Gutt (19) tok sitt eget liv. Nå granskes skolen av myndighetene.

2 weeks ago 23



Peder Angel Langen Lundquist tok sitt eget liv som 19-åring. Nå har Statsforvalteren startet granskning av skolen han gikk på.

Statsforvalteren i Innlandet har allerede opprettet tilsyn mot skolen som Peder Angel Langen Lundquist gikk på. Nå har også foreldrene levert en anmodning om tilsyn til Statsforvalteren. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Publisert: 03.05.2024 13:19

Peder Angel Langen Lundquist ble beskrevet som et musikalt talent og en dyktig skuespiller. Han kom til semifinalen i Norske Talenter i 2019 og var aktiv i det lokale musikkmiljøet i Røros. Men bare 19 år gammel tok han sitt eget liv.

Familien har fortalt at han også levde et liv preget av mobbing. Nå ønsker de å gå opp det sønnen gikk gjennom for å få belyst alle sider.

Foreldrene mener skolen ikke fulgte loven

Derfor har de politianmeldt sønnens skole og flere enkeltpersoner.

Nå har Statsforvalteren opprettet tilsynssak mot skolen.

Det er familien glad for. De har levert en anmodning om at nettopp dette skjer.

– Det er for å kontrollere at skolen har gjort det de bør gjøre, særlig med tanke på at Peder hadde AspergerAspergerAspergers syndrom er en utviklingsforstyrrelse kjennetegnet ved samme type kvalitative forstyrrelser av gjensidig sosialt samspill, i kombinasjon med begrensete interesser og repeterende atferdsmønster som ved autisme. Syndromet skiller seg fra autisme først og fremst ved at det ikke foreligger noe hemning av språk- eller kognitiv utvikling. Kilde: Store medisinske leksikon. Det er ingen hemmelighet at vi mener at det har skolen ikke gjort, sier far John Arne Langen til Aftenposten.

Peder Angel Langen Lundquist ble bare 19 år gammel. Foto: Elden Røros

I foreldrenes anmodning nevnes flere konkrete tilfeller der de mener at skolen ikke har fulgt lovverket de skal følge.

Blant annet nevnes plikten skolen har etter opplæringsloven å sikre alle elever rett til et trygt og godt skolemiljø.

Peder Angel Langen Lundquist (19) ble bisatt 1. mars fra en fullsatt Røros kirke. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

– Som forventet

Den aktuelle skolens rektor skriver til Aftenposten at: «Vi har fått tilsyn som var forventet, og har levert dokumenter på det Statsforvalteren etterspør. Vi avventer svar på våre rutiner.»

Skolen er underlagt Innlandet fylkeskommune. Kommunikasjonssjef Halvor Løkken i Innlandet fylke, sier følgende om anmodningen:

– Det var forventet. Statsforvalteren har for øvrig igangsatt et tilsyn på eget initiativ. Det er mye Statsforvalteren vil ha informasjon om, og den informasjonen og dokumentasjonen gir vi selvsagt fra oss, skriver han til Aftenposten, og legger til:

– Det er alltid nyttig å bli kikket i kortene, få tilbakemelding på om rutinene våre er gode nok. Et tilsyn er med på å gjøre oss bedre.

– Hører til sjeldenhetene

Roy Arteid er advokat i Røseid og Co og representerer foreldrene. Han sier at det «hører til sjeldenhetene» at man sender anmodninger som dette.

– Det vanlige er jo at eleven ved foresatte klager på skolemiljøet, det opprettes en aktivitetsplan og så kommer det eventuelt en henvendelse til Statsforvalteren hvis planen ikke følges. Det at eleven ikke lever lenger, er heldigvis sjelden kost, sier Arteid.

Han sier at foreldrene er motivert av rettferdighet for sønnen, og at de ikke ønsker at noen skal gå gjennom det samme.

Arteid var ikke klar over at Statsforvalteren også har opprettet et tilsyn på eget initiativ, men det er noe han ønsker varmt velkomment:

– Det er noe vi er veldig glad for. Det tyder på at det tas på alvor, sier han.

Read Entire Article