Faren til Stine Sofie (8): – Er veldig glad vi ikke fant jentene

1 week ago 15



SANDNES (TV 2): Jostein Sørstrønen, faren til Stine Sofie Sørstrønen (8), husker at han pakket badetøy til datteren og venninnen Lena Sløgedal Paulsen (10). Etterpå raste livet sammen, forklarer han.

 Frode Sunde / TV 2
VITNE: Jostein Sørstrønen har vært til stede under store deler av rettssaken mot Jan Helge Andersen. Tirsdag forklarer han seg som vitne i saken. Foto: Frode Sunde / TV 2

Publisert 07.05.2024 13:05 Sist oppdatert 12 minutter siden

– Det er så svart som det kan bli. Jeg skal være ærlig og si at jeg følte det som en belastning at det var jeg som hadde jentene, sier Sørstrønen i vitneboksen.

Snart 24 år har gått siden fredag 19. mai 2000, da han var alene med datteren Stine Sofie og hennes venninne Lena hjemme i Kristiansand.

– Vi syntes Baneheia var et helt fantastisk sted. Det var et turterreng som trygt og godt, begynner han.

– Det har blitt stilt spørsmål om hvordan man kunne sende to så små barn alene opp og bade. For meg er det så naturlig som det kan bli. Jeg er tidligere svømmer, og jeg lærte Stine å svømme. Jentene svømte som to fisker. Jeg var aldri redd.

Gikk ved åstedet

Sørstrønen husker at Stine og Lena, som bodde rett over gata, diskuterte om de skulle stå på rulleskøyter eller bade.

 Privat
DREPT: Stine Sofie Sørstrønen (til venstre) og Lena Sløgedal Paulsen var naboer og gode venninner. Foto: Privat

De ble enige om å gå opp i Baneheia for å bade. Hjemmefra er det omtrent ti minutter å gå dit.

– Jeg pakket en plastpose med badetøy og håndklær til begge, og det kan hende jeg gikk og hentet en flaske brus som Lena ville ha med. Jeg ba dem være forsiktige, sier han.

Deretter husker Sørstrønen at tiden gikk uten at de kom tilbake. Han gikk opp i Baneheia og lette, og han syklet rundt i området.

Klokken ti på kvelden ringte Sørstrønen til politiet. Han ringte også Lenas foreldre, og alle kom hjem mens politiet satte i gang en leteaksjon.

 Kristian Myhre / TV 2
I VITNEBOKSEN: Det er en preget Jostein Sørstrønen som forklarer seg for Sør-Rogaland tingrett. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Også Sørstrønen bidro innledningsvis i letingen.

– Jeg er redd vi var fryktelig nære åstedet da vi gikk forbi det, og jeg er veldig glad for at vi ikke fant jentene, sier han.

Var ikke i retten

I det lengste håpet Sørstrønen at jentene skulle bli funnet i live. I stedet ble de funnet voldtatt og drept.

Sørstrønens bistandsadvokat Audun Beckstrøm lurer på hvordan han fikk vite at jentene var funnet.

– Jeg fikk en telefon om å komme ned på politihuset. Basert på dette skjønte jeg at noe ikke stemte. Jeg har aldri kjørt så fort, og jeg sto feilparkert på fortauet utenfor politistasjonen og sprang opp. Da fikk vi vite at de var funnet. Jeg husker ikke mer enn det. Da raste livet mitt fullstendig sammen, rett og slett, sier han.

Sørstrønen orket ikke å være verken i byretten eller lagmannsretten da Jan Helge Andersen (43) og Viggo Kristiansen (44) ble dømt for over 20 år siden.

Han forteller om svært tøffe år etter drapene.

– Det har vært en enorm påkjenning med all mediedekningen. Du kunne ikke gå på butikken, for Lena og Stine var på forsiden så ofte, sier han.

– Jeg skal la være

Sørstrønen får også spørsmål fra sin bistandsadvokat om hva han tenker rundt de siste årenes hendelser i Baneheia-saken.

I februar 2021 fikk Kristiansen sin dom gjenåpnet, og i desember 2022 ble han frifunnet. Han er senere tilkjent 55 millioner kroner i oppreisning og erstatning for det som er et av norgeshistoriens største justismord.

 Frode Sunde / TV 2
BISTÅR: Advokat Audun Beckstrøm, her i samtale med sin klient Ada Sofie Austegard, stilte flere spørsmål til Jøstein Sørstrønen i retten. Foto: Frode Sunde / TV 2

Andersen sitter nå tiltalt for drapet på Lena, som han ble frifunnet for i 2001. Han risikerer å bli dømt til ytterligere to år i fengsel, ettersom han fikk 19 år den gangen og maksstraffen er 21 år.

Under forklaringen til Sørstrønen sitter Andersen helt rolig og stirrer på et punkt i bordplaten foran seg.

– Det har ikke vært greit i det hele tatt. Det er veldig vondt. Jeg skulle ønske jeg kunne si mer, men jeg skal la være, sier Sørstrønen.

Read Entire Article