«Har du opplysninger om drapene, må du si det nå!»

1 week ago 24



Politiet til drapsofferets far:

SANDNES (TV 2): Mens verden raste sammen rundt Jostein Sørstrønen etter at datteren hans ble drept, ble han kalt inn til et beintøft avhør med politiet. Nå kan avhøret bli et viktig poeng for aktoratet.

 Privat
PÅ BADETUR: Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble ført opp i skogen og drept etter en badetur i Baneheia. Foto: Privat

Publisert 08.05.2024 17:25

Da Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet voldtatt og drept i Baneheia i mai i 2000, slet politiet lenge med å få et gjennombrudd i saken. 

Etter to måneder med intensiv etterforskning kalte de inn Stine Sofies far, Jostein Sørstrønen, til avhør. Politiet hadde tidligere snakket med han fordi han hadde ansvar for de to jentene da de gikk opp i Baneheia for å bade. 

 Kristian Myhre / TV 2
AKTOR: Statsadvokat Andreas Schei fører saken mot Jan Helge Andersen sammen med sin kollega, Johan Øverberg. Foto: Kristian Myhre / TV 2

I dette avhøret var tonen langt hardere enn tidligere. 

– Det er et avhør med mye konfrontasjon og forsøk på konfrontasjon, der det blir lagt frem flere detaljer som han må svare på, sier statsadvokat Andreas Schei til TV 2. 

«Bærer du på noe?»

Deler av avhøret ble vist frem i rettssalen i Sandnes denne uken. 

På et tidspunkt under avhøret spurte politiet om Sørstrønen «bærer på noe». Han svarte at han «overhodet ikke bærer på noe». 

Like etterpå sa politiet: «Har du opplysninger om drapene, må du si det nå!». 

Utropstegnet er skrevet i avhørsprotokollen. 

Statsadvokat Schei vet ikke om han vil karakterisere det som et mistenktavhør. 

– Om det er det, eller om det er en fisketur, er jeg ikke helt sikker på. Det er kanskje noe mer enn et vitneavhør, sier han. 

Avhørsmetodene til norsk politi har endret dramatisk de siste 20 årene, og i dag har man gått helt bort fra å forsøke å presse frem en tilståelse. 

Agder politidistrikt har bestemt seg for ikke å kommentere detaljer som kommer frem i rettssaken. 

Episode 4: Psykologens helomvending

TV 2 Play

«Det er viktig for alle involverte i denne saken at regjeringen har nedsatt et uavhengig utvalg for å granske Baneheia-saken. Det er til dette regjeringsoppnevnte utvalget Agder politidistrikt nå svarer, og det vil derfor ikke være riktig av oss å kommentere enkelte sider av saken i media på nåværende tidspunkt», skriver politimester Kjerstin Askholt i en epost.

Kan bli et bevis 

Fra vitneboksen sa Sørstrønen selv at han opplevde avhøret som «knallhardt», og han husker at han var rystet over det som skjedde. 

Blant annet ble han presentert for at det kun var funnet fingeravtrykk fra ham på posen som han pakket jentenes badetøy i. 

– Det hørtes jo ut som at jeg var siktet, sier han. 

 Kristian Myhre / TV 2
I VITNEBOKSEN: Jostein Sørstrønen ga sin forklaring i retten denne uken. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Fra denne perioden husker han ikke så mye, annet enn at livet hans raste fullstendig sammen. 

– Det har vært en enorm påkjenning med all mediedekningen. Du kunne ikke gå på butikken, for Lena og Stine var på forsiden så ofte, sier han.

For aktoratet var det et poeng å vise frem hvordan politiet behandlet Sørstrønen i avhør.

En eller to gjerningsmenn

Tidligere i rettssaken har den såkalte gjerningsmannsprofilen vært tema.

Den omstridte rapporten kom til at det måtte ha vært én gjerningsmann. Utrykningsleder fra Kripos i 2000, Asbjørn Hansen, har uttalt at han aldri leste rapporten og at han heller ikke hadde noe behov for å gjøre det. 

Hansen husker imidlertid at det i politiet var snakk om en eller to gjerningspersoner.

 Elias Håvarstein / TV 2
SENTRAL: Kripos utrykningsleder i 2000, Asbjørn Hansen, var sentral i etterforskningen i tiden etter at jentene ble funnet drept. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

– Det var tross alt misbruk av to jenter. Det var transport av dem. Det var skjuling av dem. To meget oppegående og aktive jentene. Vi greide ikke å se for oss at én gjerningsperson skulle greie å ha kontroll på alt det der, sier han.

Avhøret av Stine Sofies far kan underbygge at politiet i det minste åpnet for at det kunne være bare en gjerningsmann, slik politiet i dag mener at det var. 

Aktor Andreas Schei karakteriserer vitnemålet som «interessant». 

– Men jeg ønsker ikke å gå noe nærmere inn på dette nå, utover å si at hvorvidt det var én eller to gjerningspersoner er et tema i saken. Dette kommer vi tilbake til, sier han. 

Read Entire Article