Han kjører fortsatt diesel-SUV. Nå gir MDG-veteranen seg i politikken.

2 weeks ago 17



MDGs partiveteran Rasmus Hansson takker for seg ved neste valg. Han har en klar beskjed om hvem som bør overta stortingsplassen.

Rasmus Hansson ble MDGs første stortingsrepresentant da han ble valgt inn i 2013. Foto: Olav Olsen

Publisert: 03.05.2024 15:14

– Avgjørelsen om ikke å ta gjenvalg har vært veldig lett. Jeg har tenkt det hele tiden. Det er gøy å prøve nye ting, og å være pensjonist har jeg ikke prøvd før.

Det sier Miljøpartiet De Grønnes grand old man og første representant på Stortinget, Rasmus Hansson.

– Så tenker jeg at det er bra for partiet at det blir utskiftninger og plass til nye folk, legger han til.

Hansson har varslet valgkomiteen i Oslo om at han ikke tar gjenvalg. Når han er ferdig på Stortinget i 2025, kan han se tilbake på to fireårsperioder på Stortinget, med et mer eller mindre ufrivillig opphold i midten.

Først et lite tilbakeblikk:

Da Rasmus Hansson ble valgt inn på Stortinget i 2013, var det en liten sensasjon. At et nytt parti klarer å kapre et mandat i landets lovgivende forsamling, tilhører sjeldenhetene.

Partiet hadde den gang ikke noen partileder, men to nasjonale talspersoner, hvorav Hansson var en av dem.

Ved neste valg tok Hansson en avgjørelse om å stille til valg fra Akershus i stedet for å stå på den sikrere plassen i Oslo. Håpet var at det ville gi økt velgeroppslutning i Akershus, men det lyktes ikke. Hansson røk ut av Stortinget.

Une Bastholm ble partiets eneste folkevalgte på Stortinget den perioden. I 2021 ble han valgt inn igjen som en av tre MDG-representanter på Stortinget.

Skuffelsen var likevel stor i partiet da sperregrensen, som kunne gitt dem tilgang til verdifulle utjevningsmandater, glapp med under 2000 stemmer.

– Lykkes som bare faen

Til tross for få direkte gjennomslag på Stortinget mener Hansson at MDG har fått til mye.

– Utviklingen har i stor grad gått den veien vi har pekt. Det er ganske ofte andre partier som til slutt gjør det vi har foreslått, og får det stemt gjennom.

– Du mener MDG har lykkes med å sette dagsorden?

– MDG har lykkes som bare faen. I å sette og dra agendaen og få grønne endringer inn på Stortinget og inn i norsk politikk. Det har vært kjempevellykket, sier Hansson.

Han kaller det «et litt ugreit faktum» at MDG sliter med oppslutningen.

– Må ha partileder inn

Med Hansson og Lan Marie Berg ute av politikken er MDGs to antatt sikreste plasser ledige.

Hansson mener det er viktig at partileder Arild Hermstad får den øverste plassen.

MDG er det eneste av stortingspartiene som ikke har sin partileder på Stortinget, etter at Une Bastholm trakk seg i 2022.

– Det var ikke noe å gjøre med det, det ble sånn. Men det er en situasjon vi for all del må få slutt på. Det er en selvfølge at partiet setter partilederen sin på den sikreste plassen av alle. Noe annet vil være selvskading, mener han.

Selvskading eller ikke. Da Hermstad ville inn i bystyret i Oslo, måtte han gjennom en kampvotering for å vinne annenplassen.

– Tror du partiet er samstemte i at han må øverst på listen?

– Jeg er åpen for at det er ulike meninger om det. Det er en sunn brytning, men min melding er at sluttresultatet må være at MDG sørger for at partileder kommer inn, sier han.

Ekspartileder Une Bastholm varslet i Aftenposten torsdag at hun vil ta gjenvalg på Stortinget, og åpnet for å stille fra Oslo.

Fortsatt suv

Hanssons karriere har ikke vært uten kontroverser og konflikt, men de store skandalene har han stort sett gått klar av.

Men at MDG-politikeren som ville fase ut fossisbiler og ha folk over på sykkel og elbil, gikk til innkjøp av en dieseldrevet suv, fikk han smekk for. Ikke minst fordi han hadde uttalt til VG at det ville vært flaut å snakke om miljøpolitikk hvis han kjørte en diger suv.

Siden har han argumentert for at det er bedre ressurspolitikk å kjøre suven til den detter fra hverandre, enn å kjøpe en ny bil.

– Kjører du den fortsatt?

– Ja, jeg gjør det. Det er en god bil, og den henger fortsatt sammen. Hvis det er min største skandale, så kan jeg leve med det.

Read Entire Article