Tre pågrepet for drap av Sikh-leder

2 weeks ago 16



Den tidligere Sikh-lederen Hardeep Singh Nijjar ble drept i juni i fjor. Foto: ETHAN CAIRNS / Pa Photos / NTB

Politiet i Canada har pågrepet tre menn som skal ha medvirket i drapet på Hardeep Singh Nijjar.

  • Bilde av Oscar Strøm Korsnes
lørdag 4. mai kl. 03:51

Drapet på sikh-aktivisten skjedde i en forstad til Vancouver i juni i fjor. Sikh-lederen var kjent for sin støtte til en uavhengig stat for sikher i India, og indiske myndigheter beskyldte ham for terrorisme.

Hans død fikk konsekvenser for det politiske forholdet mellom Canada og India.

Fredag kveld norsk tid bekrefter politiet at tre indiske menn er arrestert og siktet for drap og konspirering for å begå drap. To av mennene er 22 år gamle, mens den siste er 28.

Ingen av de tre har vært kjent for politiet før etterforskningen, skriver BBC. Ifølge politiet skal mennene ha bodd i Canada imellom tre og fem år.

Alle tre holdt til i Edmonton, Alberta – hvor de også ble pågrepet.

Den kanadiske kringkasteren CBC melder at de anklages for å ha fungert blant annet som skytter og sjåfør i forbindelse med drapet. Ifølge kringkasteren tror etterforskerne at mennene var hyret inn av India for å utføre drapet.

Samme kanal melder at det også etterforskes mulige forbindelser til tre andre drap, blant annet på en elleve år gammel gutt i Edmonton i provinsen Alberta

Politiet utelukker imidlertid ikke at flere er involvert.

– Vi er klar over at andre kan ha hatt en rolle i dette drapet, og vi jobber for å finne og arrestere alle disse personene, sa lederen for etterforskningsteamet, Mandeep Mooker, på en pressekonferanse fredag kveld.

Mandeep Mooker<-Mandeep Mooker

Han benyttet samtidig anledningen til å takke Sikh-samfunnet, som har hjulpet med etterforskningen.

På samme pressekonferanse fortalte politiet at de undersøker mennenes tilknytning til den indiske regjeringen.

– Dyp bekymring

Canadas statsminister Justin Trudeau sa i fjor høst at kanadiske myndigheter undersøkte om indisk etterretning var involvert i drapet på Hardeep Singh Nijjar.

– Canada har gitt uttrykk for dyp bekymring overfor indiske myndigheter. Under G20-møtet ga jeg statsminister Narendra Modi klar beskjed om dette, sa Trudeau i september.

Statsminister Justin Trudeau<-Statsminister Justin Trudeau

– Drap på en kanadisk statsborger er et uakseptabelt brudd på vår suverenitet. Vi jobber nært med våre allierte og koordinerer med dem i denne alvorlige saken, sa statsministeren den gangen.

India har benektet, og kalt anklagene absurde.

I etterkant av dette utvist Canada en indisk diplomat fra landet. Diplomaten var lederen av Indias sikkerhetstjeneste i Canada.

Kort tid etter valgte India å slå tilbake, og utviste en høytstående kanadisk diplomat fra landet.

Read Entire Article