Ekspertene kaller skadene uvanlige. Mener det kan gi svar på hva som skjedde da jentene ble drept.

1 week ago 23



De to jentene i Baneheia ble funnet drept med uvanlige stikkskader i halsen. Ekspertene mener måten skadene er påført kan si noe om hva som skjedde da de mistet livet.

Forsvarerne Svein Holden og Celine Krogh Fornes sammen med krimtekniker Gøran Dyvesveen under befaringen i Baneheia i rettssaken mot Jan Helge Andersen Foto: Cornelius Poppe, NTB

Publisert: 06.05.2024 14:26

Hva slags stikkgjenstand ble brukt for å drepe? Var det kniv? Var det en eller flere kniver som ble brukt? Kan skadene si noe om det var én eller flere gjerningspersoner på åstedet? Hvor kjapt etter hverandre kom stikkskadene?

21 år etter at de to bestevenninnene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand, er spørsmålene fortsatt mange. Nå har eksperter på nytt gjennomgått all dokumentasjon i saken. Målet er å svare på flere av spørsmålene som er fortsatt er ubesvarte.

10-åringen Paulsen døde av to stikkskader i halsen. Hun hadde også en stikkskade i leveren og inn i lungen. 8-åringen døde av et dypt stikk i halsen. Men hva kan skadene si om det som skjedde 19. mai for 24 år siden?

Kan ikke utelukke flere kniver

I retten mandag sa professor Lars Uhlin-Hansen ved Universitetssykehuset Nord-Norge og overlege Hege Cathrine Luytkis ved Oslo universitetssykehus at det var en skarp, spiss gjenstand som ble brukt i drapene. De mente det kan ha vært kniv, men kunne ikke slå det fast sikkert.

De kunne heller ikke si om det var én eller flere kniver som ble brukt. Det kan ha vært samme gjenstand, men de kunne heller ikke utelukke at det var to eller flere gjenstander.

Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen fotografert på båttur ved Kristiansand sommeren 1998. Foto: PRIVAT / NTB

De to jentene ble funnet klokken 21 søndag 21. mai i år 2000. Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen ble pågrepet og siktet for drapene i september samme år. Andersen innrømmet den gang å ha drept én av dem, den yngste jenta. I nesten 24 år har han nektet for å ha drept den eldste.

Nå mener påtalemyndigheten de kan bevise at han også drepte tiåringen. Altså: at han voldtok og drepte begge to alene. Andersen nekter. Han sier det var bestevennen Viggo Kristiansen som utførte drapet på 10-åringen. Kristiansen ble frikjent i saken for to år siden, etter å ha sonet over 20 år i fengsel.

Men de to ekspertene ga heller ikke noen drahjelp til partene om antall gjerningspersoner. De mente skadenes utseende ikke gir grunnlag for å vurdere om de er påført av en eller flere gjerningspersoner. Mer sa de ikke om det.

– Uvanlige stikkskader

Men de mener imidlertid skadene og måten de ble påført jentene, kan si noe om hva som skjedde da de ble drept. I retten kalte de stikkskadene de ble funnet med for uvanlige. Grunnen er at ingen av jentene hadde stikkskader på tvers av halsen, noe som er det mest vanlige ved stikk i halsen.

– Vi kan trekke en del slutninger av det, sa professor Lars Uhlin-Hansen til dommerne.

– Jentene må ha vært i ro når skaden ble påført. Det har ikke vært noe håndgemeng på åstedet. Gjerningspersonen har visst hva han har gjort. Han har visst hvordan han rammet pulsåren på en effektiv måte, sa Uhlin-Hansen til dommerne.

De to jentene hadde ganske like stikkskader i halsen. Dette mener Uhlin-Hansen kunne tilsi én gjerningsperson, men de vil likevel ikke konkludere med dette.

– Det er fordi den ene kan ha sett hvordan den første stakk, eller at de har lært det på samme måte ved å ha sett på film, for eksempel, sa han.

Read Entire Article