Boikott av Israel og akademisk frihet

1 week ago 13



Publisert: 06.05.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Aftenpostens leder 3. mai argumenter mot akademisk boikott av Israel. Mot slutten av lederen står det: «Skal den akademiske friheten begrenses må det begrunnes svært godt.» Men det er ikke snakk om begrensing av akademisk frihet.

Akademisk frihet har to nivåer: Institusjonsnivå og individuelt nivå. En hovedfunksjon på institusjonsnivå er å beskytte akademisk virksomhet mot innblanding utenfra, ikke minst fra politisk nivå. Friheten utøves også ved inngå faglige samarbeidsavtaler med tilsvarende institusjoner.

På individnivå er det enkelt sagt en tilsvarende frihet til å inngå faglig samarbeid med den man vil. Denne må forstås som en lovfestet rett, og akademiske institusjoner har ikke myndighet til å innskrenke den.

Dersom man vil heve en samarbeidsavtale fordi den andre part gir sin støtte til svært grove brudd på folkeretten, er dette en utøvelse av institusjonens eller individets akademiske frihet. Dette reduserer ikke friheten.

Derimot reduseres innholdet i akademisk frihet dersom man ikke anerkjenner slik frihet i utøvelsen.

Olav Gjelsvik

Universitetet i Oslo

Read Entire Article