Jente (16) fikk ikke tvangsplass – mor fryktet for livet

1 week ago 20



16-åringen ble begjært tvangsinnlagt, men det gikk hele tre uker før den unge jenta fikk hjelp.

 Rodrigo Freitas / NTB.
LAGT I JERN: Her ved den nye legevakta på Aker sykehus måtte politiet legge den 16 år gamle jenta i håndjern. Foto: Rodrigo Freitas / NTB.

Publisert 08.05.2024 16:29 Sist oppdatert 26 minutter siden

– Jeg var redd datteren min skulle ruse seg til døde i påvente av akuttplass. Det er hjerteskjærende å oppleve at hun ikke fikk hjelp, sier den fortvilte mammaen til TV 2.

Etter å ha vært rusfri i sju måneder, fikk datteren hennes et alvorlig tilbakefall under en tur til Oslo. På legevakta gikk hun amok, og ble utagerende mot blant annet politiet. 

Hendelsen førte til at politiet i Oslo besluttet at jenta skulle tvangsinnlegges på barnevernsinstitusjon fordi hun ikke var i stand til å ta vare på seg selv, og trengte behandling.

68 lovbrudd

TV 2 har sett tvangsvedtaket som politiet i Oslo har fattet i medhold av barnevernslovens § 4–4.

– Jeg ringte det lokale barnevernet hver dag for å høre om de hadde funnet plass til henne. Svaret var like nedslående hver eneste dag. Det var ingen plasser å oppdrive noen steder i landet, forteller 16-åringens mamma.

Barnet hennes lider samme skjebne som mange andre barn og unge som har behov for akuttplass. 

Ifølge tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) var det ved utgangen av mars registrert 68 tilfeller med brudd på Bufetats bistandsplikt.

– Vår vurdering er at Bufetat over tid ikke har klart å oppfylle bistandsplikten generelt og i akuttsaker spesielt, med alvorlige konsekvenser for de barna det gjelder, skriver direktør Sjur Lehmann i Helsetilsynet i et brev til Barne- og familiedepartementet.

I forrige uke lanserte regjeringen et løft for institusjonsbarnevernet. Her fortalte KS om mange barn som er i en akutt og alvorlig situasjon, og som ikke får hjelp fordi det ikke finnes plasser.

 Beate Oma Dahle / NTB.
KRITISK: Avdelingsdirektør i KS, Kristin Holm Jensen, under regjeringens lansering av ny strategi for institusjonsbarnevernet i Marmorhallen i Oslo forrige torsdag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB.

– Det er en kritisk situasjon hvor barn og unge i alvorlige situasjoner blir henvist til og innlosjert på hotell med ansatte i lokalt barnevern eller må ligge på sofaen på et kontor. Det er et tilbud neppe noen av oss andre hadde akseptert, fortalte avdelingsdirektør Kristin Holm Jensen i KS på fremleggelsen.

Under Stortingets spørretime i dag ble barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) kjørt knallhardt fra opposisjonen rund nedleggelse av institusjonsplasser i barnevernet, blant annet Bjørgvin ungdomssenter i Bergen.

– Det er særlig enorm mangel på akutte behandlingsplasser. De barna har jeg også et ansvar for, og det er noe av begrunnelsen til at Bufetat Vest går inn for å se om de kan omdisponere plasser til et område som har høy prioritet, svarte Toppe.

Fikk endelig plass

Stortingsrepresentant Silje Hjemdal (Frp) synes dette harmonerer dårlig med at statsråden for en uke siden lanserte en ny retning for barnevernet.

 Robert Reinlund / TV 2
MISFORNØYD: Silje Hjemdal er stortingrepresentant for Fremskrittspartiet. Foto: Robert Reinlund / TV 2

– Jeg forstår at det er utfordrende at bistandsplikten brytes. Men jeg kan ikke forstå det som enkelte omtaler som å kaste andre barn under bussen, at det skal være løsningen for en annen propp. Med denne løsningen tar man noen av de aller mest sårbare barna og familiene, og hiver de inn i et annet system hvor proppen er større og hvor man ikke kan garantere når man får hjelp, kommenterte Hjemdal.

På lørdag fikk mor til 16-åringen endelig telefonen hun ventet på. Datteren hadde fått akuttplass i Trondheim. Tre uker etter at tvangsvedtaket var fattet.

– Jeg har senket skuldrene litt. Men det er jo noe riv ruskende galt med systemet. Det er jo ikke slik det skal være. Barn og unge som har store utfordringer med både rus og psykiatri, må få hjelp umiddelbart, sier den fortvilte mammaen til TV 2.

Read Entire Article