Avslørte verdier hos barn – foreldre visste ingenting

1 week ago 14



Flere unge tjener penger på krypto, men nesten ingen melder fra til Skatteetaten. Noen melder tydeligvis ikke fra til foreldrene heller.

 Dado Ruvic
VELDIG FÅ: Kun 15 prosent av Norges kryptoeiere fører opp gevinsten på skattemeldingen. – Vi har en stor jobb å gjøre, sier fagansvarlig Marius Johansen. Foto: Dado Ruvic

Publisert 04.05.2024 09:20

– Det er nok en del unge som får tak i krypto som belønning via spill eller sosiale medier. Dette er kanskje med på å gjøre at foreldrene ikke fanger det opp, sier Marius Johansen.

Han er fagansvarlig for kryptovaluta i Skatteetaten, og er en del av spydspissen i jakten på riktig beskatning av folks digitale verdier.

Det er ikke enkelt.

Nye tall viser nemlig at av Norges 400.000 krypto-eiere, er det kun 48.155 – eller 15 prosent – som faktisk fører opp gevinsten på skattemeldingen.

Av de som er 18 år eller yngre, var det kun 160 personer som meldte inn gevinsten til etaten. Særlig her tror de det er store mørketall.

– Hvis man lar være å føre opp gevinsten på skattemeldingen, kan man få tilleggsskatt eller bli politianmeldt. Alt handler om hvordan unndragelsen blir gjort, og hvilke summer det er snakk om, sier Johansen.

 Skatteetaten
ADVARER: Fagansvarlig for kryptovaluta i Skatteetaten, Marius Johansen, sier hver og en har ansvar for å melde inn eventuelle kryptogevinster. Foto: Skatteetaten

– Forstår foreldrene

Det kan også skje at personer i praksis unndrar skatt, uten at de vet om det.

De siste årene har nemlig Skatteetaten avdekket tilfeller der enkelte familier hadde uinnmeldte kryptoverdier.

Det var dog ikke de voksne som satt på disse pengene, men barna. Og det uten at foreldrene visste om det.

– Det er ikke bra at dette går under radaren. Vi forstår det er vanskelig for foreldrene å fange opp at ungene har krypto, men det er viktig at alle lærer i ung alder at det er viktig for samfunnet at de som skal, faktisk betaler skatt, sier Johansen.

Også digitale kunstverk – kalt NFT-er – er verdifulle objekter som skal meldes inn. Her kan du se mer om dette:

– Kanskje de ikke vet

Tror du mange bevisst prøver å skjule kryptoverdiene sine for å slippe skatt?

– Nei, vi ser at det store flertallet ønsker å gjøre dette rett, men får det ikke til. Kanskje de ikke vet at krypto er skattepliktig, sier Johansen.

I takt med at interessen for kryptovaluta har skutt i været de siste årene, har Skatteetaten satt inn stadig større ressurser for å fange opp de som tjener penger på dette.

Bare det at mange lar være å åpne skattemeldingen og har full tillit til at staten har fikset alt, bidrar til manglende innrapportering av krypto, tror Johansen.

– Vi har forståelse for at mange syns dette er vanskelig, men vi har en stor jobb å gjøre med å informere om at kryptogevinster ikke ligger inne. 

Johansen minner også om at selv om du har levert skattemeldingen, kan du fortsatt gjøre endringer, både i årets skattemelding og for tidligere år.

– Da må du huske å levere skattemeldingen på nytt. Du kan gjøre endringer tre år tilbake i tid, sier han.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
METODIKK: Fagansvarlig Johansen vil ikke si hvordan Skatteetaten avdekker de som prøver å skjule kryptoverdier, men sier de har sine metoder. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Sterkt økende trend

Det er uansett ingen tvil om at de yngre dominerer kryptomarkedet i Norge.

Senest i april kom analysehuset K33 Research med en ny undersøkelse som viste at over 75 prosent av de 400.000 norske kryptoeierne er under 40 år.

Tallene deres viser også en sterkt økende trend. De neste ti årene ser 35 prosent av personene i denne aldersgruppen for seg å kjøpe kryptovaluta.

Det vil utgjøre rundt én million nordmenn – mange av dem sannsynligvis unge.

– Mange syns det er kjedelig med ting som stiger fem eller femten prosent i året. De vil ha noe som kan doble seg. Mange er utålmodige når de er unge, dessverre, sa forbrukerøkonom og Luksusfellen-programleder Hallgeir Kvadsheim tidligere i april da undersøkelsen ble kjent.

 Yngve Sem Pedersen / TV 2
OPPLÆRING: Skatteetaten sier de vet mange ønsker å føre opp riktige verdier på skattemeldingen, men at flere ikke klarer det. Dette jobber de også med å informere om. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

Ikke automatisk straff

Johansen sier Skatteetaten regelmessig utfører kontroller for å avdekke kryptoverdier som går under radaren.

Frykter du dette skal bli et økende problem fremover, i takt med den stigende populariteten?

– Det er vanskelig å si hvordan dette vil utvikle seg, men vi må bare jobbe med å informere og oppfordre foreldre om å ta samtaler med sine barn om dette.

Hvis noen av dem som leser dette oppdager skjulte kryptoverdier hos sine familiemedlemmer, kan Johansen berolige med at det ikke er noe automatikk i at dette utløser straff.

– Nei, vi må vurdere hver enkelt sak.

Under kan du se hvor Norges digitale valuta-eiere bor:

Read Entire Article