Varsler ekstrem pollenspredning på Østlandet

1 week ago 24



Er du en av dem som sliter med bjørkeallergi? Da bør du unngå hovedstaden, ifølge Norges astma og allergiforbund.

 faksimile, Breezometer
POLLENKART: Google-tjenesten Breezometer, som samler pollendata fra EU, viser at det er mye spredning i Sør-Norge. Foto: faksimile, Breezometer

Publisert 04.05.2024 10:50 Sist oppdatert 7 minutter siden

– Det er jo sånn at det topper seg nå. Bjørkesesongen har startet, og været er fint. Da ligger det til rette for at det blir mye pollen. 

Det forteller seniorforsker Hallvard Ramsfjord i Norges astma og allergiforbund (NAAF) til TV 2. 

Ifølge pollenvarslingen deres er det det ventet ekstrem spredning av bjørkepollen på Østlandet lørdag. 

Det er det høyeste nivået i den nasjonale pollenvarslingen deres, og innebærer at det er mer enn tusen pollenkorn i luften per kubikkmeter.

Skjer ikke ofte

– Hvor ofte skjer det at pollenvarslingen havner på ekstremt nivå? 

– Det skjer ikke så ofte. Ett eller to døgn toppen hvert år. For det meste ligger det på kraftig nivå, som betyr en tetthet på mellom hundre til tusen, sier Ramsfjord. 

Det er også varslet kraftig spredning i resten av Sør-Norge, helt opp til Trøndelag. Kraftig spredning er det nest høyeste varslingsnivået. 

 faksimile, NAAF
VARSLING: Det er ventet mye bjørkepollen på Østlandet i helgen, ifølge Norges Astma og Allergiforbund.  Foto: faksimile, NAAF

Heldigvis pleier pollenspredningen å gå tilbake fra ekstremt til kraftig nivå i løpet av kort tid, ifølge seniorforsker Ramsfjord. 

– Men det er fremdeles veldig dramatisk for pollenallergikere, legger han til. 

NAAF anslår at rundt én million nordmenn er allergiske mot pollen. Allergi mot bjørkepollen er det vanligste, og kan medføre blant annet trøtthet, forkjølelsesymptomer og irritasjon.

– Noen opplever det som en vårsnue, mens andre blir livstruende plaget og sengeliggende. Innimellom der er det en stor gruppe som klarer seg når de medisineres rett, sier seniorforskeren. 

 Frode Sunde / TV 2
ROTEN AV MYE VONDT: Bjørketrær fører til plager for hundretusenvis av nordmenn hvert år. Foto: Frode Sunde / TV 2

Dette er rådene

– Hvilke råd har du til folk som sliter? 

– Alle tenker jo på sitt. Jeg er pollenvarsler, så jeg vil at folk benytter seg av varslingene våre til å justere medisineringen sin, og hvor de oppholder seg, sier Ramsfjord. 

Han beskriver Oslofjorden som «en lukket lagune» der pollen samler seg, og anbefaler allergikere å oppsøke fjellet eller kysten for å slippe unna på de verste pollendagene. 

– Det er lurt å unngå å sykle og å henge klær ute. Dessuten kan du bruke pollengardin eller filter i bilen slik at du ikke får pollen inn, også videre, sier forskeren. 

Han legger til at det finnes flere råd på hjemmesidene til allergiforbundet. 

Mange er obs

 – I dag er det Holmenkollstafett i Oslo. Tror du det blir påvirket av at det er ekstremt mye pollen? 

– Det er mange idrettsutøvere som er pollenallergikere og som er obs på det, svarer Ramsfjord. 

Dersom du skal ut og løpe i dag, og plutselig begynner å mistenke at du har pollenallergi, går det an å jogge innom apoteket og kjøpe reseptfrie medisiner, ifølge forskeren. 

– Men det beste er å være i forkant og la seg utrede av en lege, slik at du får riktig medisinering, sier han. 

Read Entire Article