Krevd for løsepenger etter dataangrep

1 month ago 17



Foto: Vidar Ruud / NTB

«Klikk & hent»-tjenesten til Tax Free-butikkene på Norges største flyplasser har i flere uker vært ut av drift etter angrep fra hackere.

  • Bilde av Bastian Lunde Hvitmyhr
fredag 15. mars kl. 18:56

– Vi er oppe igjen i løpet av neste uke, sier Haakon Dagestad til VG.

Han er direktør i Taxfree-giganten Travel Retail Norway. Selskapet har taxfreebutikkene på flyplassene i Oslo, Flesland i Bergen, Værnes i Trondheim og Sola i Stavanger.

Tjenesten som gjør at kunder kan forhåndsbestille varer på de fire største flyplassene i Norge er populær, og brukes av tusenvis av reisende.

– Det var et hackerangrep som i slutten av januar tok ut noen av tjenestene vi trenger i bakkant for å gjennomføre blant annet «klikk og hent», sa Dagestad til DinSide tidligere denne uken.

I flere uker har løsningen vært borte, det samme har enkelte priser på varer i tax free-enes nettbutikk, ifølge avisen.

– Vi har gjort en rekke tiltak, men størst er at alt nå er skybasert fremfor egne servere, sier han til VG.

– De ønsket penger

De siste månedene har flere store norske bedrifter opplevd dataangrep. I oktober måtte norske myndigheter håndterer en alvorlig cyberhendelse mot Norge.

Dagestad forteller at ingen persondata eller kundedata ble ikke lekket etter angrepet.

Det har tatt tid å bygge systemet opp igjen.

– Vet dere hvem som utførte angrepet?

– Vi vet hvem det er, men sier det ikke offentlig på anbefaling fra cybersikkerhetseksperter for å ikke gi hackerne oppmerksomhet. De ønsket penger, men det fikk de ikke, sier han.

Dataangrepet har blitt kostbart for selskapet, som har gjort anslag over kostnaden med ikke ønsker å kommentere da prosessen fortsatt pågår.

Read Entire Article