Full splid om Eurovision-boikott: Lager egen festival

1 week ago 16



Det skeive miljøet strides om boikotten av årets Eurovision-sending. – Hjelper ikke det palestinske folk med å slå av tv-en.

 Tuva Åserud
DELT: FRI Vestland og mange andre kommer til å boikotte tv-sendingen, enten ved å ikke se programmet, eller slå av lyden når Israel synger. Om dette har noen effekt, er et annet spørsmål. Foto: Tuva Åserud

Publisert 09.05.2024 14:13

– Israel dreper kvinner og barn, og vil drepe til siste barn er drept. Vi kan ikke forsvare å legitimere Israels deltakelse i Eurovision. 

Det sier Torgeir Toppe, leder i FRI Vestland, som sammen med alle de skeive organisasjonene i Bergen har valgt å boikotte årets Eurovision. 

Toppe sier det er spesielt viktig for det skeive miljøet å ta avstand fra det han mener er en rosavasking av krigen.

– Den israelske staten rosavasker krigen ved å blant annet heise regnbueplagg på okkupert jord på Gaza, og feire dette, sier han.

 Mathias Kleiveland / TV 2
KRITISK: Leder Torgeir Toppe i FRI Vestland mener det er uakseptabelt med rosavasking av krigen. Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Smykker seg med Pride

– Israel smykker seg med Pride og menneskeverd, samtidig som landet bryter alle menneskerettigheter i denne krigen, sier Toppe.

Et samlet miljø i Bergen har derfor blitt enige om en total boikott, og arrangerer, sammen med en rekker aktører, heller en boikott-festival. Lørdag arrangeres en alternativ finalefest på utestedet Fincken. 

– Vi føler oss brukt av Israel. Det strider mot all fornuft å følge et program hvor Israel har fått en plattform, sier Toppe. 

 Skjermdump
BOIKOTT: Utestedet Fincken i Bergen inviterer til et annerledes Eurovision-arrangement. «Boycott festival» Foto: Skjermdump

– Tenk dere om

Debatten rundt Eurovision har rast etter at det ble klart at Israel ikke ble utestengt fra årets Eurovision-konkurranse i Malmö. 

Flere artister, musikkanmeldere og politikere har tatt til orde for en Israel-boikott.

Det skeive miljøet i Bergen ble allerede i januar enige om hvordan de skulle håndtere årets Eurovision.

Mona Frank, styreleder i Bergen Pride, forteller at det er delte meninger rundt boikotten, men ber de som vurderer å følge finalene om å tenke seg om.

– Vi må nekte at skeive rettigheter bli misbrukt til å rosavaske Israels handlinger. Vi er bekymret for at Israel misbruker deltakelsen sin i Eurovision til normalisere menneskerettsbrudd og forsøker å gjemme unna grusomme krigshandlinger, sier hun.

 Frode Hoff / TV 2
PLANLAGT: Styreleder Mona Frank i Bergen Pride sier de har allerede i januar avgjorde håndteringen av årets Eurovision. Foto: Frode Hoff / TV 2

En viktig arena

– Eurovision har alltid vært en viktig arena for det skeive miljøet. Det har vært en arena for å feire livet, kjærligheten og kultur. Det var derfor viktig for oss å lage et alternativt arrangement, sier Frank.

– Vi skal lage folkefest uansett. Men det blir ikke spilt noen låter fra årets konkurranse eller tidligere israelske låter. Utenom det blir det glitter og lys og hele pakken. Eurovision-trolldommen som alle er så glad i. 

– Hat fører til mer hat

På London Club, tidligere London Pub, i Oslo har de lagt seg på en helt annen linje.

– Vi fordømmer vold og krig, men ser ikke nødvendigheten av å ta et politisk standpunkt i denne sammenhengen, sier Desta Selassie.

Hun forteller at de kommer til å vise Eurovision Song Contest på sine storskjermer, og at de ikke vil blande underholdning og politikk.

– Det er viktig for oss å holde på gleden. Å boikotte Eurovision – som har brakt så mye glede og aksept for det skeive miljøet – vil være feil. Mer hat fører bare til mer hat, sier Selassie.

 Carlos Garcia Rawlins
SPLITTER SEERNE: Israels Eurovision-håp Eden Golan. Foto: Carlos Garcia Rawlins

Tviler på effekt

Presidenten i den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, sier man ikke oppnår noe nevneverdig ved å boikotte sendingen.

– Vi lever i et fritt land, og kan boikotte akkurat den man vil, men jeg vet ikke om det hjelper det palestinske folk at folk ikke vil se Eurovision på tv, sier Thomassen.

 Tommy Storhaug / TV 2
DELT: Leder i den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, stiller spørsmål ved hva man oppnår ved å boikotte en tv-sending. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Han er enig i at boikotten kan gi en liten symboleffekt, men sier folk som virkelig ønsker å hjelpe de krigsrammede kanskje burde bruke energien på andre ting som faktisk kan utgjøre en forskjell.

Er det mange av deres medlemmer som vurderer boikott?

– Det er veldig mange som har tenkt å slå av tv-en eller lyden når Israel skal synge, ja. Det er også mange som har latt være å høre låten.

Thomassen minner om at det rent juridisk sett ikke er noe galt at Israel er med.

– Men når det er sagt, så kunne kanskje dette vært året der de tenkte at det var greit å holde seg hjemme.

Skrur kanskje ned lyden

I Stavanger skal finales sendes på klubben Club Glam, men arrangøren Tino Rusdal sier til Stavanger Aftenblad at de ennå ikke har landet hvordan de skal løse Israels deltakelse.

– Vi har snakket om flere ting, som å skru av lyden eller la skjermen gå i svart når Israel går på scenen. Men gjestene får bli med å bestemme, sier Rusdal til avisen. 

 Johan Nilsson/TT
DEMONSTRASJON: Også i Malmø er det mange som har møtt opp for å protestere mot Israel sin deltakelse i Eurovision. Foto: Johan Nilsson/TT

Ukraina-effekt for Israel?

Selv om mange vurderer tv-boikott, og det også er mange ledige billetter til selve finalen, ligger Israel forholdsvis høyt på betting-listene.

Ifølge oddsen til nettsiden Eurovisionworld tror oddsmakerne at landet kan havne på en 8. plass.

Thomassen i Grand Prix-klubben sier sinnet mot Israel blir sterkere jo lenger unna landet man kommer, og at landet har mange støttespillere.

– Det er liten tvil om at de som er israelvennlige vil mobilisere og stemme på bidraget deres uansett om de liker låten eller ikke.

Kan det bli litt samme effekt som da Ukraina vant Eurovision etter at krigen brøt ut?

– Det kan bli noe av det samme. Mange vil vise sin støtte, sier Thomassen.

Read Entire Article