I kveld får Narve Gilje Nordås det første svaret. Men hvorfor møter han ikke Jakob Ingebrigtsen?

1 week ago 16



OM FRIIDRETT: Narve Gilje Nordås (25) tester seg mot verdenseliten. Men én mann mangler.

Hvor god er formen til Narve Gilje Nordås på 1500 meter? Det får vi noen svar på fredag kveld. Foto: Petr David Josek / AP
  • Erlend Nesje

Publisert: 10.05.2024 12:11 | Oppdatert: 10.05.2024 12:22

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. Les mer her.

Når Narve Gilje Nordås fredag kveld løper 1500 meter i Diamond League-stevnet i Doha, jakter han to ting:

1: Sin aller første seier i et Diamond League-stevne i karrieren.

2: En ny bekreftelse på at vinterens treningsarbeid har vært bra. Nå får han et svar på hvor han står opp mot flere av de beste i verden på distansen.

25-åringen vant et stevne i spanske Huelva for halvannen uke siden. Men hverken forhold eller startfelt var i verdensklasse.

Derfor blir 1500-meteren i Doha den første store testen for Nordås i EM- og OL-året 2024.

Hvem konkurrerer han mot?

Kenyanerne Timothy Cheruiyot og Abel Kipsang, etiopiske Samuel Tefera, spanske Adel Mechaal, briten Elliot Giles og svenske Andreas Almgren – for å nevne noen.

Narve Gilje Nordås vant et B-preget felt på 1500 meter under et stevne i spanske Huelva 30. april. Foto: Sergio Mateo / Sportmedia.es

Hva kan vi forvente av Nordås?

Vi skal ikke forvente at han slår sin egen personlige rekord på 3.29,47 i det første store løpet denne sesongen, det blir neppe lagt opp til veldig raske tider i det første stevnet. Men nordmannen bør løpe fortere enn sin årsbeste på 3.34,11.

Hvem savner vi på startstreken?

Blant andre Jakob Ingebrigtsen og den britiske duoen Josh Kerr/Jake Wightman – begge verdensmestere på 1500 meter foran Ingebrigtsen de to foregående sesongene.

Hvorfor deltar ikke Ingebrigtsen i Doha?

Han er på en flere uker lang høydetreningsleir i Flagstaff i Arizona, slik Jakob Ingebrigtsen alltid er på denne tiden av året. Det opplegget har alltid fungert for Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsen har ikke løpt konkurranse siden i høst. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

Når får vi se Ingebrigtsen i konkurranse?

Han kommer til å dra rett fra Flagstaff til Eugene i Oregon om et par uker, der han er trekkplasteret på Bowerman Mile (1609 meter) under Diamond League-stevnet 25. mai. Der møter Ingebrigtsen blant annet Josh Kerr.

Når får vi den første duellen mellom Ingebrigtsen og Nordås?

Neppe før i EM i Roma i starten av juni. Ingebrigtsen kommer trolig til å løpe 1500 meter under Bislett Games torsdag 30. mai, mens Nordås samme kveld sannsynligvis løper 5000 meter.

Hvorfor løper de ikke samme distanse på Bislett?

Ingebrigtsen er kvalifisert for både 1500 og 5000 meter i både EM og OL, mens Nordås jakter kvalifiseringskravet på 5000-meteren i OL. Da kan et godt startfelt på Bislett være en ypperlig anledning. Kvalifiseringskravet for OL på 5000 meter er på 13.05. Nordås kan også kvalifisere seg til den distansen i Paris-OL fordi han har en god ranking.

Hvor er trener Gjert Ingebrigtsen?

Ifølge Dagbladet skal han være på plass i Qatar, men kommer til å holde seg i bakgrunnen. Treneren er tiltalt for vold i nære relasjoner. Han erkjenner ikke straffskyld.

Når starter kveldens 1500 meter i Doha?

Klokken 19.06. Løpet sendes direkte på NRK2.

Read Entire Article