Blir disket om han ikke møter opp i kveld

1 week ago 14



MALMÖ (Aftenposten): Den nederlandske artisten Joost Klein møtte ikke opp på scenen under generalprøven.

Den nederlandske artisten Joost Klein dukket ikke opp til fredagens generalprøve i Eurovision. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Publisert: 10.05.2024 18:00 | Oppdatert: 10.05.2024 18:23

Kortversjonen

Det er en spesiell stemning i Eurovision-pressesenteret i Malmö fredag ettermiddag. Mange lurer på hva som har skjedd med det nederlandske bidraget etter Joost Klein ikke dukket opp på scenen under dagens generalprøve.

– Vi undersøker en hendelse som ble rapportert inn til oss angående den nederlandske artisten. Han vil inntil videre ikke delta på prøvene.

Det opplyser arrangørene i den europeiske kringkastingsunionen EBU.

Aftenposten har så langt ikke fått svar fra EBU eller den nederlandske delegasjonen om hva som har skjedd. Kan han ha blitt diskvalifisert eller trukket seg? Både pressefolk og fans Aftenposten har snakket med, tror det.

– Det er i så fall svært oppsiktsvekkende, sier Håkon Røssum, som er sjef i entusiastnettstedet Eurovision Norway.

– Utrolig sjokkerende

Røssum kan ikke huske at en finalist er blitt utestengt eller har trukket seg tidligere.

– Dette er en svært dramatisk dag i historien til Eurovision.

Også Aftonbladets Eurovision-ekspert Tobbe Ek mener det kan være snakk om en historisk hendelse. Han sier Aftonbladet jobber på spreng for å finne ut hva som har skjedd.

– Om en artist skulle bli diskvalifisert nå, mellom semifinalen og finalen, det har aldri skjedd. Det ville vært utrolig sjokkerende.

Avlyste pressekonferanse

Etter planen skulle Joost Klein opptre som nummer fem før Israel. Da det var hans tur, dukket han ikke opp, og Klein ble dermed hoppet over.

Nederland har et av 26 bidrag som er kvalifisert til finalen i Eurovision lørdag kveld. Men allerede klokken ni i kveld skal juryen avgi sine stemmer basert på en siste fremføring. Dersom nederlenderen ikke møter opp, er han ute av konkurransen.

Klein var til stede i starten av generalprøven, da artistene ble introdusert.

En planlagt pressekonferanse med landene Italia, Tyskland, Spania, Storbritannia, Sverige og Frankrike ble også avlyst fredag.

Det skriver Eurovision i en e-post til Aftenposten.

Artisten Joost Klein representerer Nederland, men det er usikkert hvorvidt han er med videre eller ikke. Foto: Jessica Gow / AP / NTB

Kritiserte Israel

Etter torsdagens semifinale avbrøt Klein den israelske artisten Eden Golan under en pressekonferanse. Golan fikk spørsmål om hun hadde tenkt på om hun kan være en trussel for andre ved å være til stede.

Israeleren Eden Golan er en av oddsfavorittene til å vinne årets Eurovision. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Lederen for pressekonferansen, Jovan Radomir fra SVT, svarte at Golan ikke trengte å svare på spørsmålet.

Da brøt Klein inn: «Hvorfor ikke?,» spurte han.

På spørsmålet fra salen svarte israeleren at hun var trygg på at EBU gjør Eurovision til et trygt sted for alle som er til stede.

Den nederlandske artisten var plassert ved siden av Golan. Ved flere anledninger gjemte han seg under det nederlandske flagget.

Aftonbladet skriver at hendelsen er blitt tolket som en markering. Tidligere denne uken ville han ikke være med på et bilde sammen med israeleren.

Read Entire Article