Skiltingen er dårlig. Kaos råder. Det er kaos ved den nye inngangen til Rikshospitalet.

2 weeks ago 27



Video av den nye midlertidige hovedinngangen til Rikshospitalet er lagt ut på Oslo universitetssykehus’ Instagram. Foto: Skjermdump Instagram

Publisert: 30.04.2024 07:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

De dramatiske konsekvensene av prosjektet Nye Oslo universitetssykehus (OUS) er mange. Hovedinngangen til Rikshospitalet, landets viktigste spesialsykehus, er flyttet. Trafikken ledes til ny inngang på sykehusets langside.

Skiltingen er dårlig. Kaos råder. Gående, rullestoler og barnevogner kjemper om plass mellom Pasientreiser, taxier og privatbiler. De skal levere og hente pasienter. Farlige trafikksituasjoner oppstår.

Området har smal innkjørsel og liten rundkjøring. Biler står tett. Flere i bredden. Noen krysser rundkjøringen for å komme ut. Det er umulig å parkere for å følge og hente pasienter. Inngangen ligger under bakkenivå, ned en bratt bakke. Det er tungt for rullestolbrukere og folk i dårlig form, som det jo er flest av på et sykehus.

Inngangspartiet mangler tak og skjerming mot regn og snø. Det finnes kun «godværsbenker». Rundt et uferdig P-område hersker kaos, med for få plasser. Like fullt har vakter utstedt gebyrer! «Hundrevis» av nye sykkelstativer står imidlertid klare. Er tanken at pasienter, pårørende, ansatte, studenter og varelevering nå skal ta seg frem på to hjul?

I kulde og snø har vi møtt stivfrosne pasienter utenfor inngangen. De speider etter transport hjem. Ventetid mer enn én time! Trafikken står ned til Ringveien.

Hovedproblemet er at det kun er én vei opp til Rikshospitalet, og at de kaotiske tilstandene rundt ny hovedinngang skaper kø. Været kan selvsagt forverre. En pasient fra nærområdet brukte halvannen time hjemmefra, mot normalt fem minutter, da det snødde som verst. Avstanden til trikken er større, lite pasientvennlig med trafikkert og smal vei, uten fortau langs sykehussiden, et område som nå også er en farlig byggeplass.

Vi etterlyser en forsvarlig adkomst til Rikshospitalet.

Anne Østgaard, Turid Cordtsen, Tone Øiern, Thorvald Steen og Inger Ljøstad (leder), Oslo pasientforening

Read Entire Article