Forventer store demonstrasjoner i Malmö

1 week ago 12



Eurovision:

MALMÖ (TV 2): Torsdag ettermiddag er det ventet tre demonstrasjoner i Malmö. Lars Kostveit i Oslo-politiet forventer en travel dag.

 Frode Hoff / TV 2
MALMÖ: Lars Kostveit og kollegaer fra Oslo-politiet har møtt opp for å bistå sine svenske kollegaer i Malmö. Foto: Frode Hoff / TV 2

Publisert 09.05.2024 14:09 Sist oppdatert 1 minutter siden

I kveld skal Eden Golan opptre for Israel i semifinalen i Eurovision. Deltakelsen i konkurransen har skapt sterke reaksjoner, og i forkant av seminfinalen er det ventet tre demonstrasjoner i Malmö. To av dem er pro Palestina, og den siste er pro Israel.

 I tillegg til svensk politi, har også dansk politi og rundt 40 politibetjenter fra Oslo politidistrikt møtt opp i Malmö for å bistå. 

 Frode Hoff / TV 2
KLAR: Lars Kostveit tror dagen kan blir travel. Foto: Frode Hoff / TV 2

Innsatsleder i Oslo-politiet, Lars Kostveit, forventer at ettermiddagen og kvelden blir travel. Han forteller at det verste som kan skje er om demonstrasjonene blir voldelige. 

– Det er som kjent en betent situasjon med to sider som er uenig i synet sitt. Det er lite som skal til for å tenne en gnist som gjør at det blir mer voldelig. Jeg håper vi klarer å holde partene atskilt, sier Kostveit til TV 2.

Norsk bistand

Politiet har satt inn skarpskyttere på hustak, og både helikoptre, panserbiler og politibåter er observert. I tillegg skal det være brukt bombehunder. Det skal også være veskeforbud på de store arrangementene. 

Lars Kostveit forteller at norsk politi får to ting ut av å bidra i Malmö. 

– Først og fremst er det for å bidra til at arrangementet skal gå fint. At det er en fredelig og fin fest for alle som er her. Dernest ønsker vi å lære, og få et enda bedre samarbeid med svenske og danske politimyndigheter. 

 Frode Hoff / TV 2
BEVÆPNET: Oslopolitiet er bevæpnet under oppholdet i Malmö. Foto: Frode Hoff / TV 2

Oslo-politiet er for tiden bevæpnet. Det er de også når de er i Sverige. Lars Korstveit forteller at de har med massetjenesteutstyr, altså utstyr for demonstrasjoner og markeringer.

– Det er biler som vi kjører ned hit som har utstyr for å utføre den jobben vi er bedt om å bistå med. 

Til tilreisende understreker han at politiet har møtt opp for å trygge situasjonen. 

– Dette er en trygg plass for alt som eventuelt måtte dukke opp. Svensk politi har forberedt seg veldig godt, og det er trygt og godt å være her, sier Kostveit.

Terrorforsker: – Et opplagt mål

Tre demonstrasjoner 

Ifølge Sveriges Radio er det ventet tre protester i dag. 

Den første demonstrasjonen er i protest mot Israel sin deltakelse i konkurransen. Det er forventet mellom 25.000 og 30.000 deltakere. 

Den andre er en stillestående protest, også mot deltakelsen til Israel. 

Den siste demonstrasjonen som forventes i dag er for å ønske Israel velkommen i Eurovision. 

Innsatsleder Kostveit er spent på hvordan dagen vil utspille seg.

– Vi er spente på torsdagen. Vi er også spente på hva som skjer mot finaledagen.

– Men dere er klare?

– Vi er klare. 

Read Entire Article