Økonomer uenige om når første rentekutt kommer

1 month ago 16



Rentemøte i Norges Bank:

Torsdag la Norges Bank frem ferske prognoser for norsk økonomi

 Jonas Been Henriksen / TV 2
NORGES BANK: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache presenterte torsdag en ny rentebeslutning. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Publisert 21.03.2024 10:02 Sist oppdatert 7 minutter siden

Saken oppdateres!

– Vi må trolig holde renten på dagens nivå en god stund fremover for å bringe prisveksten tilbake til målet på 2 prosent innen rimelig tid, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Torsdag kom beslutningen om at Norges Bank holdes styringsrenten i ro på 4,5 prosent.

Har kjølt ned økonomien

– Det var ganske godt i tråd med forventningene dette her, sier sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland.

Norges Bank skriver også at aktiviteten i økonomien har vært høyere i første del av 2024 enn de ventet før jul.

– Men det er svakt vekst i økonomien, så rentehevingene de har definitivt bidratt til å kjøle ned økonomien, sier Haugland.

Rentekutt til høsten

I tillegg til rentebeslutningen ble det også lagt frem nye prognoser for norsk økonomi. Den viser at sentralbanken, i likhet med i det de spådde i desember, mener første rentekutt kan komme til høsten. 

Nordeaøkonomene, Kjetil Olsen og Dane Cekov, påpeker at det vil ta tid før renten kommer ned på et relativt lavere nivå. De sier også at rentekuttet ifølge rentebanen ikke kommer før desember.

– Den signaliserer fortsatt kun ett rentekutt i år. Ved utgangen av 2025 indikerer rentebanen litt mer enn 3 kutt totalt, sier Olsen og Cekov.

Haugland i DNB Markets tror imidlertid første rentekutt kommer i september.

«Den økonomiske veksten ventes å holde seg lav gjennom første halvdel av 2024, før den tar seg opp. Arbeidsledigheten vil trolig øke noe, men litt mindre enn anslått i forrige rapport», skriver Norges Bank i en pressemelding.

I pressemeldingen legger Wolden Bache vekt på at det er store variasjoner i utviklingen i ulike bransjer. Mens eksportnæringen har nytt godt av en svak krone, sliter byggenæringen med kostnadseksplosjon og svake salgstall.

Read Entire Article