Israel avfyrte missiler mot hjelpearbeiderne igjen og igjen

1 month ago 24



Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

57 år gamle John Chapman hadde sin siste dag i Gaza da han var med på å losse 100 tonn mat inn på et lager i Deir Al Balah. Den tidligere britiske spesialsoldaten og trebarnsfaren hadde vært i krigen i noen uker.

Tonn etter tonn med ferdige matretter og dadler, fraktet sjøveien fra Kypros for å nå frem til den kriserammede befolkningen på Gazastripen.

Første last med nødhjelp ankom Gaza sjøveien 15. mars. Foto: WORLD CENTRAL KITCHEN / Reuters

Like før midnatt satte han seg i en av tre biler som kjørte i kolonne langs kystveien Al-Rashid. I bilene satt også fire hjelpearbeidere i World Central Kitchen og to andre britiske eksmilitære, de også ansatt for å ivareta sikkerheten.

Den første bilen ble truffet av et missil avfyrt fra en drone halvannen kilometer fra lageret, ifølge Al Jazeera. Noen av passasjerene forlot kjøretøyet hardt skadet, forteller vitner.

Foto: MOHAMMED SABER / EPA

De skadede kom seg inn i den andre bilen. Den fortsatte å kjøre og varslet det israelske forsvaret om at de ble angrepet. Kort tid senere rammet et missil også den andre bilen, ifølge militære kilder avisen Haaretz har snakket med.

Den tredje bilen i kolonnen ankom og passasjerene begynte å overføre de sårede inn i bilen.

Så ble et tredje missil avfyrt mot den siste bilen.

Alle syv ble drept.

Foto: AFP

– Jeg satt rundt 150 meter unna i teltet mitt da jeg hørte angrepet. Vi fortet oss til stedet. Vi så at en av de skadede, eller de som var inne i bilen, var utenlandske, forteller øyenvitne Nael Eliyan på video til nyhetsbyrået AP.

– Det var rundt fire mennesker der, men noen av dem hadde alvorlige skader og døde fort, sier han.

Flere medier skriver at enheten i det israelske militæret med ansvaret for sikkerheten på veien, trodde at en væpnet mann var i kolonnen med biler.

De ga ordre til en droneoperatør om å angripe bilen med et missil.

Mannen som var målet for angrepet var ikke med i følget, skriver Haaretz.

Det var derimot hjelpearbeiderne Jacob Flickinger (33) fra Canada og USA, Damian Sobol (35) fra Polen, Lalzawmi Frankcom (43) fra Australia og deres palestinske sjåfør, 25 år gamle Saifeddin Issam Ayad Abutaha.

 John Chapman, James Henderson, James Kirby, Lalzawmi Frankcom, Saifeddin Issam Ayad Abutaha, Damian Sobol og Jacob Flickinger.

Nødhjelpen de losset denne kvelden, var det andre partiet med mat fraktet av World Central Kitchen på en enorm flåte fra Kypros til Gaza.

For noen uker siden publiserte australske Lalzawmi Frankcom en video som viste arbeidet hun drev med sine kolleger på kjøkkenet i Deir al-Balah, sentralt i Gaza. Kjøkkenet var da nylig åpnet.

I årevis hadde hun reist fra krise til krise, hun var den første til å sette seg på flyet og kunne dra til de verst kriserammede områdene, forteller en av hennes nære kolleger.

Nå hadde hun akkurat vært i Jordan og sørget for at mat ble sluppet ned fra fly i Gaza.

Bildene av henne viser en alltid smilende «Zomi» over store matfat i aluminium, sammen med mennesker i nød.

Kontrasten er stor til det siste bildet hun sendte til familien sin, på vei inn i Gaza mandag. Iført skuddsikker vest og hjelm, sitter hun i baksetet på en bil og ser rett i kamera.

Et døgn senere ble kroppen hennes båret til et sykehus, fortsatt iført vesten.

Foto: Privat

Britene John Chapman, James Kirby og James Henderson var alle tidligere soldater i det britiske forsvaret, ansatt i sikkerhetsfirmaet Solace Global ifølge Sky News.

Kroppene til de drepte ble fraktet til et sykehus. Passene ble funnet og vist til pressen.

De var uskyldige, ifølge israelske myndigheter. Det hele var en feil.

– Dette skjer i krigstid. Vi ser grundig på saken, er i kontakt med de aktuelle regjeringene og vil gjøre alt for å sikre at det ikke skjer igjen, sa statsminister Netanyahu i en videouttalelse tirsdag ettermiddag.

IDFs stabssjef Herzi Halevi har bedt om unnskyldning for det han sa var det utilsiktede drap på syv hjelpearbeidere.

Foto: SAID KHATIB / AFP

Halevi kalte angrepet «en feil som fulgte en feilidentifikasjon – om natten i en krig under svært komplekse forhold».

«Det burde ikke ha skjedd», la han til. Men angrepet er ikke det første ansatte i World Central Kitchen opplever, på bakken i Gaza.

Dette skulle vært unngått, sier norske Flyktningehjelpens medierådgiver Ahmed Bayram i Jordan. De er til stede i Rafah på Gaza, og forklarer hvor strenge kontrollrutinene er.

– Disse veiene er opprettet som trygge passasjer. Hjelpearbeidere gir Israel de nøyaktige reiserutene, tidspunkt og identitetene til alle som er med. Det er nettopp for å unngå at dette skal skje, og likevel blir de angrepet, sier Bayram.

De jobber under de strengeste reglene for sikkerhet i verden, ifølge Bayram. Likevel er nærmere 200 hjelpearbeidere drept siden Israel gikk inn i Gaza. De fleste av dem har jobbet for FN-organisasjonen UNRWA.

– Den israelske forklaringen er at dette var en feil, men denne ruten er i en sone opprettet for at det ikke skal skje feil. Vi setter livene våre på spill her.

– Tidligere har hjelpearbeidere hatt en slags særlig garanti for sikkerhet, men nå er sykehus og hjelpeorganisasjoner under angrep. Det er ingen garantier lenger, sier Bayram.

Angrepet har allerede ført til at organisasjoner har trukket seg ut fordi å bli er for farlig. Det gjør situasjonen verre for befolkningen på Gaza, som er nær en hungersnød.

Over 30.000 mennesker er drept på Gaza siden krigen startet.

Foto: Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen har ingen planer om å forlate arbeidet i Rafah, men Israel har varslet et nytt bakkeangrep i grensebyen.

– Det har blitt snakket om de siste dagene, og hvis det skjer vil vi raskt miste tilgang på den forsyningen av hjelp som vi er avhengig av. Den eneste veien ut av dette nå er våpenhvile.

Publisert:

Publisert: 03.04.24 kl. 22:06

Read Entire Article