Boris Johnson manglet ID. Partiet hans mangler en plan.

1 week ago 9



Britenes konservative styrer mot stortap.

Boris Johnson hadde ikke med seg riktige papirer. Fikk ikke stemt. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB

Publisert: 05.05.2024 10:14

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det var som et bilde på den totale ydmykelse. For ikke å si et revynummer av beste britiske merke: Boris Johnson, de konservatives tidligere statsminister, troppet torsdag opp i sitt valglokale i South Oxfordshire for å avgi stemme på ny politimester i distriktet.

Det gikk ikke. Johnson hadde glemt å ta med seg identifikasjonspapirer og ble avvist. Senere samme dag kom han tilbake med riktig ID og fikk stemt, men en snakkis til fnis og fjas var det uansett blitt. Det er liksom ingenting som vil seg for de konservative lenger.

Johnsons ble i september 2022 kastet som regjeringssjef etter regelstridige fester i pandemi-tiden og opprør i eget parti. Etter fem stormfulle uker med Liz Truss som statsminister er det nå den tidligere finansministeren Rishi Sunak som leder landet.

Men det vil neppe vare lenge. I løpet av året må det holdes parlamentsvalg. Alle målinger – samt resultatene fra torsdagens mange lokalvalg i England og Wales – tyder på at de konservative går mot et tap av det brutale slaget.

I kystbyen Blackpool tapte de konservative et suppleringsvalg til parlamentet med rekordsifre. Opposisjonsleder Keir Starmer fra Labour var i byen og ba Sunak skrive ut valg og komme seg vekk. Ifølge Starmer er velgerne møkk lei og vil ha forandring etter 14 års blått styre med fem forskjellige statsministre.

Men først ulmer et annet spørsmål: Skal de konservative bytte leder enda en gang? Velte Sunak og finne en annen å gå til valg med? Spekulasjonene går igjen høyt, for få partier i Europa har en sterkere tradisjon for indre uro.

I 2016 holdt statsminister David Cameron folkeavstemning om EU-medlemskap. Slik ville han parkere den årelange feiden i eget parti om saken. Britene valgte brexit – utmarsj fra EU – i strid med Camerons ønske og plan.

I 2019 gjorde de konservative et oppsiktsvekkende godt valg. Karismatiske Boris Johnson var blitt statsminister etter Theresa May og lovet å få brexit gjennomført etter mye forhandlingskluss i Brussel.

Men nå er entusiasmen borte. Det er dyrtid og dårlige levekår for veldig mange briter. Det offentlige helsevesenet – en nasjonal stolthet – har svært store problemer. Brexit har løst lite.

Folkeavstemningen for åtte år siden var et taktisk feilgrep som David Cameron nå må streve med konsekvensene av – i sin nye rolle som utenriksminister. Sunaks, Camerons og Johnsons parti fremstår utslitt og visjonsløst, mens Labour sitter stille i båten og seiler mot seier.

Read Entire Article