen. Dette kan føre til et tap av viktig kompetanse i byggebransjen, sier Hansson.

    Rekordhøye 47 prosent av medlemsbedriftene innen bygg og anlegg i Nordland, rapporterte om en dårlig markedssituasjon i NHOs medlemsundersøkelse for mars.

    42 prosent av bedriftene tror også at markedssituasjonen skal forverres ytterligere de neste 6-12 månedene. 26 prosent tror at markedssituasjonen skal bedres.

    Boligbyggingen har falt dramatisk i fylket. Fra en topp på mellom 1126 og 1554 igangsatte boliger per år i perioden 2014-2017, har antallet igangsatte boliger sunket til kun 751 i 2023. Det er en nedgang på over 27 prosent fra 2020.

    – Dette er en utvikling vi ikke kan se på uten å gjøre noe, påpeker Hansson.

    For å møte utfordringene foreslår NHO en rekke tiltak, blant anna gjeninnføring av tilskudd for kommunale utleieboliger, økt ramme til Husbanken og energieffektivisering.

    Stein Windfeldt, direktør i Entreprenørforeningen i Nord-Norge (EBA), understreker betydningen av disse tiltakene for Nordland:

    – Boligbyggingen har stoppet nærmest helt opp, og nå ser vi også at markedet for yrkes- og næringsbygg bremser kraftig, poengterer han.

    Fortsatt høye renter, usikkerhet rundt hvor fort rentene skal ned igjen, kombinert med høye byggekostnader gjør at mange nå sitter på gjerdet.

    – Det som bekymrer oss mest er at dette nå ser ut til å gjelde for kommunene og andre offentlige byggherrer også. Det er det stikk motsatte av hva vi trenger nå. De offentlige aktørene må anstrenge seg ekstra for å få prosjekter i gang.

    Han legger til:

    – I tillegg til at viktige byggeprosjekter ikke kommer i gang, rammes også næringslivet i alle kommunene av dette. Bygg- og anleggsaktiviteten er viktig for alle kommunene i Nordland, og det er mange andre bransjer som lever på ringvirkningene av denne aktiviteten.

    Windfeldt frykter også å miste mye verdifull kompetanse.

    – Denne vil vi være helt avhengig av når markedet snur og pilene peker oppover igjen. Prognosene våre viser at aktiviteten nok vil ta seg ganske kraftig opp i løpet av 2025, sier Windfeldt.

    Hans Christian Hansson leder i NHO Nordland.

    Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK
  • 11. mars 2024 kl. 09:38

    Krever strengere vern av marine områder

    Natur og ungdom etterlyser et strenger vern av norske marine områder.

    Norske myndigheter får kritikk fra både nasjonale og internasjonale fagfolk for måten vi verner marine områder. Kritikerne mener blant annet at alle unntakene til verneplanene gjør at det i realiteten ikke er et vern.

    Jon Holm Vassenden i Natur og ungdom mener Norge trenger både flere og strengere verneområder.

    Natur og ungdom foreslår blant annet såkalte nullfiskeområder, som de mener kan beskytte økosystemene og styrke fiskebestanden på sikt.

    Dykker etter søppel i Saltstraumen

    Foto: Vebjørn Karlsen
  • 11. mars 2024 kl. 09:31

    Matprisene falt i februar

    For første gang på 23 år falt prisene på matvarer i februar. Kampanjer om priskutt har hatt sin effekt, melder SSB.

    Konsumprisindeksen steg 4,5 prosent fra februar 2023 til februar 2024. Lavere energipriser drar prisveksten ned, og i februar falt prisene på mat 0,7 prosent.

    – Det er svært uvanlig at prisene på matvarer faller i februar. Vi har ikke målt nedgang i matprisene i februar måned siden 2001, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå.

    Fra januar til februar steg prisene med 0,2 prosent, viser den månedlige utviklingen i konsumprisindeksen (KPI).

    Kjerneinflasjonen det siste året, som ser bort fra energipriser og avgiftsendringer, endte i februar på 4,9 prosent. Det er ned fra 5,3 prosent i januar.

    Støre: Renten ned

    Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommenterer utviklingen mandag morgen.

    Han tolker tallene fra SSB som at regjeringens politikk virker og at norsk økonomi er på vei mot et vendepunkt hvor folk igjen kan oppleve økt kjøpekraft.

    – Det er positivt at prisveksten fortsetter å gå ned. Det legger igjen grunnlaget for at rentene etter hvert kan settes ned, noe som er viktig for folk, sier Støre.

    Billigere mat i februar

    Det siste året har prisene på mat steget med 6,3 prosent. Det er den viktigste enkeltfaktoren til at prisveksten er stigende i Norge. Fisk og sjømat, frukt og kornprodukter har steget mest.

    Fra januar til februar falt imidlertid prisene på matvarene med 0,7 prosent. SSB viser til at prisene i dagligvarebransjen tradisjonelt har steget mest i februar og juli på grunn av forhandlinger mellom leverandører og forhandlere. Nå har flere signalisert at de vil vekk fra denne modellen, samtidig som flere kjeder har hatt kampanjer med priskutt og prisfrys på en rekke produkter.

    – Vi ser nå ganske klare spor fra dagligvarekjedenes kampanjer. Uvanlig mange matvarer hadde en flat prisutvikling fra januar til februar, samtidig som enkelte tilbudskampanjer trakk matprisene samlet sett ned, sier Espen Kristiansen.

    Biler og drivstoff

    I februar steg imidlertid prisene på drivstoff og biler, sammenlignet med måneden før. Prisene på bensin steg med 6,9 prosent og diesel 8,7 prosent. Biler steg 1,7 prosent i pris.

    Delt opp mellom leveringssektorer vises det at prisene på varer har steget med 4,1 prosent de siste 12 månedene. For tjenester har prisene økt med 5 prosent. For tjenester hvor arbeidskraft dominerer har prisene økt med 3,7 prosent det siste året.

    Regjeringens beslutning om å innføre gratis ferjer mellom øysamfunn uten veiforbindelse har ført til at prisene på passasjertransport i båt falt med 19 prosent det siste året. Dette har igjen ført til en reduksjon i den totale tolvmånedersvekten.(NTB)

  • 11. mars 2024 kl. 09:21

    Boligbrann på Helgeland

    Nødetatene rykker ut på melding om brann i et bolighus i Sandnessjøen, skriver politiet på X.

  • 11. mars 2024 kl. 08:55

    Sponser miljøvennlige tiltak i nord

    Arva deler ut 400.000 kroner til tiltak i Troms og Nordland som fremmer lokal kultur og kunnskap om ei bærekraftig fremtid.

    Frivillige organisasjoner kan søke om 20.000 kroner hver til sine tiltak.

    – Potten skal gå til å fremme lokal kultur og kunnskap om bærekraft. Tiltak rettet mot barn og unge og tiltak med samisk profil vil også bli prioritert, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Arva, Stina Sønvisen, som har ansvar for sponsormidlene.

    Noen søknader har hun fått inn allerede, men foreløpig er ikke alle plassene fylt opp. Hun oppfordrer søkerne om å sette seg inn i kriteriene Arva har for å gi støtte.

    Hun understreker at ikke alle tiltak vil kunne få støtte av Arva. Enkeltpersoner, tiltak som er et offentlig ansvar, russearrangementer, reiser/turer eller politiske og religiøse organisasjoner vil ikke bli sponset av Arva.

    Egentlig er Arvas sponsorpott på 1,2 millioner kroner, men deler av beløpet er bundet opp i faste samarbeidsavtaler med Ungt entreprenørskap, Reistadløpet og akademia.

    En rekke frivillige organisasjoner tok kontakt allerede i 2023, i håp om å få midler til sine tiltak.

    – Men de fikk beskjed om å vente til vi hadde fått sponsormidlene på plass i 2024. Men nå ønsker vi søknadene velkommen, sier hun.

    Søknadsfristen er 31. mars.

    Arva rydder kraftlinjer for snø i Svandalen på Senja

    Foto: Arva
  • 11. mars 2024 kl. 06:17

    Tror ID-tyver har tilhold i Narvik

    Elisabeth Nutti, jurist i Nordland politidistrikt, sier at politiet antar at i alle fall noen av de som står bak en rekke ID-tyveri den siste tiden, befinner seg i eller rundt Narvik.

    Det skriver Fremover.

    Fire firma har i løpet av kort tid anmeldt tilfeller der svindlere har bestilt varer i bedriftenes og enkeltpersoners navn.

    Totalt er det snakk om varer for titusenvis kroner. Det handler først og fremst om elektronikk, men en drone og reparasjon av en garasjejekk er også blant det som er bestilt.

    Ved samtlige anledninger er varene bestilt med leveringssted i Narvik.

    – Dette er kriminalitet som kan være distriktsoverskridende, eller også grenseoverskridende, sier politijuristen til avisen.

    – Ofte ender nok sakene som «henlagt, ukjent gjerningsperson». Men sakene i Narvik er under etterforskning, opplyser hun.

    E6 Narvik

    Foto: Benjamin Fredriksen / NRK
  • 11. mars 2024 kl. 05:36

    Husbrann i Narvik

    To personer ble rett før klokka 03.00 i natt berget ut fra en brann i et bolighus i Narvik sentrum De to ble tatt hånd om av helseopersonell og mannskap fikk rakst kontroll på brannen.

  • 10. mars 2024 kl. 21:52

    To personer reddet ned av Reinebringen søndag

    I kveld rundt 21-tiden søndag måtte nok en person hentes ned fra Reinebringen i Moskenes.

    Det skriver Lofot-Tidende.

    Tidligere på dagen hadde Lofot-Tidende skrevet sak om personer som var på vei opp til den populære fjelltoppen.

    – Det er snakk om en utenlandsk statsborger. Vedkommende har gått seg fast der oppe og tør ikke å gå ned, sier Tor Eirik Torkilsen ved redningssentralen.

    – Personen skal være uskadd, men er nok veldig sliten.

    Reine i Moskenes kommune med små røde hus under det store mektige fjellet Reinebringen.

    Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK
  • 10. mars 2024 kl. 20:30

    Svenske plagiatanklager om Marcus og Martinus-låt

    Marcus og Martinus vinnerlåt i den svenske Melodifestivalen, «Unforgettable», blir anklaget for å være lik 90-tallslåten «Salva Mea».

    Det skriver den svenske avisa Expressen.

    Duoen fra Trofors fikk høre 90-tallslåten i TV-programmet «Efter fem» i svenske TV4. De sier at de hører visse likheter, men mener ikke det er plagiat.

    – Jeg tror det har vært verre plagiat i Eurovision før, sier Marcus Gunnarsen.

    – Det er bare fire toner som er like, og det er fire akkorder i annenhver sang i hele verden. Det er samme lyd som gjør at man tror det er likt, sier Martinus Gunnarsen.

    Han peker på at det ikke er likheter i låtteksten, melodien og strukturen på låten.

    – Men det er litt likt. Jeg skjønner hva du mener.

    Brødrene sier at de ikke har hørt sangen før, og selv har laget melodien og strukturen i sin låt.

    Marcus-martinus

    Anklager om plagiat i Marcus og Martinus-låt

    Marcus og Martinus vinnerlåt i den svenske Melodifestivalen, «Unforgettable», blir anklaget for å være lik 90-tallslåten «Salva Mea» av artisten Faithless.

    Av Øyvind Bye Skille, Sofie Retterstøl Olaisen, Per-Ivar Kvalsvik og Marte Kaasa Arntsen

  • 10. mars 2024 kl. 18:49

    Kvandal vant i Holmenkollen

    Eirin Maria Kvandal (22) fra Mosjøen IL vant i lørdagens Raw Air-renn i Holmenkollen.

    – Det var utrolig deilig. Jeg fikk det til og er veldig fornøyd. Det er deilig å få det ut i konkurranse. Jeg har hatt en liten sperre der, men jeg tar steg, sier Kvandal til NTB.

    – Man går alltid for å vinne som utøver, men så har det ikke vært sånn for meg i det siste. Å få denne smaker utrolig deilig, fortsetter hun.

    Bare en gang tidligere har hun vunnet et verdenscuprenn. Det var helt tilbake i januar 2021 i Ljubno.

    Før finaleomgangen lå Kvandal på 2.-plass, bare 0,1 poeng bak tyske Katharina Schmid i ledelsen. Slovenske Ema Klinec fulgte 0,8 poeng bak Kvandal.

    Og der sloveneren først hoppet seg bort, leverte Kvandal et kjempehopp på 125 meter.

    Schmid kunne tatt fra henne seieren, men landet på 117 meter. Dermed endte 22-åringen fra Mosjøen på topp på pallen.

    Eirin Maria Kvandal

    Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
  • 10. mars 2024 kl. 16:10

    Farlig last fører til begrensinger på fergesamband

    Torghatten Nord AS informerer om farlig last i fergesambandet Bodø-Røst-Værøy mandag 11.03.24.

    Grunnet transport av farlig last, vil det være begrensning på maksimalt 25 passasjerer om bord på ruteturen (merket B) fra Bodø kl. 0445 og fra Røst 0830.

    Full kapasitet fra Værøy og videre til Bodø.

    Det må også påregnes noe forsinkelse grunnet bunkerslevering til øyene.

    Video Viktige fergesamband i Nordland får gassferger

    Foto: Nyhetsspiller
  • 10. mars 2024 kl. 15:50

    Norges fotballforbund kan likevel ikke legge finalen til våren

    Det omdiskuterte forslaget om å spille fotball-NM med finale på våren kan likevel ikke besluttes av styret i Norges Fotballforbund. Det har fotballtinget avgjort.

    Søndag var den norske cupens framtid og innstillingen fra det såkalte Hangeland-utvalget oppe til debatt på fotballtinget på Ullevaal stadion.

    Underveis kom det inn et forslag fra styreleder Morten Kokkim i Lillestrøm SK om at fotballtinget neste år skal stemme over en eventuell omlegging til at NM skal starte på høsten og avsluttes på våren. Det betyr at NFF-styret ikke kan ta en slik avgjørelse selv.

    «Forbundsstyret bes om å komme tilbake til forbundstinget med egen sak om eventuelle endringer i Norgesmesterskapet med kamper høst/vår til avgjørelse», lød forslaget.

    Årets NM spilles som tidligere med finale i desember, men Hangeland-utvalget har foreslått å endre cupen.

    Forslaget fra Kokkim ble vedtatt med 74 mot 64 stemmer, og dermed er det klart at fotballtinget i 2025 skal stemme over cupens framtid.

    Fotballpresident Lise Klaveness var ikke spesielt positiv til at forslaget fra Kokkim dukket opp som en overraskelse på helgens ting.

    – Nå har vi en prosess som har gått over et år med et utvalg som er bredt nedsatt. Det er fint at tinget får stemme over hvem som skal beslutte dette. Men jeg er veldig trygg på at vi har jobbet grundig med denne saken.

     Bodø/Glimt - Molde (0-1)

    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB�8BI
  • 10. mars 2024 kl. 10:21

    Norge inngår historisk handelsavtale med India

    India og den europeiske handelsgruppen Efta, som består av blant annet Norge, har inngått en historisk handelsavtale med India.

    – Dette er en svært viktig avtale for næringslivet. India er verdens femte største økonomi og representerer et enormt marked som vil gi store eksportmuligheter for norske virksomheter. Etter EØS-avtalen kan dette bli en av de viktigste handelsavtalene Norge noen gang har inngått, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Avtalen ble signert i New Delhi søndag 10. mars av blant andre næringsminister Jan Christian Vestre og Indias handelsminister Piyush Goyal.

    Med avtalen fjernes tollen på nesten alle varer og tjenester på all norsk eksport til India.

    – Et godt eksempel er norske sjømatvirksomheter som i dag må betale hele 33 prosent toll i India. Med denne avtalen, vil norsk laks og makrell få nulltoll etter fem år. Dette gir norske eksportører store konkurransefortrinn sammenlignet med konkurrenter i Europa og resten av verden, sier Vestre.

    To bedrifter i Nordland vil komme godt ut av avtalen:

    Yara eksporterer mineralgjødsel fra Herøya i Telemark og Glomfjord i Nordland til India. De har 1 600 arbeidsplasser i Norge. Selskapet må i dag betale inntil 8 prosent toll. Med den nye handelsavtalen blir tollen gradvis redusert til 0 prosent.

    Polar Quality eksporterer laks fra Bodø i Nordland til India. De har 12 arbeidsplasser i Norge. Selskapet må i dag betale 33 prosent toll. Med den nye handelsavtalen blir tollen gradvis redusert til 0 prosent.

    Ei stor mengd laksefiletar rullar på eit fabrikkband i ein bue innover i biletet. I bakgrunnen ser ein fabrikken og arbeidarane som jobbar med å filetere den.

    Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK
  • 9. mars 2024 kl. 16:59

    Kameratgjeng fra Oslo roser Marcialonga i Bodø

    – Det var et fantastisk publikum. Vi har koset oss fra start til mål. Det var så bra som det kunne bli, sier Knut Engebretsen i Team Overtoppen.

    Sammen med 12 andre menn i godt voksen alder hadde han reist til Bodø for å delta under Ski Classics, Marcialonga Arctic Ski Race.

    – Vi er over toppen det må vi erkjenne. Men vi trener sammen to dager i uka. Det er kameratskap og lek.

    – Hvordan var opplevelsen?

    – Jeg måtte stoppe på fjellet og skue utover havet. Jeg var pinne stiv, men utsikten gjorde at det gikk fort over. Det var fantastisk.

    Rundt 800 deltakere deltok i langløpet på ski, der vel halvparten gikk den lengste løypa på 46 kilometer.

    – Det var noen motbakker. Dette er for skiløpere med hår på brystet, ler Engebretsen.

    Team Overtoppen fra Oslo roser Marcialonga Arctic Ski Race i Bodø

    Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK
  • 9. mars 2024 kl. 14:20

    Magni Smedås suveren i Marcialonga Arctic Ski Race

    Magni Smedås kunne, i likhet med Thomas Ødegaarden, gå store deler av løpet alene, og ble suveren vinner i kvinneklassen under Marcialonga Arctic Ski Race.

    – Hun har gjort mye jobb alene, men hun har vel neppe gått helt i kjelleren her i dag, sier NRK-ekspert Simen Østensen.

    – Det var et fantastisk løp i dag, så mange som heiet. Jeg smilte hele veien. Det var en veldig fin opplevelse. Det var litt løst føre, men jeg kan ikke klage. Det var en veldig god jobb gjort av arrangørene, sier Smedås til NRK like etter målgang.

    Magni Smedås går i mål som første kvinne under Marcialonga Arctic Ski Race i Bodø.

    Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK
  • 9. mars 2024 kl. 14:03

    Thomas Ødegaarden vinner av Maricalonga Arctic Ski Race

    Etter rett over to timer med staking, var det Thomas Ødegaarden som kunne krysse mållinja først i den første utgaven av Marcialonga Arctic Ski Race i Bodø.

    – Jeg forventet ikke så mange folk i løypene, dette er fantastisk, sier Ødegaarden rett etter målgang.

    Lokalutøveren Vebjørn Moen fra Tverlandet spurtet inn til andreplass i herreklassen, mens Magnus Vesterheim endte på tredjeplass.

    – Det er over all forventning med oppmøtet. Det samme med løypa, oppsummerer Moen.

    Vinner Marcialonga Arctic Ski Race i Bodø, Thomas Ødegaarden

  • 9. mars 2024 kl. 08:29

    Mann til legevakt etter husbrann i Lofoten

    En mann ble tatt med til legevakt etter å ha pustet inn en del røyk under en brann i en enebolig i Vestvågøy i Lofoten i Nordland. Brannen er under kontroll.

    – Ambulanse tar med seg en person til legevakt, da han har pustet inn en del røyk, opplyser politiet i Nordland.

    Nødetatene rykket ved 3.45-tiden natt til lørdag ut etter melding om brann i en enebolig i Vestvågøy i Lofoten, og det ble meldt om mye røyk på stedet. Det ble raskt avklart at det ikke var noen personer i huset.

    Like før klokken 4 opplyste politiet at det står åpne flammer ut fra et vindu i huset, formentlig fra et vaskerom. Brannen ble for det meste er isolert på det ene rommet.

    Ved 4-tiden ble det meldt at brannen var under kontroll.

    (©NTB)

Brennende objekter traff nesten Andreas bil 01:04

Neste

Read Entire Article