– Jeg måtte endre meg dersom jeg skulle beholde henne

1 week ago 14



Geir Kåre Nyland om den store kjærligheten:

Da MMA-utøver Geir Kåre Nyland ble lam etter en stupeulykke i 2021, tenkte han at livet var over. Så møtte han Marte Fredriksen.

 Privat

God morgen Norge

DEN STORE KJÆRLIGHETEN: Geir Kåre Nyland sendte en melding til Marte Fredriksen i fjor. Nå er de samboere. Foto: Privat

Publisert 09.05.2024 16:49

Sommeren 2021 ble livet til Geir Kåre Nyland (32) snudd på hodet. Han gikk fra å være en topptrent kar, som satset på MMA og som tidligere hadde vunnet tittelen som «Norges tøffeste», til å bli lam etter en stupeulykke.

– Jeg har vært gjennom tøffe ting tidligere, men for meg var det som skjedde det tøffeste som kunne skje meg. Det var min største frykt. Tiden etterpå var en tåkete tid, som varte veldig lenge. Jeg har glemt ting jeg har sagt og gjort, jeg skjønte ikke hvem jeg var eller hva som kom til å skje, forteller han åpenhjertig til TV 2.

– Hva tenkte du om ditt nye liv?

– Jeg hadde masse fordommer mot det å sitte i rullestol – også etter at jeg havnet der selv. Jeg ble veldig deprimert og vet at jeg sa at livet ikke var verdt å leve.

 Heiko Junge / NTB
ETTER ULYKKEN: I 2023 var Oslo tingrett på befaring på Sørenga i forbindelse med søksmål etter stupe-ulykken til Geir Kåre Nyland. Foto: Heiko Junge / NTB

Rett etter ulykken fikk han god hjelp og mye omsorg. Så kom han hjem igjen, og måtte klare seg på egen hånd i sin nye hverdag.

– Jeg ble plutselig ensom og følte at jeg ble fullstendig overlatt til meg selv. Det kom som et sjokk det også. Bare det å hoppe inn i dusjen var et helvete i starten, i senga kunne jeg plutselig tisse på meg, og det ble en umulig oppgave å løse. Samtidig skulle jeg prøve å se på meg selv som normal, men jeg følte meg ikke normal.

Tok sats

Nyand brukte mye tid på å se på andres liv på sosiale medier. Plutselig ser han en jente på en venninne sin Instagram. Han bestemte seg for å sende den ukjente kvinnen en melding.

– Det var sykt skummelt, for jeg var så usikker på meg selv. Jeg så et bilde av henne og tenkte: «Wow! Skal jeg tørre? Skal jeg sende en melding til henne?», for jeg var så redd for å bli avvist og få den bekreftelsen på at jeg ikke er god nok – spesielt etter alt. Men så skrev jeg en melding: «Du er noe av det fineste jeg har sett».

 Skjermdump, Instagram
MELDINGEN: Dette var meldingen Nyland sendte til Fredriksen på Instagram. Foto: Skjermdump, Instagram

Kvinnen på bildet var Marte Fredriksen (27). Ettersom venninnen allerede hadde videreformidlet Nyland sin reaksjon, hadde hun en anelse om at en slik melding kunne komme. 

– Han hadde likt masse gamle bilder før dette, så jeg så den litt komme, men det var fortsatt hyggelig, forteller hun til TV 2.

Mens den tidligere kampsportutøveren var redd for hvordan Fredriksen kom til å reagere på at han satt i rullestol, tok 27-åringen dette med knusende ro. 

– Vi har jo en felles venninne, så jeg visste om ulykken, men jeg visste ikke så mye om han og hvem han var. Da jeg skulle møte han for første gang, så var det for å bli kjent med han og jeg hadde et åpent sinn.

Hun har fått mange spørsmål om hun visste om rullestolen på forhånd. Når hun svarer ja, er det mange som synes det er rart og overraskende.

 Det synes hun ikke selv.

– Det har aldri vært en tanke. Jeg tror det handler om at vi møttes på den plassen vi møttes. Vi har begge hatt det vanskelig i livet. Jeg hadde selektiv mutisme, som gjorde at jeg ikke snakket utenfor hjemmet fra jeg var 3 til 17 år. Så selv om du kanskje ikke føler at du er hele deg, så er du fortsatt hel, på en måte.

 Privat
TOK TID: Fredriksen var mye på reise, så det tok lang tid før paret møttes for første gang. Foto: Privat

Endret tankesett

Etter ulykken hadde 32-åringen tunnelsyn. Det eneste som betydde noe, var hvordan han skulle komme seg opp av stolen. Han skulle gå, trene, gjøre alt riktig og tok kontakt med forskere fra hele verden. 

– Da hun kom inn i livet mitt, åpnet jeg øynene mine. Hun sa: «Jeg er bare 26 år en gang i livet. Jeg vil reise og oppleve livet nå. Ikke den dagen du går». Da fikk jeg et driv. Jeg måtte endre meg dersom jeg skulle beholde henne. Jeg måtte ta meg litt sammen, sier han og fortsetter:

– Det var da jeg snudde litt opp ned på tankegangen min. I stedet for å gjøre alt riktig, så handlet det om å ha det bra. Det fikk jeg da vi ble sammen. Jeg fikk det mye bedre, og når du har det bedre, så kan du oppnå mye mer.

 Privat
REISER MYE: Paret elsker å reise og har allerede vært på en lang reise til Den dominikanske republikk. Foto: Privat

Både nå og da, har de ferske samboerne brukt mye tid på å prøve å se løsninger og sette seg mål for å få et godt liv. Fredriksen tror det er dette som førte dem sammen.

– Fordi vi møttes på den måten vi gjorde, ble vi tette veldig fort. Vi har valgt hverandre og blir sett for de personene vi er og ikke for «skallet». Det blir veldig ekte.

Enorm respons

Paret har en drøm om å reise mye, og nylig var de på ferie i Den dominikanske republikk. De la ut en video på Tiktok, hvor Fredriksem tar Nyland på ryggen og bærer han ut i havet.

Videoen har blitt sett av intet mindre enn 38 millioner.

– Som det står i filmen, så nektet jeg å gå på stranda. I mitt hode tenkte jeg: «Hvorfor skal jeg gå på stranda, når jeg bare skal trene og kjøre på?». Jeg tror det gir mange håp å se at jeg gjør det – og at hun bærer meg i tillegg.

I ettertid har mange tatt kontakt med paret. Alt fra mennesker som sitter i rullestol til personer som sliter med angst og depresjon har sendt meldinger.

– Det er ikke bare folk som er i rullestol, og det fikk oss til å åpne øynene. Vi tenkte: «Shit, her er det et eller annet som vi gjør som er viktig», forteller Nyland. 

– Vi delte bare et fint øyeblikk for oss, og vi hadde ingen anelse om at det kunne bety så mye for andre folk, fortsetter Fredriksen, som forteller at de har fått mange muligheter i etterkant.

– Det er litt overveldende, men vi har lyst til å gjøre så mye mer av det. Vi har lyst til å se verden, dokumentere det og være til inspirasjon. For oss er det ekte, så det å dele det vi gjør, hvordan vi finner løsninger og hvordan vi gjør ting, betyr så mye.

 Agnes Mogstad / TV 2
NY LIVSGNIST: MMA-utøver Geir Kåre Nyland trodde livet var over da han ble lam. I dag takker han kjæresten for at han er full av livslyst. Foto: Agnes Mogstad / TV 2

Nå planlegger de både en norgesferie til sommeren, etterfulgt av Polen og forhåpentligvis Japan. Om det er rullestolvennlig, har ingenting å si, ifølge paret. De fikser det også.

Ny rettssak

Før den tid må Nyland nok en gang innom retten.

I juni 2023 slo retten fast at Oslo kommune er erstatningsansvarlig for personskadene Nyland ble påført etter ulykken. I august anket de dommen, og i slutten av mai skal ankesaken opp i Borgarting lagmannsrett. 

– Jeg er drittlei. Jeg synes det er sykt hvor mye de presser. Rett før de anket trodde jeg det var ferdig. Jeg søkte meg inn på skole og tenkte at jeg endelig kunne se fremover. Men så anket de og da måtte jeg slippe alt det og fokusere på rettsaken, for det blir så mye og det er en stor påkjenning, sier han og legger til:

– Jeg vil videre med livet mitt og det klarer jeg ikke når jeg har denne saken hengende over meg. Det er slitsomt, og det har alt å si for vår fremtid.

Read Entire Article