Frykter nytt Putin-grep: – Et sjokk for samfunnet

1 week ago 28



Seiersdagen i Russland:

Det er knyttet stor spenning til Vladimir Putins tale på seiersdagen, og spesielt én ting vil kunne innebære stor politisk risiko for presidenten.

 Gavriil Grigorov / NTB.
VIKTIG ARENA: Den russiske seiersdagen blir ofte brukt som en viktig arena for budskapene Kreml og Putin vil fremme for befolkningen, ifølge krigsekspert. Foto: Gavriil Grigorov / NTB.

Publisert 09.05.2024 06:19

«Det russiske moderlandet er under et reelt angrep». 

Slik lød det klare budskapet fra Russlands president Vladimir Putin på markeringen av seiersdagen for ett år siden, den 9. mai 2023. 

– Russland er her for å vinne. Det er ingenting som er sterkere enn vårt moderland, sa Putin under fjorårets tale.

Det er knyttet stor spenning til hva som blir Putins hovedbudskap under årets tale på den storstilte russiske seiersdagen, som går av stabelen torsdag formiddag.

– Det som ville være den største nyheten, er om Putin erklærer mobilisering, sier Tor Bukkvoll, sjefforsker ved Forsvarets Forsknings Institutt, til TV 2. 

Mobilisering under radaren

«Forsvarsdepartementet planlegger en massiv rekruttering til den russiske hæren, og myndighetene forbereder en skjult mobilisering for å omringe Kharkiv», skrev den uavhengige russiske avisen Verstka i slutten av mars. 

Høytstående anonyme kilder, som avisen har snakket med, hevder at russiske myndigheter forbereder seg på mobiliseringen av 300.000 nye soldater til de pågående kampene i Ukraina. 

Den russiske mobiliseringen «vil skje i nær fremtid», ifølge kildene. 

– Dersom det skjer, så er det en stor nyhet, sier Bukkvoll. 

Sjefforskeren er tydelig på at han ikke tror den russiske presidenten vil komme med en offentlig annonsering om mobilisering på seiersdagen, fordi det ville innebære en altfor stor politisk risiko for Putin. 

– Det var et sjokk for samfunnet sist gang, så det er nok heller mulig at Putin prøver å få til en mobilisering under radaren, sier han.

 Ole Berg-Rusten / TV 2.
EKSPERT: Tor Bukkvoll snakker både russisk og ukrainsk. Sjefsforskeren ved FFI har publisert en rekke studier av russisk og ukrainsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Foto: Ole Berg-Rusten / TV 2.

Ved å heller presse soldatene som gjennomgår førstegangstjeneste til å signere kontrakter, så vil russiske myndigheter kunne unngå den samme sjokkeffekten på samfunnet, forklarer Bukkvoll. 

Dette kan Putin skryte av

En slik skjult mobilisering kan allerede ha pågått i lang tid. 

– Mitt inntrykk er at russiske myndigheter har gjort dette i etterkant av den første mobiliseringen. De har vært flinke til å få tak i folk, men mest for å kunne erstatte de soldatene som har dødd ved fronten og ikke for å kunne bygge opp nye, store styrker, sier Bukkvoll. 

Sjefforskeren mener det trengs en ny mobilisering for at Russland skal kunne oppnå et gjennombrudd på fronten.

– Hvilke seiere vil presidenten kunne skryte av i år?

– Putin kan skryte av Avdijivka, og kanskje gjøre det til en større seier enn det var, sier Bukkvoll, og legger til: 

– Den fremgangen han har hatt ved fronten er ikke verdt tapene i seg selv. Kun om det ville føre til et gjennombrudd, og det har ikke Putin fått til. Det skulle han nok gjerne ha sett før seiersdagen, men det har han altså ikke.

Fakta om 9. mai i Russland:

* 9. mai er en av de viktigste dagene i den russiske kalenderen. Den omtales som seiersdagen.

* Dagen markerer seieren over Nazi-Tyskland. Sovjetunionens regjering erklærte seier 9. mai 1945, dagen etter at Tyskland hadde kapitulert for vestmaktene. Kapitulasjonen ble undertegnet etter midnatt Moskva-tid.

* Dagen ble feiret i sovjetrepublikkene og har siden 1991 vært en offentlig helligdag i Russland.

* Dagen er en fridag i den russiske kalenderen. Hvis dagen faller på en helgedag, vil russerne få fri den følgende mandagen.

* Seiersdagen markeres stort sett med store militærparader, fyrverkeri og folkefest. Den første seiersdagsparaden på Den røde plass i Moskva skjedde 24. juni 1945.

Kilde: NTB.

En viktig arena for Kreml

Talen til Putin på seiersdagen utspiller seg bare to dager etter at den sittende presidenten ble tatt i ed for en ny seksårsperiode som landets overhode.

Der la presidenten vekt på viktigheten av at Russland forsvarer seg mot det Putin kaller for ytre trusler.

 Forsvaret.
DOKTORGRAD: Amund Osflaten har nylig gjennomført doktorgrad ved King’s College London om russisk landmakt og konvensjonell krigføring etter den kalde krigen. Foto: Forsvaret.

Amund Osflaten, hovedlærer i landmakt og doktriner ved Krigsskolen, tror Putin vil kunne bruke talen til å utpeke Vesten som den store fienden, og samtidig forsikre befolkningen om at Russland gjør alt for å sikre landet. 

– Jeg tror det blir mye rundt at Vesten undergraver Russlands nasjon og kultur, og at de er i en form for langvarig konflikt med Nato og Vesten, sier Osflaten til TV 2. 

Talen på seiersdagen blir ofte brukt som en viktig arena for de budskapene Kreml og Putin har til den russiske befolkningen, forklarer han. 

– Det som ville være mest interessant er om det kommer noe som bryter med det som er ventet. Dersom det mot formodning skulle komme en eller annen indikasjon på en deeskalering, men det tror jeg er veldig usannsynlig, sier hovedlæreren. 

Viser frem nye våpen

Markeringen av den russiske seieren av Nazi-Tyskland foregår hvert år, og oppleves som en real folkefest i landet. 

Det er en av de viktigste årlige begivenhetene i Russland.

– Kampen mot hitlerismen har alltid vært viktig for russerne, og er bevisst brukt av regimet for å legitimere seg selv. Den brukes også i krigen mot Ukraina som begrunnelse for å kunne fortsette kamphandlingene der, sier Bukkvoll.

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har uttalt at årets parade skal involvere rundt 9000 tropper, samt 70 våpensystemer og fly, ifølge Reuters.

I den årlige paraden viser Russland ofte frem landets nyeste våpen, inkludert krigsfly, stridsvogner og atomkompatible interkontinentale ballistiske missiler.

 ALEXANDER NEMENOV / NTB.
VÅPEN: Russiske myndigheter bruker ofte paraden på seiersdagen til å vise frem landets nye våpensystemer, krigsfly og stridsvogner. Foto: ALEXANDER NEMENOV / NTB.

Det er ventet at ledere fra Kasakhstan, Laos, Guinea-Bissau, Tadsjikistan, Kirgisistan, Belarus, Turkmenistan og Cuba vil ta del i paraden sammen med president Putin. 

Markeringen vil avsluttes med et stort fyrverkeri rundt klokken 21 norsk tid. 

Read Entire Article