I siste liten sa Hamas ja til våpenhvile. Hvorfor sa Israel nei?

1 week ago 15



En stund så det ut til at Israel og Hamas kanskje ville bli enige om å legge ned våpnene. Så raknet alt. Hva skjedde?

I stedet for en våpenhvile mellom Israel og Hamas, brøt forhandlingene sammen mandag. Natt til tirsdag fortsatte de israelske luftangrepene mot Rafah. Nå frykter innbyggerne der hva som vil komme de neste dagene. Bildet er tatt i Rafah tirsdag 7. mai. Foto: Hatem Khaled, Reuters / NTB

Publisert: 07.05.2024 11:35 | Oppdatert: 07.05.2024 11:55

Kortversjonen

Saken oppdateres.

Hvem sa ja, hvem sa nei - og hvilke punkter er de uenige om? Her er fem spørsmål og svar om kaoset i forhandlingene om våpenhvile på Gazastripen.

Sa ikke Hamas ja til våpenhvile?

Jo. Men veien dit var ikke helt ukomplisert.

I forrige uke la Israel frem et forslag. Der hadde Israel senket sitt krav om hvor mange gisler Hamas må løslate i den første fasen av våpenhvilen. USAs utenriksminister Antony Blinken kalte det et «usedvanlig raust» forslag fra Israels side.

Lørdag så det lovende ut. Da landet en delegasjon fra Hamas i Kairo for å diskutere forslaget. Men allerede dagen etter skal samtalene ha kollapset. Delegasjonen fra Hamas reiste tilbake. Senere samme dag utførte Hamas et angrep mot grenseovergangen Kerem Shalom, sør på Gazastripen, som drepte fire israelske soldater.

Mandag svarte Israel med å be 100.000 sivile om å evakuere fra deler av grensebyen Rafah. Det ble klart at Israel snart vil rykke inn i Rafah med bakkestyrker.

Så kom plutselig meldingen om at Hamas likevel ville gå med på en våpenhvile. Det skal ha overrasket israelerne. I Rafah jublet palestinere.

Palestinere jublet i gatene i Rafah  mandag da nyheten om at Hamas hadde akseptert et våpenhvileforslag nådde byen. Foto: Reuters TV / Reuters / NTB

Så hvorfor sa Israel nei?

Kort tid etter meldingen om et ja fra Hamas, kom kontrabeskjeden: Israel vil ikke gå med på en våpenhvile. Det oppsto full forvirring. Avviste Israel nå sitt eget forslag?

Detaljene i forslagene er fortsatt ikke kjent. Men ifølge The New York Times var det ikke Israels opprinnelige forslag som Hamas-lederne godkjente mandag.

I stedet hadde Hamas sagt ja til et forslag som skal ha kommet fra egyptiske og qatarske meglere. Det nektet Israel å akseptere. Tilbudet var «langt fra å innfri israelske krav», ifølge israelske myndigheter.

Hva er det de ikke blir enige om?

Problemet er at det er noen sentrale punkter som partene ikke er enige om:

  • Hamas vil ha en varig våpenhvile og en garanti om at Israel ikke gjenopptar kamphandlingene. Israel er bare interessert i en midlertidig våpenhvile.
  • Hamas vil at Israel skal trekke seg helt ut av Gazastripen. Israel vil fortsatt ha såkalt sikkerhetskontroll på området.

Er det andre ting som ligger bak?

Netanyahu frykter at koalisjonsregjeringen hans vil falle fra hverandre. De mest høyreorienterte medlemmene i regjeringen truer med å trekke seg dersom det ikke blir en full invasjon av Rafah. De mener det er avgjørende for fullstendig å utslette Hamas. Netanyahu frykter at han i fremtiden vil miste støtten fra de mest høyreorienterte velgerne.

Det viktigste for Hamas’ overlevelse er ikke å få frigjort palestinske fanger som sitter i israelske fengsler, skriver Haaretz. Det er å beholde kontrollen over Gazastripen. Enhver avtale forutsetter at Israel trekker seg ut, ifølge Hamas-leder Ismail Haniyeh.

Noe slikt vil Hamas kunne feire som en seier, til tross for de enorme ødeleggelsene i Gaza.

Hva vil skje nå?

Israel fortsetter forberedelsene til en invasjon i Rafah. Palestinere har begynt å flykte fra området.

Natt til tirsdag inntok den israelske hæren (IDF) den palestinske siden av grenseposten som skiller Rafah fra Egypt.

Israelske soldater tok tirsdag kontroll på den palestinske siden av grenseovergangen Rafah. Den er nå stengt, ifølge forsvaret. Foto: Det israelske forsvaret / Reuters / NTB

De tok også kontroll over en 3,5 kilometer bred korridor som går mellom Egypt og Gaza.

Men forsøkene på å få til en våpenhvile vil også fortsette. Israel vil sende en delegasjon til Egypt i et forsøk på å nå en avtale de mener er akseptabel, ifølge statsministerens kontor.

Begge parter vil komme under et sterkt internasjonalt press for at de skal bli enig om en avtale. Men sjansene for et gjennombrudd i forhandlingene er fremdeles små, mener den israelske kommentatoren Amos Harel.

En invasjon i Rafah vil føre til en humanitær katastrofe, advarer blant annet FN.

– En bakkeinvasjon i Rafah er utålelig på grunn av de ødeleggende humanitære konsekvensene og på grunn av den destabiliserende virkningen på regionen, sa FNs generalsekretær António Guterres mandag.

Saken oppdateres.

Read Entire Article