Israels ambassadør: – Eide har hverken tatt kontakt eller beklaget

1 week ago 11



Israels ambassadør er oppgitt over at utenriksminister Espen Barth Eide hverken tatt kontakt eller beklaget at han ble avbildet sammen med en plakat der sto «Fuck Israel».

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er her sammen med Palestina-aktivisten Mona Osman. Bildet har vakt sterke reaksjoner i Israel. Foto: Skjermdump fra Facebook/NTB

Publisert: 06.05.2024 16:30 | Oppdatert: 06.05.2024 16:47

Kortversjonen

Et bilde av Palestina-aktivist Mona Osman fra Skien sammen med utenriksminister Espen Barth Eide har vakt sterke reaksjoner, spesielt i Israel.

Bildet ble tatt onsdag 1. mai i forbindelse med feiringen av Arbeidernes internasjonale kampdag i Grenland. Osman publiserte bildet fredag.

I teksten til Facebook-bildet skriver Osman: «I dag har jeg radikalisert Espen Barth Eide!». På bildet står hun med en plakat med teksten «Fuck Israel. Fuck capitalism. Fuck Nato.»

Den israelske ambassadøren til Norge, Avi Nir-Feldklein, sier han tror på utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) når han sier at han ikke visste hva som sto på plakaten på bildet.

Espen Barth Eide har avvist at dette på noe vis representerer hans eller Norges syn.

– Det tror jeg ham på, ambassadør Avi Nir-Feldklein til Aftenposten.

– Slikt kan skje. Det jeg ikke forstår er hvorfor ikke Eide og UD tar kontakt med oss. Han har hverken tatt kontakt eller beklaget. Og for eksempel sagt at dette står han ikke for, og at han tar avstand fra slagordene. Men det har han ikke gjort, sier Nir-Feldklein.

Den israelske ambassadøren til Norge, Avi Nir Feldklein. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Ambassadøren sier dette føyer seg inn i en praksis som Eide har hatt som utenriksminister overfor Israel.

– Han snakker ikke direkte til oss, til Israel. Han snakker til oss via mediene. Hvorfor gjør han det? Vi har diplomatiske kanaler for å snakke sammen, oppklare misforståelser, sier han.

Han er også litt oppgitt over at utenriksministeren omgås politikere fra Rødt.

– Hvorfor involverer han seg med disse? Dette er folk som kaller oss for terrorister. Som kaller andre for terrorister. Rødt er ikke for oss.

Han påpeker at Israel har en ambassade i Oslo. Og at Norge har en ambassade i Israel.

– I en normal diplomatisk virkelighet hadde dette vært enkelt å løse. I alt fort lang tid har Eide snakket til oss via mediene. Det er en uskikk og et problem, sier han.

UD: Løpende dialog utenfor mediene

Kommunikasjonssjef Tuva Bogsnes i UD kommenterer ambassadørens uttalelser slik, i en e-post:

«Israels ambassadør er alltid velkommen til oss i UD. Vi har hatt flere møter med ham på ulike nivå, og vi har en løpende dialog som ikke foregår i media. Det setter vi stor pris på.»

Hun svarer ikke direkte på ambassadørens utspill om at Eide ikke skal ha tatt kontakt med israelsk UD om hendelsen, og heller ikke beklaget.

Hun viser til at utenriksministeren holdt flere taler på 1. mai og at det ble tatt bilder.

«Budskapet som presenteres på dette bildet reflekterer selvsagt på ingen måte hans uttalelser den dagen. Utenriksministeren og Norge er hverken mot Israel, kapitalisme eller Nato. Han kan ikke huske å ha sett denne plakaten, og var ikke klar over teksten på plakaten på bildet», skriver Bogsnes.

Hun skriver at kvinnen på bildet var en del av en gruppe som hadde møtt opp for å demonstrere mot utenriksministeren og regjeringen. Og at Eide ikke kjente ikke til hvem hun var.

«Eide ønsker så langt mulig å møte og snakke med folk, også fordi han mener det kan bidra til å redusere motsetningene i samfunnet.»

Read Entire Article