«Trumps venn» ruster opp mest i Europa

1 week ago 11



Saken oppsummert

Storbritannias statsminister Sunak lover økt forsvarsforbruk til 2,5% av BNP innen 2030.

Sunak møtte Polens statsminister og Jens Stoltenberg i Warszawa før sitt Tyskland-besøk.

Polen øker militærutgiftene markant, søker tettere USA-bånd, og er åpen for Nato-atomvåpen på sitt territorium.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Britenes største støttepakke til Ukraina ble tirsdag lagt frem i Polen.

Samtidig sa Storbritannias statsminister Rishi Sunak at forsvarsforbruket skal øke til 2,5 prosent av BNP innen 2030.

Han møtte Polens statsminister Donald Tusk og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til samtaler i Warszawa, før et møte onsdag i Tyskland med statsminister Olaf Scholz.

 Sergei Gapon / AFP / NTB
I POLEN: Jens Stoltenberg og Rishi Sunak besøkte Polen tirsdag. Foto: Sergei Gapon / AFP / NTB

Det er ikke tilfeldig at turen gikk til Polen og deretter til Tyskland.

– Viktigere aktør

Ukraina er blitt midtpunktet for en langvarig strategisk konflikt, og nabolandet Polen er blant de tydeligste støttespillerne for Ukraina. 

Også Tyskland er et av de landene som gir mest, og har i det siste pushet hardt for at andre europeiske land må øke bidragene sine, forklarer NUPI-forsker Marianne Riddervold.

– På grunn av krigen i Ukraina og den sikkerhetspolitiske situasjonen har Polen vokst frem som en mye viktigere aktør.  Polen er i større grad en stormakt både i Europa og EU, særlig innen forsvar og sikkerhet, sier Riddervold til TV 2.

 Goran Jorganovich  / TV 2
EKSPERT: Marianne Riddervold er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi). Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Samtidig vokser det frem tettere forsvars- og sikkerhetssamarbeid mellom de europeiske landene både i NATO og i EU, og mellom land i tilknytning til disse to organisasjonene. 

Polens statsminister mener at Europa er inne i en førkrigstid.

Øker mest

Militærutgiftene i Øst-Europa er ifølge en fersk rapport fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI høyere enn i 1990.

Polen har over flere år økt sine militærbudsjett. I 2023 brukte Polen 3,8 prosent av BNP på forsvar, ifølge NATO.

Siden 2014 er det bare Ukraina som har hatt høyere økning i militær pengebruk i Europa enn Polen, ifølge SIPRI. 

Fra 2022 til 2023 økte Polens militærutgifter med hele 75 prosent, heter det i SIPRI-rapporten.

Riddervold sier at Polen også har søkt tettere tilknytning til USA.

– Under forrige regjering søkte Polen tettere bilaterale bånd med Trump. Samtidig er Polen godt forankret i EU, og som andre europeiske land prøver de også å holde USA i NATO, sier NUPI-forskeren.

 Aleksandra Szmigiel / Reuters / NTB
MØTE: Jens Stoltenberg, Polens statsminister Donald Tusk og Rishi Sunak møttes tirsdag i en militærleir i Warszawa. Foto: Aleksandra Szmigiel / Reuters / NTB

Under tirsdagens pressekonferanse i Polen sammen med Storbritannias statsminister, sa Stoltenberg at USA kommer til å forbli et «sterkt og trofast» medlem av Nato, samme hvem som vinner høstens valg.

– Nato gjør USA tryggere og sterkere, sa Stoltenberg.

– Er min venn

Donald Trump, som ligger godt an på målingene i presidentvalget, har fått kraftig kritikk for å ha sådd tvil om sin vilje til å forsvare Nato-allierte dersom han vinner valget.

Da presidentkandidat Donald Trump nylig hadde et privat møte med Polens president i Trump Tower i New York, hyllet han Andrzej Duda.

– Folket i Polen elsker ham, og det er ikke en enkel ting å få til, men han har gjort en fantastisk jobb og han er min venn. Vi står bak Polen hele veien, sa Trump.

 Stefan Jeremiah / AP / NTB
ET PRIVAT MØTE: Donald Trump og Polens president møttes i Trump Tower. Foto: Stefan Jeremiah / AP / NTB

Duda var en av Trumps foretrukne internasjonale partnere da han satt i Det hvite hus.

– Duda er høyrepopulist, og de to er nok nærmere hverandre enn Duda og Polens statsminister Donald Tusk, sier Riddervold om forholdet mellom Duda og Trump.

Har presset på

Polens president mener at Nato-landene bør bruke 3 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvaret. I dag er målsettingen 2 prosent.

Riddervold forklarer at Polen er blant de landene som har presset på både for mer støtte til Ukraina og økte forsvarsbudsjetter. Med dette signaliserer de tre lederne at også andre europeiske land må gi mer. 

Dette er viktige signaler også til USA, fortsetter hun. 

 Kacper Pempel / Reuters / NTB
ØVER: Polske soldater under en NATO-øvelse i mars. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB

Både for å ta en større del av byrdefordelingen i forhold til USA, og for å i større grad kunne stå på egne ben, er budskapet at forsvarsbudsjettene må videre opp. Og ikke minst at Ukraina er viktig for hele Europas sikkerhet.

Donald Trump har på sin side sådd tvil om USAs fremtidige forpliktelser til alliansen. Hans uttalelser om at «Nato er dødt» har vakt sterke reaksjoner i Europa.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere forsikret at Trump forstår hvor viktig Nato er for USAs sikkerhet.

I 2018 ville Trump opprette en permanent amerikansk base i landet som under den kalde krigen var medlem av Warszawapakten. 

Polen fulgte opp, og gikk i dialog med USA om å opprette et «Fort Trump». 

USA har etablert et betydelig militært nærvær i Polen, med blant annet missilskjold i nord. Nå åpner president Duda opp for Nato-atomvåpen på polsk jord, og en ytterligere styrking av det militære samarbeidet med USA.

– Hvis våre allierte bestemmer seg for å utplassere atomvåpen på vårt territorium for å styrke Natos østre flanke, er vi klare til det, sier han i et intervju med Fakt.

Read Entire Article