Vurderer å slutte på politistudiet på grunn av uniformsregler: – Trist og urettferdig

2 weeks ago 19



Aps Kamzy Gunaratnam foreslår å endre uniformsregelen som gjør at Maria (21) kanskje må gi opp drømmen om å bli politi.

Maria har alltid drømt om å bli politi. Nå vurderer hun å slutte på studiet på grunn av reglene for politiuniformen. Foto: Jonas Laksekjøn
  • Sigrid Gausen

Publisert: 01.05.2024 19:42

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker. Og jeg synes det er viktig å være politi. Mange synes det er kult å jobbe operativt, men jeg har alltid syntes forebygging er viktig.

Det sier Maria (21) fra Lier. Hun har gått ett år på politihøyskolen i Bodø. Nå ser det ut som drømmen om å bli politi, stopper der.

På annetåret må studentene gå med uniform. Hijab er ikke tillatt.

– Jeg synes det er trist og urettferdig. Jeg har tatt opptak på samme måte som alle andre. Jeg har alltid villet bli politi, og så er det hijaben som setter en stopper for det.

Det vil Kamzy Gunaratnam i Arbeiderpartiet gjøre noe med. Hun har levert forslag til partiets programkomité om at Ap skal gå inn for å tillate religiøse hodeplagg i politiet.

Problemstillingen er ikke ny. I 2009 var Justisdepartementet i ferd med å gjøre det lov å gå med hijab til politiuniformen, men snudde i siste liten.

Et argument som ofte blir fremmet i diskusjonen, er at politiuniformen skal være nøytral.

Maria, som ikke ønsker å ha hele navnet sitt på trykk, mener andre argumenter bør veie tyngre.

Mener det bremser rekruttering

– Å åpne opp for religiøse hodeplagg gjør at flere mennesker med innvandrerbakgrunn har mulighet til å bli politi. Det er vanskelig med dagens regler, sier hun.

Politihøgskolen har slitt med rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn og har lenge jobbet målrettet for å rekruttere flere, spesielt på grunn av språkkompetanse.

– Personer med innvandrerbakgrunn, folk med ulike legninger og kjønn har andre erfaringer og kunnskap som politiet trenger, mener Maria.

Maria tror et religiøst hodeplagg kan bygge tillit i flere grupperinger og få innpass i andre rom og kulturer.

– Hva jeg føler om dette spiller ikke så stor rolle, men jeg vil snakke om det for befolkningens del. Det mangler kunnskap på minoritetsfeltet og unge med minoritetsbakgrunn trenger også forbilder. Når de ser på politiet nå, så ser de ingen som ligner på dem.

På bildet under prøvde Maria å bære uniformen i tråd med hennes religion. Hun har på en hette som skjuler håret, som hun bærer under uniformscapsen. Hun sier hun fikk muntlig beskjed fra skolen om at det var imot reglene ettersom det er et sivilt plagg.

Foto: Privat

Politihøgskolen i Bodø sier de ikke kan å kommentere bildet eller den konkrete saken til Maria. De skriver til Aftenposten på generell basis at det følger av uniformsreglement nr. 8 at «sivile plagg og effekter ikke skal benyttes synlig sammen med uniformseffekter».

Foto: Jonas Laksekjøn

Sian har hennes beskyttelse

En fordom Maria møter, er at hun ikke vil opptre objektivt i rollen som politi. Det avviser hun.

– Hvis SianSianStopp islamiseringen av Norge er en norsk gruppering som selv beskriver seg som anti-islamsk. har en demonstrasjon, så må man beskytte deres ytringsfrihet på samme måte som alle andre organisasjoner. Det er ikke slik at siden jeg er synlig muslim og bærer hijab så fronter jeg mitt eget synspunkt fremfor loven.

Hun mener det er fullt mulig å ha et politi som kan bære religiøse hodeplagg og være objektiv i tjeneste.

– Jeg har stor respekt for uniformen og er enig i at det ikke er hvilket som helst av sivile plagg som skal på en uniform. Jeg mener det er forskjell på å tillate religiøse hodeplagg og å tillate alle sivile plagg.

Maria visste ikke om uniformsreglene før hun kom på opptak.

– Jeg ga beskjed om at det må stå klarere på hjemmesiden, for det er ikke gøy å komme på opptak å finne ut av det.

Nå håper hun likevel at politikerne kan endre mening og har derfor tenkt å bare ta permisjon fra studiet og ikke slutte helt.

– Jeg har jo fortsatt veldig lyst til å bli politi.

Stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam (Ap) er stortingsrepresentant fra Oslo og mener Norge ikke har råd til å tape representasjonen av muslimer i politiet. Hun har for øvrig sluttet å uttale politi som «POL-ti». Foto: Signe Dons

Vil at Arbeiderpartiet skal jobbe for endring

Oslo-representant Kamzy Gunaratnam vil nå ha med programkomiteen i Ap på å tenke nytt om hijab i politiet.

– Det er tillatt med hodeplagg i militæret. Du kan dø for landet ditt med hijab, men ikke beskytte nærmiljøet ditt i Ringsaker, påpeker hun.

Det har vært tillatt med religiøse hodeplagg i forsvaret siden 2012.

Hun mener kravet om nøytralitet er et vikarierende argument.

– Hva er nøytralitet? Vi vet at politifolk med minoritetsbakgrunn blir hetset mer på jobb. Vi vet at kvinner kan ha egne erfaringer som politibetjent.

Gunaratnam har selv skiftet mening om uniform og religiøse hodeplagg. Nå mener hun også at resten av Norge er «moden» for endringen.

– Det viktigste er ikke hva du har på hodet, men i hodet.

Read Entire Article