Andersens mor ut mot TV 2: – Jeg blir så svarte forbanna

1 week ago 14



SANDNES (TV 2): Berit Andersen, moren til Jan Helge Andersen, tipset politiet om en mistenkelig mann kort tid før sønnen hennes ble pågrepet. Hun reagerer på TV 2s omtale av dette.

 Politiet
TILTALT: Jan Helge Andersen nekter straffskyld og mener fremdeles at hans tidligere kamerat Viggo Kristiansen truet ham til å delta i drap og voldtekt i Baneheia i mai 2000. Foto: Politiet

Publisert 07.05.2024 20:05

Tirsdag sitter Andersen i vitneboksen i rettssaken der sønnen hennes risikerer å bli dømt for å ha stått bak Baneheia-drapene alene.

Jan Helge Andersen nekter straffskyld, og moren hans er overbevist om at han snakker sant.

Mandag skrev TV 2 at hun, få uker før sønnen ble pågrepet i september 2000, leverte et tips til politiet. Der ga hun dem informasjon om en haiker hun hadde plukket opp dagen etter drapene i Baneheia.

I retten spør statsadvokat Johan Øverberg om det stemmer at hun tipset politiet om en mulig gjerningsmann.

– Tenker du på TV2.no i går kveld? Det er ikke sånn det er! Jeg kjenner jeg blir så svarte forbanna på journalister, sier hun.

Ble forevist bilder

Andersen har ikke ønsket å svare på spørsmål fra TV 2 om saken. I retten forklarer hun at hun var i avhør og ble spurt om hun hadde sett noe unormalt.

 Tom Rune Orset / TV 2
AKTORATET: Statsadvokatene Johan Øverberg og Andreas Schei leder påtalemyndighetens sak mot Jan Helge Andersen. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Først da hun fikk spørsmål om dette, forklarte hun seg om haikeren som hun plukket opp bare 11–12 timer etter drapene. Hun skulle på jobb på Postterminalen i Kristiansand, og mannen hennes var også i bilen.

Haikeren sa til henne at han hadde vært på «loffen» i Danmark i en uke eller to. Han skulle ha kommet inn med båten fra Danmark til Kristiansand samme morgen. 

Få alt om Baneheia-rettssaken

TV 2 Play

Mannen hadde bare med seg en liten sekk, og han ønsket å få skyss til Oslo der han bodde på et hospits, mente Berit Andersen.

Statsadvokat Andreas Schei finner i retten frem det opprinnelige tipset, som ifølge rapporten ble levert til politiet 1. august 2000.

Drøyt tre uker senere, 24. august, ble hun kalt inn til et avhør der hun blant annet skulle peke ut den aktuelle mannen i en fotokonfrontasjon.

Enda noen uker senere, 13. september, ble Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen pågrepet.

– Noe forbanna tull!

Statsadvokat Johan Øverberg spør Berit Andersen om hvorfor hun ikke tipset politiet om denne mannen tidligere.

– Nei, jeg kan ikke se hvorfor jeg ikke har gjort det. Det eneste jeg tok ham på, var at han ikke kom med båten (fra Danmark, red.anm.), for den var inne. Jeg ringer ikke politiet om en haiker som lyver til meg, sier hun.

Det fremgår ikke av politiets tipsnotat fra 1. august 2000 hvordan tipset kom inn, annet enn at Berit Andersen tok kontakt med politiet.

I tipsnotatet står det at hun var sint på politiet fordi de hadde kalt inn sønnen hennes til avhør. Det står også at hun mente hun ville gjenkjent haikeren om hun så et bilde av ham.

Overfor politiet ga hun også uttrykk for at hun ikke ønsket å gå i nye avhør fordi hun har dårlig erfaring med politiet så langt i etterforskningen.

Underveis i opplesningen av tipsnotatet bryter Berit Andersen inn.

– Fra mitt ståsted er dette noe forbanna tull! Jeg har vært i ett avhør, sier hun, før statsadvokatene dokumenterer at hun har vært i flere.

Til slutt foreslår Jan Helge Andersens advokat Svein Holden at de skal la temaet ligge. TV 2 har spurt Berit Andersen om hun ønsker å svare på flere spørsmål rundt haiker-tipset, men hun har ikke svart på henvendelsen.

– Lett å lese når han lyver

I retten forklarer Jan Helge Andersens mor at hun har et nært og godt forhold til sønnen sin. 

Hun mener at hun alltid har fått vite om det når Andersen har gjort noe galt i oppveksten.

– Det er lov å komme hjem og fortelle hva som har skjedd. Sannheten kommer alltid frem en gang, sier hun.

 Lise Åserud / NTB
KRISTIANSAND I 2000: Moren til Jan Helge Andersen forteller at hun plukket opp en haiker i Kristiansand tidlig på morgenen lørdag 20. mai 2000. Foto: Lise Åserud / NTB

De gangene sønnen ikke har snakket sant til henne, har hun avslørt det, mener hun.

– Jan Helge er veldig lett å lese når han lyver, sier hun.

Berit Andersen husker også at det ble mer kontakt mellom sønnen hennes og Viggo Kristiansen i tiden etter drapene. Hun mener de to snakket mye sammen om hva politiet hadde spurt dem om i vitneavhør.

Kristiansen har selv avvist dette i avhør.

Read Entire Article