Vil gi bort beryktet villa: – Hvem som helst som vil ta over

2 weeks ago 20



Myndighetene i Berlin har i flere tiår forsøkt å finne ut hva de skal gjøre med villaen som har tilhørt Joseph Goebbels, Hitlers propagandaminister. Nå vil de gi den bort.

 Patrick Pleul / AP / NTB
GAVE: Joseph Goebbels villa ligger ved Bogensee nær byen Wandlitz, omtrent 4 mil nord for Berlin. Nå har Berlin fått nok av hodepinen, og finansbyråd Stefan Evers i Berlin sa torsdag at byen vil gi den bort som en gave til den som kan ta over. Foto: Patrick Pleul / AP / NTB

Publisert 04.05.2024 07:03

Berlins myndigheter har lenge forsøkt å bli kvitt den enorme villaen ved Bogensee i Tyskland. Og kanskje er det ikke så rart at ingen vil ha i luksusvillaen som Goebbels fikk bygget i 1939.

Goebbels var en av Hitlers nærmeste allierte. Sammen med sin kone og seks barn fulgte han Hitler helt til bunkeren i Berlin der han døde. Men i årene før det tok han imot naziledere, kunstnere og skuespillere i villaen. Den hadde også rykte på seg for å være et elskovsrede for hemmelige forhold. 

 JOHN MACDOUGALL / AFP / NTB
OVERGRODD: Etter å ha blitt brukt av øst-tyske ung-kommunister til trening siden krigen, var det allerede et oppgraderingsbehov før villaen kunne tas i bruk til nye formål i 1990. Nå har den stått ubrukt i over 20 år. Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP / NTB

Hodepine for Berlin

Da krigen var over og Goebbels var død, fungerte villaen som sykehus i en kort periode. 

Deretter ble den tatt over av ungdomsbevegelsen til det Øst-Tyske kommunistpartiet. De brukte stedet blant annet som et treningssenter. 

Men da Tyskland ble gjenforent i 1990, var det igjen Berlin som eide luksusvillaen. Men Berlin har ikke klart å finne ut hva de skal gjøre med den. 

Torsdag, 24 år senere, hadde finansbyråden et nærmest frustrert utbrudd da han igjen måtte legge fram saken i Berlins byparlament. 

– Hvis det går galt igjen, som det har gjort de siste årene, har ikke Berlin noe annet valg enn å rive den, sa Stefan Evers, sitert i avisa The Guardian.

– Til hvem som helst


Evers var såpass rund i formuleringene at det vil vise seg om han kan stå for det han sier. 

– Jeg tilbyr stedet til hvem som helst som kan ta det over, at de skal overta det som en gave fra Berlin, sa han, ifølge DPA (Tysk nyhetsbyrå). 

Berling har flere ganger forsøkt å gi bygningen til staten Brandenburg, der villaen ligger, heller enn å fortsette å betale for vedlikehold og sikkerhet i den store bygningen. Den har med årene blitt ganske overgrodd og forfallen. 

Han ønsket seg samtidig forslag som kunne reflektere stedets historie. 

Han avklarte ikke om den som tar over kan være en privat person, eller om forslag fra privatpersoner ville bli vurdert. Han var bare helt klar på at Berlin vil kvitte seg med villaen. 

– Ellers vil den bli revet. Vi har klar en plan for det, sa han. 

Read Entire Article