– Ærlig talt, Kjerkol

1 month ago 22



RYKENDE UENIG: Olaug Bollestad er leder i Kristelig Folkeparti - og i full klinsj med helseministeren i abortsaken. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Olaug Bollestad (KrF) kaster seg ikke rundt halsen på helseministeren etter nyheten om at Kjerkol vil utvide abortgrensen.

  • Bilde av Frank Ertesvåg
onsdag 3. april kl. 22:04

Tidligere denne våren sa KrF-leder Olaug Bollestad til VG at flere kvinner vil få så mye informasjon at de vil stå i en «umulig valgsituasjon» hvis grensen utvides til 18 uker.

Dette fikk helseminister Ingvild Kjerkol til å kalle Bollestads «umulige valgsituasjon» en undervurdering av norske kvinner da hun la frem sine viktigste forslag i en ny abortlov i VG tidligere onsdag.

– Det er selvsagt sånn at man får mer informasjon om et svangerskap i dag, enn hva man fikk for mange år siden. Det er en del av den medisinske utviklingen, sier Kjerkol.

IKKE PÅ LINJE: Olaug Bollestad og Ingvild Kjerkol i aksjon i en spørretime på Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB

KrF-leder Bollestad lar det ikke stå uimotsagt at hun beskyldes for å undervurdere norske damer.

– Jeg skal ikke ha på min kappe at jeg undervurderer norske kvinner. Ærlig talt, det er uansvarlig, Kjerkol, tordner Olaug Bollestad.

Hun mener all den tid gravide som vurderer abort først og fremst etterspør tettere og bedre oppfølging, kan ikke løsningen være at gravide skal stå mer alene helt fram til nesten halvgått svangerskap.

Noen av KrFs viktigste argumenter for at det er uansvarlig av helseministeren å legge opp til utvidelse av grensene i abortloven er:

  • Aps innføring av mer fostertesting har raskt ført til rekordfå fødsler av barn med kromosomvariasjoner Norge.
  • Utglidningen KrF advarte mot er reell. Nye raske utvidelser av abortloven med mer fostertesting vil øke presset på kvinner og familier som får beskjed om at de venter et barn med en funksjonsvariasjon.
VENTER PÅ HEISEN: Ingvild Kjerkol (Ap) er helse- og omsorgsminister i Støre-regjeringen. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Bollestad mener det er «helt legitimt» hvis Kjerkol ønsker mer fostertesting og økt selvbestemmelse.

– Men å gå vekk fra det bredt aksepterte kompromisset på uke 12 vil være direkte uansvarlig av helseministeren. Det er nå rett og slett for mange prosesser hun har satt i gang samtidig, som kan få alvorlige konsekvenser med mindre de sees i sammenheng, avslutter KrF-lederen.

I desember kom Abortutvalget med sin rapport, der de anbefalte å utvide grensen for selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18.

Selv om utvalget ble satt ned av regjeringen, har det vært uklart om de to regjeringspartiene faktisk kom til å foreslå en ny lov. Frem til nå.

– Hvorfor bør Norge få en ny abortgrense på 18 uker, Kjerkol?

– Jeg synes Abortutvalget har levert en god begrunnelse for det. De sier det at å utvide den grensen for selvbestemmelse til 18 uker vil være i tråd med dagens praksis, svarer helseministeren og viser til at de aller fleste får ja til abort i dagens ordning med nemnd mellom 12 og 18 uker.

Les også

Read Entire Article