California kan få «ignorere sjefen»-lov

1 month ago 21



KAN FÅ MER BESKYTTET FRITID: En arbeidre på et Amazon-senter i Sacramento i California. Foto: Rich Pedroncelli / AP / NTB

California kan bli den første delstaten i USA hvor arbeidstakerne kan få retten på sin side når de ignorerer meldinger eller oppringninger fra sjefen.

  • Bilde av Øystein David Johansen
tirsdag 2. april kl. 04:11

Lovforslaget, Assembly Bill 2751, er foreslått av Demokraten Matt Haney. Den skal i klartekt sikre at arbeidstakere i California skal ha «rett til å koble av» fra jobben, og ikke måtte svare på enhver henvendelse utenom arbeidstiden.

– Arbeidslivet har endret seg drastisk de siste ti årene. Smarttelefonene har utvisket grensene mellom arbeidsliv og familieliv, sier Haney i en uttalelse.

– Arbeidere bør ikke bli straffet for å ikke være tilgjengelige 24/7 dersom de ikke får betalt for å jobbe 24/7.

Noen unntak er det innlagt i lovforslaget.

– Lovforslaget er utformet slik at den skal fungere for alle selskaper og andre arbeidsgivere i California, inkludert sektører som krever at man er klar til å jobbe på kort varsel, eller utvidet arbeidstid.

13 land, blant dem Frankrike og Australia, har en lignende lov. Frankrike var først ute i 2017.

Californias handelskammer er kritiske til en slik lov, og kaller den ifølge The Mercury News for lov som foreslår «én størrelse som skal passe for alle», og at den vil komme i strid med andre lover.

– Det finnes jo jobber hvor kompensasjonen er høyere fordi folk i disse jobbene er forventet å være mer tilgjengelige til «uvanlige» tider, sier Ashley Hoffman i handelskammeret.

Publisert: 02.04.24 kl. 04:11Oppdatert: 02.04.24 kl. 04:11

Relaterte emner

Read Entire Article