Ekstrem pollenspredning venter. Dette er rettighetene dine overfor skole og arbeidsgiver.

1 week ago 19



Noen har så kraftig pollenallergi at livskvaliteten og prestasjonsevnen synker, selv med medisiner. Er man i skole eller jobb kan man få tilrettelegging.

Prosit! Gesundheit! Men langt fra alle nys er et tegn på at man er smittsom. Nå nyses det i både øst og vest. Foto: Berit Roald / NTB

Publisert: 07.05.2024 19:06

Endelig er slapset borte. Det er blitt varmt og tørt ute, sola skinner. Venner og familie koser seg ute, på terrassen, i hagen eller på en uteservering etter jobb. Folk er lettkledde, kule og blide. Det glinser i solbriller og solkremsmurte skuldre.

Men der sitter du, og det bare klør noe så j**lig i nesa.

Der kom den følelsen igjen! Ah ..., ah ..., et rungende -tsjo! smeller over småpraten.

Det er vår igjen.

Bjørkepollen har nå kraftig spredning flere steder i lavlandet fra Trøndelag og sørover.

For enkelte er pollenplagene så ille at de knapt kan gå ut. For andre går det ut over prestasjonsevnen. Noen ganger på viktige tidspunkt.

– Mange tenker nok ikke over hvor sliten man kan bli av pollenallergi, sier Anna Bistrup i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Plages man mye, er det imidlertid flere ting man kan gjøre overfor skole og arbeidsgiver for å få hjelp.

Det blomstrer. Men enkelte pollenallergikere sliter med å se det vakre i det. Foto: Ingar Storfjell

1. Sjefen din må legge til rette

Pollensesongen er midlertidig, men likevel lang. Arbeidet for å unngå for store problemer underveis, begynner hos fastlegen.

– Man kan be om en sykmelding dersom man har behov for det, sier Bistrup.

Hun er seniorrådgiver for helsefag og samfunnskontakt i NAAF.

– Man kan også be om tilrettelegging på skole og arbeidsplass. Utsettelse av oppgaver, hjemmekontor, innearbeid – dersom det er slik at man til vanlig jobber mye ute, som for eksempel barnehageansatte – generelt tilpasninger i arbeidsmiljøet, sier hun.

For å få dette, må man ha en legeerklæring.

Arbeidsgiver er forpliktet, gjennom tilretteleggingsplikten i Arbeidsmiljøloven, til å strekke seg så langt det er mulig for å tilpasse arbeidssituasjonen til den ansattes helse.

– Vi har ikke erfaring med at det er mange som sliter med å få hjelp av arbeidsgiver. IA-bedrifterIA-bedrifterAvtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) tar mål av seg å skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall. skal tilrettelegge på den måten, sier hun.

Men, sier hun, det man kan diskutere er utfordringen pollenallergi skaper for studenter.

Bildet viser pollenspredning fra hovedsakelig bjørk tirsdag 7. mai. Pollenspredningen fra trær beskrives som «veldig høyt». Foto: Skjermdump Breezometer

2. Pollen og eksamen? Du kan be om utsettelse

Over én million nordmenn henter ut reseptbelagte allergimedisiner hvert år. Tallet inkluderer ikke dem som kjøper allergimedisiner reseptfritt.

– En del studenter kan slite veldig med eksamen når det står på, sier Bistrup.

Nøkkelen, da også, er legeerklæring. Med en slik «i hånden» kan man få tilrettelagt studiesituasjonen, for eksempel med å få utsettelse av eksamen eller utvidet tid på eksamen.

Ikke alle unge vet at de har slike muligheter, og lider seg gjennom perioden med krummet nakke, avbrutt av plutselige nys.

– Det er viktig at foreldre er klar over dette og passer på, sier Bistrup.

Har man pollenallergi, kan man ha rett på tilrettelegging. Men det gjelder ikke alle allergikere.

– En lege må vurdere om allergien gir «betydelig nedsettelse», sier hun.

Noen allergimedisiner gjør også den som bruker dem trøtt og slapp. Dersom det er tilfelle bør man gå til fastlegen og få byttet medisiner.

Flere allergikere enn før

Rundt 25 prosent av Norges befolkning har pollenallergi i varierende grad, ifølge Forskning.no. De aller fleste sliter med bjørk og gress.

Ifølge NAAF er det bred internasjonal enighet om at forekomsten av allergi har økt de siste årene, spesielt mot pollen, men også mot matvarer, legemidler og hudallergier.

Mye tyder på at livsstilsfaktorer, som endring i kosthold og miljøet rundt oss, kan være en del av forklaringen.

Read Entire Article