Israelsk gissel forteller om seksuelle overgrep under fangenskap

1 month ago 21



Amit Soussana er en av fangene som ble frigitt under våpenhvilen i fjor. Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters / NTB

Den israelske advokaten Amit Soussana hevder overfor New York Times at hun ble utsatt for seksuelle overgrep.

  • Bilde av Oscar Strøm Korsnes
onsdag 3. april kl. 01:25

Hun er dermed det første løslatte, israelske gisselet som offentlig sier at hun ble utsatt for seksuelle overgrep mens hun satt i fangenskap hos Hamas.

7. oktober i fjor satt Hamas i gang et terrorangrep mot Israel. Samme dag ble Amit Soussana ble bortført fra sitt hjem rett utenfor Gaza.

I et intervju – som ble gjennomført over åtte timer – med New York Times, forteller Soussana om opplevelsene som gissel i Gaza.

Les de siste nyhetene fra Gaza-krigen i vårt studio

I intervjuet forteller hun at personen som voktet henne skal ha vært svært opptatt av både når hun hadde mensen, og om hennes sexliv.

Allerede før jul begynte Israel å samle inn bevis for voldtekter begått av Hamas. Sistnevnte har hele tiden avvist anklagene.

– Vi avviser kategorisk de falske anklagene om voldtekt, fra okkupasjonen som prøver å forvrenge motstanden og ta fokuset vekk fra den humane behandlingen vi ga til frigitte gisler, har de tidligere skrevet på Telegram.

I mars sa en gruppe FN-eksperter at det er skjellig grunn til å feste lit til meldingene om at det ble begått seksuell vold, deriblant voldtekter, under Hamas-angrepet på Israel 7. oktober.

Voldtektsanklagene kom først i dagene etter terrorangrepet.

Skal ha blitt tvunget

Amit Soussana forteller i intervjuet om ukene i fangenskap. Hun forteller at hun skal ha blitt lenket fast i både vinduskarmer og håndtak. I tillegg skal hun ha blitt holdt i i et mørklagt rom.

Ifølge Soussana skal hun også ha blitt tvunget til å utføre en seksuell handling på sin fangevokter.

Hun forteller at hun skal ha blitt tvunget til å ta en dusj, og etter noen minutter skal fangevokteren ha ropt at hun måtte kjappe seg.

– Jeg snudde meg rundt og så han stå der – med pistolen.

Hun forteller at mannen skal ha slått henne da hun prøvde å dekke seg til med et håndkle.

– Han satt meg på kanten av badekaret og jeg lukket beina. Jeg kjempet imot, men han slo meg og siktet pistolen mot ansiktet mitt.

Etter det skal mannen angivelig ha dratt Soussana inn på et soverom og tvunget henne til å gjennomføre en seksuell handling på ham.

Ifølge Soussana skal fangevokteren ha vist anger etter hendelsen. Han skal ifølge kvinnen ha sagt at han er ond og bedt om at hun ikke forteller om det til Israel.

Soussana blir hyllet av de andre gislenes familier, gjennom organisasjonen Hostages Families Forum.

– Amit Soussannas tapre vitnemål som i detaljer beskriver hennes forferdelige fangenskap er et av mange fra gisler som ble holdt fanget av Hamas, skriver organisasjonen ifølge CNN.

Amit Soussana utenfor det ødlagte hjemmet hun ble bortført fra. Foto: Leo Correa / AP / NTB

Hamas sår tvil

En talsperson for Hamas, Basem Naim, har sagt til NYT at det var helt essensielt at de undersøkte anklagene, men at det var umulig under de nåværende omstendighetene.

Han setter likevel spørsmålstegn ved Soussanas historie, og hvorfor hun ikke hadde gått offentlig ut med den tidligere. Han peker også på at detaljnivået i historien gjør den «vanskelig å tro på».

Da Soussana møtte pressen etter frigjøringen fortalte hun ikke om disse hendelsene. Hun skal imidlertid, ifølge New York Times, ha gjengitt samme historie til to personer i dagene rett etter frigjørelsen.

Det tidligere gisselet sier hun står frem med denne informasjonen for å få mer søkelys på situasjonen for de gjenværende gislene.

Ifølge israelske tall skal Hamas-krigere ha tatt 253 gisler under angrepet 7. oktober.

Soussana ble løslatt den siste dagen av den kortvarige våpenhvilens – 30. november i fjor.

Read Entire Article