I Malmö er demonstrasjonene i gang. Har Israels sang noen sjanse?

1 week ago 23



MALMÖ (Aftenposten): Har Israels Eden Golan noen sjanse i årets Eurovision?

En spontan demonstrasjon til støtte for palestinerne dukket opp i Eurovision-området i Malmö onsdag kveld. Torsdag er det ventet demonstrasjoner med flere tusen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Publisert: 08.05.2024 23:13

Kortversjonen

Plutselig lyder trommene fra sidegaten. I «Eurovision street» i Malmö sitter folk på utekafé under rosa vimpler. Folk i glitrende klær går forbi. Snart overdøver budskapet til demonstrantene festgjengerne:

– Boikott Israel. Lenge leve Palestina.

Et helikopter høres snart over oss og politi kommer til. Det er kvelden før semifinalen i Eurovision Song Contest. Torsdag er det ventet langt større demonstrasjoner her.

At Israel deltar mens de bomber Gazastripen skaper sinne og splittelse. Og fører til et enormt sikkerhetsoppbud i Malmö.

Men det betyr ikke at Israels kandidat er sjanseløs i konkurransen.

Bookmakerne tror sangen til israelske Eden Golan går videre fra semifinalen torsdag til finalen på lørdag.

– Nordisk fenomen

Kato Hansen har skrevet bok om Melodi Grand Prix-historien. Han mener det er flere faktorer som gjør at Israels sang kan gjøre det godt, tross motstanden. Det handler både om politikk og matematikk.

– Vi kan ikke utelukke at den blir sendt rett ut. Men bidraget er såpass godt at det i kraft av sin egen kvalitet burde gå lett til finalen, sier Hansen.

Selv om Israels krigføring i Gaza blir fordømt i mange europeiske land, er det forskjeller.

– Mobiliseringen mot Israels deltagelse er primært et nordisk fenomen. Det er annerledes lenger sør, sier Hansen.

Dette er Israels bidrag:

Kan ikke straffe

Han peker på at blant annet Frankrike skal stemme i andre delfinale, der Israel deltar. Landet har Europas største jødiske befolkning.

– Der finnes ikke samme mobilisering mot Israel. Snarere tvert imot, sier han.

Han tror at Gaza-krigen har endret opinionen i mange land.

– Men de som ønsker å straffe Israel, har ingen å stemme på. Palestina deltar ikke. Til gjengjeld har Israel mange støttespillere. Jeg tror at mange som vanligvis ikke følger Eurovision vil se på i år og stemme for å gi sin støtte til Israel, for eksempel i kristenkonservative miljøer, sier Hansen.

På gågaten som er omdøpt Eurovision Street i Malmö gleder familien Durand fra Paris seg til finalen. Og er ikke bekymret for sikkerheten. De tror folk vil være splittet i spørsmålet om de kan stemme på Israel. Men selv vil de ikke ha problemer med det om sangen er fin.

Britiske Serena og Julian er mer i tvil. De vil ikke bue når det israelske bidraget kommer på scenen.

– Men det blir også vanskelig å applaudere, sier de.

Foto: Ketil Blom Haugstulen

Foto: Ketil Blom Haugstulen

Franske Oliver Durand og døtrene Appoline, Emma og Solène har dratt til Malmö og Eurovision fordi de elsker Abba. Og er ikke fremmed for å stemme på den israelske sangen om den er fin.

Natalie Ågren Combacu med sønnene Enzo (9) og Luca (6) mener det er viktig å vise solidaritet med palestinerne. – Jeg synes det er trasig at en musikkonkurranse har blitt et politisk event, sier Malmö-kvinnen.

Engelske Julian synes spørsmålet om Israels deltakelse er veldig vanskelig. Og tror det også påvirker stemmegivningen.

– Aldri vært viktigere

Avstemningssystemet kan få betydning. Juryen står for halvparten av stemmene. De skal i prinsippet stemme nøytralt og kun vurdere bidraget.

– Det blir spennende å se hvordan juryene reagerer. Når det gjelder seerstemmene, kan man ikke se bort fra at Israels støttespillere mobiliserer, sier MGP-ekspert Kato Hansen.

Han sier at det bestandig har vært viktig for Israel å delta i Eurovision.

– Men det har aldri vært viktigere enn nå, sier Eurovision-historikeren.

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage følger også ekstra med på Eurovision i år.

Professoren mener også at stemningen i Norge og til dels Sverige skiller seg ut, selv synet på Midtøsten-konflikten har endret seg dramatisk i mange land.

Eden Golan skal synge Israels bidrag. Det skjer under et enormt sikkerhetsoppbud. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB

Folkemeningen har endret seg

– Den norske opinionen har gjennom årene dreid fra å være Israels beste venn til massiv støtte til palestinernes sak. I landene på kontinentet er det annerledes, sier hun.

Hun peker blant annet på Tyskland, som regnes som mest proisraelsk. Der har det blitt slått ned på propalestinske protester. Men også blant tyskerne har det skjedd en holdningsendring nå. Spania, Italia og Irland har tradisjonelt støttet den palestinske saken, ifølge Waage. I Tyskland, Frankrike og Storbritannia er opinionen mer splittet. I tidligere østeuropeiske land er det vanskeligere å si hvordan folkemeningen er, mener hun.

– Det er på den ene siden et område der det har vært mye antisemittisme. På den andre siden er de veldig konservative og strekker seg langt for å støtte sin venn USA, som kan bety en stemme til Israel. Men det er veldig usikkert hvordan dette vil slå ut, sier Waage.

At Eurovision også er politikk, er hun ikke i tvil om.

– Bare det at Israel er med, er veldig omstridt. De stiller attpåtil med en israeler som er vokst opp i Russland og med en opprinnelig tekst som var politisk, sier hun.

Kan ikke stemme mot

Morten Thomassen i den norske Grand Prix-klubben tror Israels bidrag går videre til finalen.

– For de som støtter Israel, vil stemme som en gal. Du kan bare stemme frem en låt, og ikke ned en låt, sier Thomassen.

Han sier også at boikott-kravene er mer mest høylytte i Norden.

– Jeg tror det er veldig nordisk. Det er mulig at låten ikke får noen poeng fra Norden, men sørover kan den gjøre det veldig bra, sier Thomassen.

Read Entire Article