Her er Bhatti på vei til retten

1 week ago 15



Terrorsiktede Arfan Bhatti (46) ankom Oslo tingrett tirsdag morgen.

 Erik Edland / TV 2
PÅ VEI INN: I denne bilen ankom Arfan Bhatti Oslo tingrett. Foto: Erik Edland / TV 2

Publisert 07.05.2024 08:37 Sist oppdatert 1 minutter siden

Bhatti er innkalt som vitne i den pågående rettssaken mot Zaniar Matapour tirsdag og onsdag.

Påtalemyndigheten ønsker å ha Norges mest etterlyste mann i vitneboksen.

De mener at de har gode bevis for medvirkning til terror. Ifølge norsk politi var Arfan Bhatti med på å planlegge terrorangrepet i Oslo den 15. juni 2022. Målet skal ha vært å drepe flest mulig mennesker i forbindelse med Pride-markeringen.

Bhatti ble siktet og etterlyst av norsk politi etter terrorangrepet. Tre måneder senere ble han pågrepet i Pakistan.

Før helgen kom nyheten om at Bhatti ble utlevert fra pakistansk varetekt – og ble hentet til Norge med fly av politiet.

 Erik Edland / TV 2
TIL RETTEN: Arfan Bhatti ble hentet til Norge sist uke. Han er innkalt som vitne i den pågående rettssaken mot Zaniar Matapour tirsdag og onsdag. Foto: Erik Edland / TV 2

– Har iverksatt sikkerhetstiltak

Tirsdag morgen er Bhatti på plass ved Oslo tingrett.

– Oslo politidistrikt har, basert på gjeldende nasjonal trusselvurdering fra PST og distriktets egen vurdering knyttet til aktuelle rettssak, iverksatt sikkerhetstiltak for å sørge for en sikker gjennomføring i perioden rettssaken skal foregå i Oslo tingrett, sier Martin Strand, som leder Felles enhet for operativ tjeneste i Oslo politidistrikt, til TV 2.

Strand sier de ikke er kjent med noen konkret trussel mot gjennomføringen av rettssaken. Politiet vurderer trusselbildet knyttet til ulike saker i retten i Oslo.

– Faktorer som blir relevante i slike vurderinger er sakens omfang, innhold, parters konfliktbilde, oppmerksomhet i samfunnet, eller andre ting som kan spille inn på hvilke sikkerhetstiltak politiet foretar seg, sier Strand, og fortsetter:

– Oslo politidistrikt har eget dedikert personell som sørger for vakthold, transport og fremstilling ved rettssaker i Oslo tingrett. Det er også generell adgangskontroll i Oslo tingrett.

 Frode Sunde / TV 2
LANDET: Terrorsiktede Arfan Bhatti ble utlevert fra Pakistan og landet på Gardermoen fredag. Foto: Frode Sunde / TV 2

Kan få 30 år

Han risikerer opptil 30 års fengsel hvis han blir funnet skyldig.

Lørdag ble 46-åringen varetektsfengslet i fire uker, etter at han ble utlevert til Norge. Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett er det på det rene at Bhatti og tiltalte Zaniar Matapour er bekjente som hadde kontakt i forkant.

Matapour hadde to papirlapper med håndskrevne telefonnumre som kan knyttes til Bhatti. Politiet skal også ha beslaglagt to mobiltelefoner hvor det ble funnet kommunikasjon mellom ham og Bhatti.

– Siktede (Bhatti, red, anm.) var ikke i Norge da handlingene ble utført. Retten mener imidlertid det er sannsynlighetsovervekt for at han har medvirket psykisk i forkant ved at han har styrket Matapours forsett, står det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Ifølge hans forsvarer krever Bhatti innsyn i politiets saksopplysninger i bytte med avhør i politiet.

Bevisene mot Bhatti

* Det var utstrakt og tilsynelatende nær og personlig kontakt mellom Bhatti og Matapour. Bhattis kontaktinfo ble funnet på flere av Matapours enheter. De sendte hverandre meldinger på krypterte tjenester og deltok i en kryptert chattegruppe, hvor blant annet ytterliggående islamisme var tema.

* Aktor og Etterretningstjenesten knytter ham til planleggingen av masseskytingen gjennom kontakt med E-tjenestens hemmelige agent og gjennom en kvinne som også chattet med agenten som utga seg for å være to forskjellige IS-representanter.

* Det var ifølge aktor Bhatti som sendte lydfilen med Matapours troskapsed til IS etter angrepet i den hensikt å få ekstremistgruppen til påta seg ansvaret for skytingen.

* Bhatti og Matapour ble stanset av politiet da de sammen kjørte etter bilen til Sian-leder Lars Thorsen våren 2022.

* Bhatti postet et bilde på Facebook av et brennende prideflagg med en tekst som blir tolket til å oppfordre til drap på homofile, bare dager før angrepet i Oslo.

(NTB)

Av habilitetshensyn rapporterer nyhetssjef Fredrik Kirkevold direkte til sjefredaktør Olav T. Sandnes i saker som omhandler Arfan Bhatti.

Read Entire Article