Lærer frykter konsekvensene

1 week ago 15



Foreslår fleksibel skolestart:

Et av forslagene fra mannsutvalget er å innføre fleksibel skolestart for umodne seksåringer. Lærer Andreas Stien-Leenderts frykter at vi kan ende opp med å gjøre mer av det som ikke fungerer.

 Ingvild Gjerdsjo
KRITISK: Lærer Andreas Stien-Leenderts er bekymret for konsekvensene hvis fleksibel skolestart innføres. Foto: Ingvild Gjerdsjo

Publisert 24.04.2024 22:32

Andreas Stien-Leenderts har jobbet som lærer i en årrekke, og har skrevet boka «Skolen er ikke for alle». Han har sett mange seksåringer som sliter med å holde rumpa på stolen og blikket vendt mot tavla. Og det er guttene som sliter mest.

– De blir veldig utålmodige og vipper på stolen, og gir tydelige signaler på at de trenger å bevege seg i klasserommet. Man ser det jo ofte på kroppslig uro. Det er de første tegnene. At de er umodne.

Og den umodenheten kan gi en dårlig start på skoleløpet. To tredeler av de som gjør det dårligst på skolen er gutter.

Guttene gjør det dårligere

Mannsutvalget la onsdag fram 35 ulike tiltak for å styrke menns muligheter og rettigheter på flere områder i samfunnet. Et av forslagene er å innføre fleksibel skolestart, slik at seksåringer som ikke er klare for skolen kan vente et år.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
RAPPORT: Mannsutvalget og leder Claus Jervell la fram sin rapport onsdag. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– Vi ser at gutter i gjennomsnitt gjør det dårligere, og mange av de som gjør det dårlig er gutter. Vi mener at fleksibel skole kan være et tiltak som gjør at de som ikke er modne for å begynne på skolen får mulighet til å utsette til de er modne, sier Claus Moxnes Jervell, leder for Mannsutvalget.

– Det er stor variasjon blant barn når det gjelder hvordan de utvikler de egenskapene og ferdighetene som skal til for å gjøre det bra på skolen. Vi håper at de vil kunne gjøre det bedre på skolen på den måten, sier Camilla Stoltenberg, som er medlem i Mannsutvalget.

Vil verne om den frie leken

Lærer Andreas Stien-Leenderts er usikker på om et slikt tiltak vil fungere. Han frykter at guttene vil ende opp med å gjøre enda mer av det de ville gjort på skolen.

– Jeg synes det er veldig prisverdig at vi nå har et fokus på gutta, men er veldig redd for hva som skal skje med disse gutta det ekstra året de er i barnehagen. Vi vet at Mannsutvalget går inn for veiledet lek og lekbasert læring. Jeg mener vi må verne om den frie leken i barnehagen i stedet, sier Stien-Leenderts.

LITE LEK?: Lærer Andreas Stien-Leenderts er bekymret for at det skal bli for lite frilek i barnehagen. Foto: Ingvild Gjerdsjo
LITE LEK?: Lærer Andreas Stien-Leenderts er bekymret for at det skal bli for lite frilek i barnehagen. Foto: Ingvild Gjerdsjo

Læreren er bekymret for at dette forslaget kan føre til at skolens fokus på testing og kartlegging vil bli skjøvet ned i barnehagen.

– Sånn som skolen har utviklet seg de siste 25 årene, med et kjempefokus på testing, kartlegging og alt som kan telles, er jeg redd for at det er det som vil møte disse gutta. Det er ikke det de trenger. Vi må la barnehagen være barnehage, og få til en myk overgang mellom barnehage og skole.

Skal ut på høring

Han mener det ekstra året i barnehagen i så fall må bestå av lek, og ikke ha skolefokus.

– Det er ikke farlig å møte bokstaver, men det er noe med hvordan vi løser dette. Her må vi være veldig smarte, så vi ikke ender opp med å gjøre mer av det som ikke fungerer.

Forslaget om fleksibel skolestart ble også diskutert i forbindelse med den nye opplæringsloven, men ble ikke tatt inn der. Nå skal Mannsutvalgets rapport ut på høring.

 Ole Berg-Rusten
Claus Jervell og kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery etter at hun fikk utredningen fra Mannsutvalget onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten

– Vi skal se på alle forslagene, og de ulike departementene skal komme med vurderinger på sine fagfelt. Vi skal ha en bred høring, der alle skal få være med og engasjere seg i disse spørsmålene. Så skal vi komme tilbake med så kommer vi tilbake til konkret oppfølging av de ulike tiltakene som det foreslås her, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffrey.

Read Entire Article