Flyttet til Norge fra USA: – Kunne ikke tro det

1 week ago 14



Da Dahlia Jean Girvin-Smith flyttet fra California til Norge, var det spesielt én tradisjon som sjokkerte henne.

 Privat
FJELL: Dahlia Jean Girvin-Smith har rukket å komme seg opp på Preikestolen. Foto: Privat

Publisert 07.05.2024 19:51 Sist oppdatert 27 minutter siden

Russen er godt i gang med å feire at tretten år med skole er over. Da Dahlia Jean Girvin-Smith først hørte om russetiden, var dette noe hun trodde bare fantes i serien «Skam». 

– Jeg var på Hawaii og hadde nettopp begynt å date kjæresten min. Vi så på «Skam», og jeg ble så forvirret av russen. Jeg kunne ikke tro at det var ekte, sier Girvin-Smith til TV 2.

 Privat
HAWAII: Dahlia Jean Girvin-Smith og kjæresten, Stian, møttes på Hawaii. Foto: Privat

Hun har bodd i Norge i 10 måneder, og legger ofte ut videoer på det sosiale mediet Tiktok. Der har hun over 90.000 følgere. Girvin-Smith forteller at hennes første virale video om Norge handlet om russetiden.

– Jeg tror alle som ikke er fra Norge synes det er sykt. Aldersgrensen for å drikke alkohol i USA er 21 år, så det er rart å se så unge mennesker drikke så mye, sier hun. 

Flyttet til Norge

Dahlia Jean Girvin-Smith sin kjæreste, Stian, er fra Bergen. Kombinasjonen med at Girvin-Smith likte Norge, og ønsket en pause fra skolen, gjorde at hun bestemte seg for å flytte.

 Privat
SKI: Dahlia Jean Girvin-Smith er fornøyd med naturen i Norge. Her fra første gang hun sto på ski. Foto: Privat

I begynnelsen var spesielt sosiale normer en tydelig forskjell for henne. Hun forteller at hun ofte spør de i kassen på butikken hvordan de har det. 

– Jeg holder på å lære norsk, og forstår derfor ikke alltid hva de sier tilbake. Jeg har flere ganger fortalt om min egen dag, fordi jeg har trodd at det er det de har spurt om tilbake.

Det er ingen hemmelighet at nordmenn ofte kan være innadvendte. Dette har også Dahlia Jean Girvin-Smith merket. 

– Den sosiale kulturen er veldig annerledes fra USA. Det er vanskelig å bli kjent med nye folk. Når nordmenn er fulle, er det mye lettere, sier hun. 

Sjokkert av russen

Girvin-Smith forteller at hun elsker russedressene som russen går med. Hun fikk være med på en bussring etter å ha fått invitasjon i sosiale medier. En bussring er når bussene samles og fester med hverandre. Her gikk hun inn i en av bussene. Dette var en opplevelse som gjorde inntrykk. 

– Jeg dro uten å vite hva jeg skulle forvente. Det var helt vilt. Inne på bussen var musikken så høy at det føltes ut som om hjernen min bevegde seg.

Til tross for at hun synes russetiden er et morsomt konsept, har hun også tenkt det kan ha en negativ side.

– Jeg tror det kan være utestengende for mange. Enkelte risikerer å bli kastet ut av gruppa fordi man ikke er god nok, sier Girvin-Smith. 

Bryter med normer 

 Universitetet i Oslo
NORMER: Tom Bratrud beskriver russetiden som et overgangsrite. Foto: Universitetet i Oslo

Tom Bratrud er postdoktor ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Han beskriver russetiden som et overgangsrite, der man bryter med sosiale normer. Dette i seg selv er ikke spesielt unikt.

– Akkurat å feire i 17 dager, gå rundt i overall, gjøre aktiviteter som gir knuter i lue og bruke mye penger som man ser enkelte steder. Det tror jeg ikke du finner noen andre steder i verden, sier Bratrud til TV 2.

Han forteller at russetiden er en tydelig del av norsk kultur. Dette er fordi alle har en mening om det, enten man liker konseptet eller ei. 

Første 17. maifeiring

 Privat
BUNAD: Girvin-Smith har fått låne en bunad hun skal bruke på nasjonaldagen. Foto: Privat

Neste uke er det 17. mai, og Dahlia Jean Girvin-Smith har planene klare. Hun skal blant annet på en champagnefrokost, og har fått låne en bunad for anledningen. 

– Det er en Nordfjordbunad. Mine forfedre fra Norge er derifra, så jeg føler det er helt perfekt. Jeg mangler bare å lære meg nasjonalsangen, sier hun fornøyd. 

Hun forteller at hun gleder seg veldig mye til 17. mai.

Read Entire Article