Polititrend bekymrer rektor

1 week ago 18



Politiet er mindre synlig på skolen enn før, mener rektor på Persbråten videregående. Hun er urolig for steile fronter mellom ungdom og politi.

 Magnus Nøkland/ TV 2
PERSBRÅTEN: På Persbråten videregående skole i Oslo er politiet mindre til stede enn før. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

Publisert 27.04.2024 13:36 Sist oppdatert nå

Den siste tiden har årsverkene i politiet gått ned. I fjor mistet Oslo politidistrikt 113 årsverk. Denne utviklingen gjør at de nå har mindre ressurser til å bidra forebyggende i osloskolen. 

Dette bekymrer byrådet i Oslo og rektoren ved Persbråten videregående. 

Urolig for trenden

Det siste året har det vært flere saker i media om vold på skoler. I februar ble en 17-åring sendt til sykehuset etter en voldshendelse på en skole i Kongsvinger.

Siv Børven-Moberg er rektor på Persbråten videregående skole i Oslo. Hun er bekymret for at politiet ikke er like synlig på skolen som før.

 Magnus Nøkland/ TV 2
BEKYMRET: Rektor Siv Børven-Moberg er bekymret over at politiet er mindre synlige. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

– Jeg tror det er viktig for elevene å ha kontakt med politiet. Hvis vi ser på samfunnet vårt nå, så er det ganske steile fronter mellom en del ungdomsgrupper og politi, sier Børven-Moberg til TV 2. 

Tidligere kom politikontaktene innom skolen flere ganger i uken. Nå har de ikke lenger mulighet til å være på skolen like ofte. Børven-Moberg sier de ikke har hatt et stort behov for å ha politiet på Persbråten. 

– Men vi vil gjerne ha de her for at de skal skape en relasjon til ungdommene våre på forhånd. Det er vel kanskje det viktigste. Å være der i fredstid før det virkelig trengs.

Opplever trygghet 

Blant elevene er ikke bekymringen like stor. Viktoria Maria Henriksen er tredjeklassing og russ på Persbråten. Hun opplever at politiet sin synlighet på skolen bidrar til trygghet. 

 Magnus Nøkland/ TV 2
RUSS: Viktoria Maria Henriksen er fornøyd med at politiet er på skolen. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

Når russen er ute og ruller, foregår dette utenfor hovedstaden. Henriksen forteller at de derfor ofte møter på politi som de ikke kjenner fra skolen. 

– At de er på skolen skaper også en trygghet til at man kan gå opp til politifolk man ikke kjenner. Det skaper en trygghet til politiet generelt. 

Etterspør regjeringen

Julie Remen Midtgarden er skolebyråd i Oslo. Hun ser alvorlig på polititrenden i hovedstaden, spesielt fordi ungdomskriminaliteten er økende. 

 Magnus Nøkland/ TV 2
FOREBYGGER: Skolebyråd, Julie Remen Midtgarden ønsker flere politistillinger i hovedstaden. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

– Det er viktig at ikke alle ressursene går til å håndtere det som skjer, men at vi også forebygger at det ikke utvikler seg videre, sier Midtgarden. 

Hun forklarer at politiet er statlig, og derfor utenfor deres kontroll. Dette gjør at byråden nå mener regjeringen må komme på banen. 

– Vi trenger flere politistillinger i Oslo. Siden i fjor har vi mistet 133 stillinger. Dette går ut over det forebyggende arbeidet vårt, og det er alvorlig i en by som Oslo.

Sigve Bolstad er statssekretær for justis- og beredskapsdepartementet. Han forteller at de står på for å få økt rammene til politiet. 

 Erik Edland / TV 2
ILLEVARSLENDE: Sigve Bolstad, mener utviklingen i Oslopolitiet sine ressurser er illevarslende. Foto: Erik Edland / TV 2

– Vi er opptatt av det forebyggende arbeidet og at det er til stede der barn og unge er. 

Han forteller at de har gått til Stortinget med 635 millioner kroner som også vil treffe positivt for Oslo politidistrikt.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at dette blant annet skal brukes til operativt personell og det forebyggende arbeidet.

Vil forsterke tjenesten

I en mail til TV 2 bekrefter politiet at skolen en viktig arena for det forebyggende arbeidet, og at alle skoler har en skolekontakt. 

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen utfordrer primæroppgavene og ressursene, men arbeidet med barn og unge er høyt prioritert, skriver Gry Lene Sem, leder Enhet Vest, Oslo politidistrikt. 

 Frode Sunde / TV 2
STYRKE: Leder for enhet vest i Oslo, Gry Lene Sem, bekrefter at politiet vil forsterke det forebyggende arbeidet. Foto: Frode Sunde / TV 2

Hun skriver at Oslo politidistrikt er i ferd med å forsterke patruljetjenesten og det forebyggende arbeidet. De vil også være mer synlig til stede. 

Read Entire Article